Cum poți afla câți bani ai în contul de pensie privată de la Pilonul II

Pensii
Shutterstock

Toţi românii care cotizează la Pilonul II pot verifica online, în orice moment, la ce fond contribuie și câți bani s-au adunat în contul lor personal.

În România există șapte administratori de fonduri de pensii private obligatorii: Aegon Pensii, Allianz Țiriac Pensii Private, BCR Pensii, BRD Pensii, Generali Pensii, Metropolitan Life Pensii și NN Pensii. 

Cei care nu știu la care dintre acestea sunt participanți pot afla în orice moment completând cu numele şi CNP-ul acest formular de pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară: https://data.asfromania.ro/scr/adeziuniFP

Începând cu anul 2008, salariații cu vârsta de până la 35 de ani sunt obligați să își aleagă un fond de pensii, în termen de maximum 4 luni de la intrarea în piața muncii. Cei care nu îşi aleg unul din cele 7 fonduri de pensii în acest termen sunt redistribuiţi automat, aleatoriu, la unul din cele 7 fonduri, de către Casa Naţională de Pensii Publice. 

Pentru fiecare dintre cei aproape 8 milioane de români din Pilonul II, un procent de 3,75% din salariul brut (din cota de CAS de 25%) merge în contul personal de pensie privată, unde se acumulează, sunt investiţi şi produc randamente, urmând ca banii sa îi fie plătiti sub formă de pensie suplimentară, la retragerea din activitate. Începand cu 2024, rata contribuţiei aferente Pilonului II va creşte la 4,75%. 

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cum aflu cați bani s-au strâns în Pilonul II? 

Toţi cei 7 administratori de pensii de la Pilonul II au propria platformă unde oricine își poate verifica online contul de pensie privată. Portalurile sunt centralizate aici: https://apapr.ro/pensii-private/verifica-pensia dar se găsesc și pe site-urile proprii ale administratorilor. Aici sunt vizibile atât valoarea la zi a banilor acumulaţi în Pilonul II, cât şi istoricul contribuțiilor virate.  

În plus, administratorii sunt obligați să trimită anual participanților o scrisoare de informare cu detalii despre situația banilor acumulaţi (activul personal) la data de 31 decembrie a anului precedent și despre situația financiară a administratorului. Participanții pot cere administratorului să le trimită scrisoarea anuală de informare online, în loc de formatul pe hârtie de până acum. 

Când am acces la banii strânşi în Pilonul II? 

Fondurile de pensii din Pilonul II fac plăți în următoarele situații: 

1) Pensionare pentru limită de vârstă. Participanții care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă în condițiile Legii pensiilor de stat pot revendica și banii acumulați în contul de pensie privată. 

2) Pensionare pe caz de boală. În această situație, plata către participantul rămas invalid se efectuează strict în cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibilă, care să conțină precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective. 

3) Decesul participantului. În aceasta situație, moștenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat și pot revendica activul acestuia. Moștenitorii care sunt la rândul lor participanți la Pilonul II vor primi sumele cuvenite sub forma de virament în contul personal de pensie privată, iar cei care nu sunt participanți pot beneficia direct de bani. Moștenitorii participanților trebuie să fie informați de către notarii publici despre existența acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse în certificatul de moștenitor și în masa succesorală, astfel încât eventualii moștenitori să poate revendica cota-parte din banii acumulați de participantul decedat. 

Cum primesc banii şi ce taxe datorez la stat? 

Banii plătiți din Pilonul II pot fi primiți fie că sumă unica (toți banii deodată), fie sub formă de rate egale, pe o durată de maximum 5 ani. Tratamentul fiscal aferent sumelor primite din Pilonul II este în prezent (noiembrie 2022) identic cu cel corespunzător pensiilor din sistemul public, de la stat (Pilonul I). Astfel, întâi se aplică CASS (contribuția de asigurări de sănătate) de 10% sumelor care depășesc 4.000 de lei. Apoi, la suma rămasă se aplică o cotă de impozit pe venit de 10% valorii care depășește o bază neimpozibila de 2.000 de lei. Acest tratament fiscal descurajează participanții să solicite toți banii deodată și avantajează eșalonarea sumelor, pentru plata unor taxe mai mici către stat. 

Dacă în prezent baza de calcul pentru CASS și impozitul pe venit este întreaga sumă primită din Pilonul II, începând cu 1 ianuarie 2024 regula se schimbă, iar baza de calcul devine doar câștigul obținut de participant peste contribuțiile nete virate în Pilonul II. Potrivit calculelor administratorilor, pentru un participant cu salariul mediu care a contribuit constant timp de 15 ani la Pilonul II și solicită plata activului acumulat în 2024, taxele ce vor fi plătite către stat scad de 10 ori față de situația din prezent. 

Atât în prezent, cât și odată cu modificarea din 2024, românii nu au nicio obligație de declarare, calcul sau plată a acestor taxe către stat, aferente banilor primiți din Pilonul II. Potrivit legii, administratorul fondului de pensii private este cel care calculează, declară, reține și plătește către stat taxele menționate anterior. 

Până în prezent (noiembrie 2022), cele 7 fonduri de pensii din Pilonul II au făcut plăti totale în valoare de 1 miliard de lei către 80.000 de beneficiari și moștenitori.

Articol susținut de APAPR!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
În ce sunt investiți banii de la Pilonul II de pensii
În ce sunt investiți banii de la Pilonul II de pensii

Oamenii care și-au retras până acum pensiile de la Pilonul II au încasat mai mult decât au cotizat.

Câți bani vei retrage din Pilonul II de pensii
Câți bani vei retrage din Pilonul II de pensii
Ce sumă va avea în contul de la Pilonul II un român cu salariul mediu, în momentul pensionării
Ce sumă va avea în contul de la Pilonul II un român cu salariul mediu, în momentul pensionării

De la înființarea Pilonului II în România, în 2008, fondurile de pensii private au avut un randament pozitiv, iar persoanele care au retras banii din cont au primit sume mai mari decât totalul contribuțiilor acumulate.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.