România, acceptată de Austria în Schengen doar prin aer: ”Umiliți”. Cioloș: ”Nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila”

Schengen
Facebook/UNTRR

Acceptarea parțială de către Austria a României în Schengen reprezintă un început bun, ”dar nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila” austriecilor, consideră fostul premier Dacian Cioloș, în timp ce Eugen Tomac consideră că am fost umiliți.

Austria acceptă condiționat România în Schengen și doar pe calea aerului, accesul terestru- cel mai important ca pondere- fiind în continuare supus restricțiilor, ca și până acum. Iar dacă pentru actualul premier Marcel Ciolacu asta este o mare victorie, pentru un fost prim-ministru nu reprezintă chiar un motiv de mândrie ”osciorul” aruncat de austrieci, din ”milă”.

”Văd că premierul Ciolacu se bate cu pumnii-n piept pentru negocierea „flexibilizării” poziției Austriei pe Schengen. Se laudă cu eforturile care s-au făcut ca românii să primească jumătate din dreptul pe care îl au.

Eu aș vrea să știu care a fost negocierea pentru aderarea completă la Schengen. Și când va avea loc etapa a doua, cu frontierele terestre? Pentru că marile pierderi de timp, bani și nervi la granițe sunt la frontierele terestre nu la cele aeriene.

Da, este un început bun această veste dar nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila, nu sărim în sus de bucurie pentru „osciorul” austriac atunci când vorbim de dreptul nostru european.

Citește și
Schengen
Consiliul JAI se reunește la Bruxelles. Posibile discuții privind aderarea României la Schengen, dar nu va fi și un vot
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Responsabilitatea guvernului și a președintelui este să obțină un calendar precis pentru întregul proces de aderare”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

La fel privește lucrurile și europarlamentarul Eugen Tomac, potrivit căruia Austria umilește, de fapt, România.

”Austria nu face nicio favoare României dacă îşi schimbă poziţia şi renunţă la aceste condiţii absurde. Este dreptul nostru să fim în Schengen şi trebuie să fim trataţi ca cetăţeni europeni, nu discriminaţi şi umiliţi în mod absurd”, a declarat Tomac.

”Anunţul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă. Premierul este în campanie de comunicare, să nu zic electorală, şi a vrut să anunţe ceva în plus faţă de preşedintele Iohannis, care tace şi nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European, unde trebuie dus dosarul Schengen”, a afirmat Eugen Tomac, duminică, într-o postare pe Facebook.

Tomac: ”Trebuie să fim tratați ca cetățeni europeni, nu discriminați și umiliți în mod absurd”

El a explicat că subiectul extinderii Spaţiului Schengen este o problemă europeană.

”Subiectul extinderii spaţiului Schengen nu mai este o problemă între România şi Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranşat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene şi al acordului Schengen. Nicio ţară din Europa nu a fost pusă într-o situaţie atât de umilitoare precum suntem noi şi vecinii bulgari trataţi”, a continuat europarlamentarul.

Potrivit acestuia, Austria a intrat în Uniunea Europeană în 1997 şi a fost primită în Schengen în 1999, iar Ungaria a intrat în Uniunea Europeană în 2004 şi a fost integrată deplin în Schengen în 2008. Croaţia a fost primită în Uniunea Europeană în 2013 şi are libera circulaţie deplină atât aeriană, terestră, cât şi maritimă începând cu 1 ianuarie 2023.

”Noi aşteptăm de 16 ani şi negociem doar când există presiune publică, pe care o exercită românii uimiţi de obrăznicia cu care unele state dispreţuiesc regulile Uniunii Europene. Austria nu face nicio favoare României dacă îşi schimbă poziţia şi renunţă la aceste condiţii absurde.

Este dreptul nostru să fim în Schengen şi trebuie să fim trataţi ca cetăţeni europeni, nu discriminaţi şi umiliţi în mod absurd. Prin urmare, orice anunţ exagerat, care nu este confirmat de o agendă clară, nu face decât să întărească în mod gratuit euroscepticismul românesc, iar de aşa ceva nu avem nevoie”, subliniază Eugen Tomac.

