Nicuşor Dan: „La sfârşitul anului 2021 noi nu o să mai avem niciun ban în cont”

Nicusor Dan
Agerpres

Edilul-şef al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a declarat că PMB nu a cerut niciun ban de la Guvern pentru subvenţia la gigacalorie anul acesta.

Acesta a subliniat că a transmis atât fostului premier, cât şi actualului prim-ministru că administraţia Capitalei va avea "o mare dificultate în ianuarie 2022" cu banii pentru subvenţia la termoficare.

El a fost întrebat dacă se aşteaptă ca Primăria Capitalei să primească anul acesta bani pentru subvenţia la gigacalorie.

"Noi nici nu am cerut bani, am fost foarte oneşti. După cum ştiţi, au existat mai multe discuţii prin intermediul Asociaţiei Municipiilor şi, în mod foarte onest, primăriile care nu au de plată facturi în 2021, facturile noastre, cea din noiembrie se plăteşte în ianuarie, cea din decembrie o plătim în februarie, nu am cerut bani pentru anul ăsta. În schimb, am spus şi fostului prim-ministru şi actualului prim-ministru că vom avea o mare dificultate în ianuarie 2022", a declarat Nicuşor Dan, sâmbătă, la finalul întâlnirii pe care a avut-o la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă.

Edilul-şef a oferit detalii privind situaţia bugetului Capitalei, întrebat despre faptul că ministrul Finanţelor a atras atenţia că PMB dispune de un buget şi nu ar trebui să ceară atât de mult de la stat.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Eu, după cum ştiţi, când am preluat acest mandat, am preluat o datorie de 3 miliarde de lei. Avem un buget de... o să vedem execuţia în funcţie de banii pe care o să-i primim în decembrie, o să fie nişte venituri totale de 4,4 - 4,5 miliarde lei. Din aceşti bani am plătit cam 1 miliard datoriile acumulate de fost administraţie. Am mai rămas cu datorii, dar pe care, spre deosebire de fosta administraţie, am reuşit să le eşalonăm, astfel încât să fim solvabili în piaţă. Faptul că, la un moment dat, avem 40 sau 60 de milioane de lei în cont nu înseamnă nimic, în condiţiile în care mai avem încă datorii. Totul este să ne uităm la cifrele macro şi să vedem că o subvenţie care, practic, ar trebui să se dubleze anihilează orice şansă de dezvoltare a oraşului ăsta", a declarat Nicuşor Dan.

El a fost întrebat la ce foloseşte Primăria Capitalei banii pe care-i mai are în buget şi dacă nu ar fi posibil ca o parte din fonduri să fie realocate către subvenţia la gigacalorie, aşa cum sugera şi noul ministru al Finanţelor.

"La sfârşitul anului 2021 noi nu o să mai avem niciun ban în cont. Asta înseamnă că vom plăti din ei subvenţia pentru termie, vom plăti din ei subvenţia pentru transportul public, vom plăti acele lucrări pe care avem să le plătim, o să plătim o parte din datoria la Otokar de 165 de milioane, care a rămas din fosta administraţie, o să plătim datorii făcute de companiile municipale. Deci, sigur că avem o cheltuire judicioasă a banului public şi nu dăm bani pe prostii, pe concerte, pe târguri şi alte lucruri", a declarat Nicuşor Dan.

Rugat să comenteze o afirmaţie a şefului de la Finanţe, potrivit căreia dacă primarul general ar fi fost gospodar ar fi avut bani, şi ce se va întâmpla dacă Finanţele nu vor fi de acord cu suma solicitată de Primăria Capitalei, aproape 1 miliard de lei, acesta a afirmat: "Probabil că la ministrul Finanţelor, 3 plus 4, adică datoria de 3 şi cu obligaţiile noastre curente de 4, e mai mic decât 4,5, dar matematica, din păcate, e alta".

"Legat de chestiunea cine acordă bani, aici este o decizie, după ştiţi, bugetul pe anul 2022 este atributul Parlamentului, da? Şi eu sper să existe înţelepciune în Parlament, astfel încât autorităţile locale care sunt în dificultate, şi vorbesc aici de toate autorităţile locale care au sisteme centralizate de încălzire, să poată să fie ajutate să treacă această iarnă", a declarat Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan: În acest moment, tariful pe care bucureştenii îl au de plătit la gigacalorie este de 164 de lei

Primarul general al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a declarat că, în acest moment, tariful pentru gigacalorie pe care-l au de plătit bucureştenii este de 164 de lei.

