Raed Arafat: „Noi clar ne pregătim pentru valul doi al epidemiei”

Raed Arafat

Raed Arafat susţine că ar fi "neprofesionist” să spună că un al doilea val de îmbolnăviri cu COVID-19 nu va exista şi consideră că este nevoie de "o formă” de stare de alertă.

"Consider că o continuitate pe o formă, să zicem, mai aranjată, cred că este mai recomandabilă decât să nu avem nicio formă cu care să lucrăm. Deci trebuie să fie o formă, măcar pe perioada cât încă avem măsuri. La momentul în care decidem am intrat în no measures, adică nu avem măsuri, gata, ne-am relaxat, atunci poate să dispară şi să revină, poate, dacă vedem că începem să creştem din nou sau dacă apare valul doi pentru că, dacă apare valul doi, clar că anumite măsuri vor trebui să fie din nou luate şi adaptate. Poate că dacă ne pregătim mai bine nu trebuie să luăm măsuri atât de dure cât am luat. Asta o să vedem. Dar o formă de stare de alertă va trebui, care va fi conţinutul ei, care sunt lucrurile care pot fi scoase (...) poate că aşa se poate discuta la nivel politic. Eu sper totuşi să se ajungă la o înţelegere pe linie politică, pentru că, ca situaţie, pe linie medicală, pe linia de coordonare nu vom putea să lucrăm într-o situaţie de normalitate totală când noi nu suntem, de fapt, într-o situaţie de normalitate totală”, a afirmat Raed Arafat marţi seară, la un post tv, conform news.ro.

În ceea ce priveşte un eventual al doilea val al epidemiei, medicul a susţinut că ar fi neprofesionist să spună că acesta nu va exista. Mai mult, Arafat a anunţat că autorităţile se pregătesc pentru al doilea val de îmbolnăviri.

"Noi clar ne pregătim pentru valul doi. Că va şi mai puternic, că va fi mai slab decât ăsta, nu poate nimeni să spună. (...) Este foarte greu de spus, cine se aşteaptă să venim şi să spunem «staţi liniştiţi, nu va fi nicio problemă», înseamnă că se aşteaptă la o declaraţie total neprofesionistă. Cine ne atacă pentru că zicem că urmează, poate, un val doi înseamnă că nu înţelege cu ce ne confruntăm şi trebuie să înţeleagă că noi, cei de la situaţii de urgenţă, de la sănătate publică, nu putem să venin şi să spunem «staţi liniştiţi, nu va fi nimic». Noi avem obligaţia acum, mai mult, să ne pregătim” a mai declarat Raed Arafat.

El a adăugat că stocurile de echipamente medicale pe care le deţine România încep să se completeze.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro
Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Arafat: Dacă starea de alertă va dispărea, populaţia ar putea avea senzaţia că se poate întoarce
Arafat: Dacă starea de alertă va dispărea, populaţia ar putea avea senzaţia că se poate întoarce "la normal”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, susţine că "dacă oamenii nu vor respecta regulile de distanţare mai departe, este posibil că avem o creştere semnificativă de cazuri”.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.