Ciucă rămâne în ”chenarul prudenței”

Mult mai îngăduitor a fost aliatul de guvernare al premierului PSD, președintele PNL Nicolae Ciucă. Și el fost premier, Ciucă s-a rezumat să spună că anunțul austriecilor reprezintă doar o ”declarație publică încurajatoare” și că el rămâne ”în chenarul prudenței”

”Salutăm declaraţiile ministrului de interne austriac care dovedesc o flexibilizare a poziţiei partenerilor austrieci. Ceea ce a făcut ministrul Karner a fost o declaraţie publică încurajatoare în care a pus şi unele condiţii care se vor discuta şi analiza în perioada următoare. Decizia o aşteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de preşedinţia spaniolă la UE. Madridul a dovedit implicare în identificarea unor soluţii constructive într-o optică europeană”, a transmis, duminică, într-o postare pe Facebook, Nicolae Ciucă.

El a subliniat că o eventuală reuşită se datorează în special Preşedinţiei şi Guvernului.

”Pentru că au apărut şi în spaţiul public românesc primele declaraţii, consider că o eventuală reuşită este consecinţa conlucrării tuturor forţelor politice, a instituţiilor statului, în mod deosebit Preşedinţie şi Guvern, şi în special activitatea profesionistă a Ministerului de Interne şi a Ministerului de Externe.

Până la posibila decizie în ceea ce priveşte Schengen apreciem deschiderea colegilor de la Viena. Aşteptăm să vedem şi rezultatul votului olandez şi rezultatele discuţiilor cheie ale miniştrilor de interne prezenţi în Slovenia luni 11 Decembrie. Există o dinamică cu un ton mai pozitiv dar care deocamdată rămâne în chenarul prudenţei şi al negocierilor”, a arătat Ciucă.

Ciolacu: ”Am spart gheața!”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă seara pe Facebook faptul că Austria s-a arătat de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România în spațiul Schengen.

”Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România", a precizat primul ministru.

"Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene.

Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct şi le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România", a scris Ciolacu.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Logică de Bruxelles. România nu intră în spațiul Schengen, deși este bine pregătită și are susținerea Comisiei Europene
Logică de Bruxelles. România nu intră în spațiul Schengen, deși este bine pregătită și are susținerea Comisiei Europene

Țara noastră rămâne în afara spațiului Schengen, deși are susținerea oficialilor europeni.  

Consiliul JAI se reunește la Bruxelles. Posibile discuții privind aderarea României la Schengen, dar nu va fi și un vot
Consiliul JAI se reunește la Bruxelles. Posibile discuții privind aderarea României la Schengen, dar nu va fi și un vot

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se reuneşte, la Bruxelles, în zilele de 4-5 decembrie 2023, pe agenda discuţiilor aflându-se ca subiect posibil şi aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Scenariile pentru aderarea României la Schengen până la finalul anului. Negrescu:
Scenariile pentru aderarea României la Schengen până la finalul anului. Negrescu: "Șansele au crescut simțitor"

Eurodeputatul PSD, Victor Negrescu, a afirmat, duminică, într-o postare pe Facebook, că există trei variante posibile pentru aderarea României la Schengen până la finalul anului.

Mesajul pe care i l-a transmis Nehammer lui Ciolacu. Ce șanse are România de a adera la Schengen
Mesajul pe care i l-a transmis Nehammer lui Ciolacu. Ce șanse are România de a adera la Schengen

Cancelarul austriac Karl Nehammer i-a trimis o scrisoare premierului român Marcel Ciolacu de ziua sa, în care i-a urat „la mulți ani!”.

Europarlamentar: „Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an”
Europarlamentar: „Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an”

Preşedintele PMP Eugen Tomac a anunţat că, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie, doar va fi discutat subiectul accesului României la spaţiul Schengen, însă nu va fi dat şi un vot.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.