"Pentru locuitorii Capitalei mesajul este că, în acest moment, tariful pe care ei îl au de plătit pentru gigacalorie este 164 de lei. Eventual şi eu mi-aş dori ca acest tarif să crească în mod echilibrat, după cum v-am declarat ieri, dar acel tarif pe care, eventual îl vom mări, va fi plătit la două luni de la momentul la care vom da acea hotărâre de Consiliu General. Deci, pentru factura de noiembrie care va fi plătită în ianuarie, bucureştenii să ştie că vor plăti 164 de lei, pentru factura de decembrie pe care o vor plăti în februarie, dacă nu se întâmplă nimic în Consiliul General, bucureştenii să ştie că vor plăti în continuare 164 de lei ", a declarat Nicuşor Dan, la finalul întrevederii pe care a avut-o sâmbătă cu şeful Executivului la Palatul Victoria.

El a subliniat că problemele sistemului de încălzire centralizată s-au acumulat în ani de zile, întrebat ce ar trebui să facă bucureştenii care s-au confruntat cu lipsa apei calde şi a căldurii.

"Au fost ani întregi de inacţiune, ani întregi în care nu s-au plătit banii necesari, după cum ştiţi, fosta administraţie a dus RADET-ul în faliment. Ce putem să facem, putem să facem să intervenim de urgenţă în momentul în care se produc avarii şi, din păcate, se vor produce avarii. În momentul în care vom reuşi să avem, pe de-o parte, o capacitate mai bună... avem două tipuri de programe, avem un program la producţie, zona de ELCEN, care funcţionează şi cu centrale din 1964, şi avem un program în ceea ce priveşte transportul şi distribuţia, care este atributul municipalităţii. În timp o să reuşim să rezolvăm chestiunile astea, am reuşit să semnăm contractul de 300 de milioane de euro pentru a repara 210 kilometri, şi o să vedeţi anul viitor un ritm mai mare de înlocuire a conductelor", a declarat acesta.

Primarul general a precizat că pentru anul viitor urmează să fie contractaţi aproape 40 de kilometri de conducte pentru înlocuire.

"O să vedeţi zilele următoare, am fost la ANAF pentru licitaţia pentru cei 210 kilometri, sperăm să o terminăm până la aprilie-mai, anul viitor, ca să putem să începem şi de acolo. Şi, în paralel, pe acele reparaţii curente putem să facem mai facem de ordinul a 10 kilometri. Deci, pentru anul viitor, o să fim undeva la 50 de kilometri", a declarat Dan.

Întâlnire între primarul Nicușor Dan și premierul Nicolae Ciucă

„Am discutat astăzi cu primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Temele abordate au fost: subvenția la căldură, investițiile necesare pentru preluarea ELCEN, împărțirea bugetului între Primăria Generală și bugetele de sector, plafonul de îndatorare al Primăriei Generale, urbanism și controlul de stat în urbanism. Scopul întâlnirii a fost, în primul rând, acela de a mă asigura ca bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și de a mă informa cu privire la problemele cu care se confruntă Primăria Generală”, a transmis premierul sâmbătă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
S-a trezit cu bolovanul în parbriz, în Defileul Jiului. Șoferița a fost rănită
S-a trezit cu bolovanul în parbriz, în Defileul Jiului. Șoferița a fost rănită

O femeie de 36 de ani din Hunedoara a fost rănită în timp ce mergea cu mașina prin Defileul Jiului. O bucată de stâncă de câteva kilograme s-a desprins de pe versant și a căzut chiar peste parbrizul autoturismului condus de ea.  

Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

Tânăr fotbalist, mort într-un accident cu skijet-ul pe Olt. Nu e clar dacă Flavius purta vesta de salvare
Tânăr fotbalist, mort într-un accident cu skijet-ul pe Olt. Nu e clar dacă Flavius purta vesta de salvare

Sfârșit tragic pentru un tânăr fotbalist din Slatina. Băiatul era cu skijet-ul pe râul Olt, însă, la un moment dat, s-a răsturnat în apă. Nu se știe dacă purta vestă de salvare. A urmat o operațiune de căutare contra-cronometru, a pompierilor.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.