Vreme extremă în Europa. Furtuni puternice, ninsori și inundații în mai multe țări

×
Codul embed a fost copiat

Vreme extremă în Europa. Slovenia are parte de o iarnă târzie, cu ninsori abundente şi viscol. Asta în timp ce capitala Croaţiei, Zagreb, a fost lovită de o vijelie care a scos copacii din rădăcini şi a smuls acoperișurile.

În Bosnia, mai multe localităţi au fost inundate, iar în Italia mai multe râuri au ieşit din matcă, din cauza ploilor abundente din ultimele zile.

 

Ninsori în Slovenia

 

În regiunile aflate la nord de capitala slovenă a nins puternic în ultimele ore. Stratul de zăpadă a atins, în unele locuri, o jumătate de metru înălțime. Mai multe drumuri au fost închise din cauza copacilor căzuți.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Prognoza meteo nu e încurajatoare: meteorologii sloveni au emis o avertizare de cod portocaliu de furtuni pentru mare parte din teritoriul ţării. Se așteaptă ca viteza vântului să atingă în unele locuri până la 120 de kilometri la oră.

 

Furtuni puternice în Croația

 

În Croația, o furtună violentă cu rafale de vânt de până la 150 de kilometri la oră a scos copacii din rădăcini, a smuls acoperișurile și a dărâmat mai multe semafoare. Două persoane au fost rănite.

Localnic din Zagreb: "Vântul a bătut foarte puternic. Locuiesc în Zagreb de 60 de ani și nu am mai văzut până acum o vijelie ca asta".

Pavle Kalinic, pompierii din Zagreb: "Vremea asta e neobișnuită pentru Zagreb, vântul a fost extrem de puternic. Astea sunt efectele schimbărilor climatice. Ceea ce se întâmplă acum, se va mai întâmpla și în viitor. Pur și simplu trebuie să ne obișnuim cu asta. Nu putem schimba nimic".

Primarul din Zagreb spune că oraşul nu a mai fost afectat de o astfel de vreme de 45 de ani.

Milan Bandic, primarul din Zagreb: "Fac apel la populaţie să aibă răbdare. Persoanele în vârstă şi copiii ar trebui să rămână în case şi să nu iasă pe străzi decât dacă este absolut necesar".


Inundații în Italia şi Bosnia

 

În Bosnia, mai multe râuri au ieșit din matcă, au inundat câteva localități și au rupt drumurile în partea de nord-vest a țării. Unii oameni au rămas fără case, distruse de viitură.

Pero Mitic, localnic: "Am dormit în oraș, la niște vecini. Sincer, dacă ploile continuă așa, nu știu unde o să mă duc. Nu mai am unde să mă duc".

Și Italia se confruntă cu inundații de amploare în nordul țării, dar și în regiunea Apulia, din sud - aici viitura a provocat pagube serioase agricultorilor. Mai multe râuri s-au revărsat, iar autoritățile italiene au decis să închidă temporar o cale ferată, după ce șinele au fost acoperite de ape.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Vreme schimbătoare, cu ploi sporadice. De marți se schimbă vremea în toată țara
Vreme schimbătoare, cu ploi sporadice. De marți se schimbă vremea în toată țara

Ziua de luni ne-aduce atmosferă schimbătoare, ploi sporadice şi un vânt tot mai insistent. Maximele ajung în intervalul 16...25 de grade, iar pe seară instabilitatea creşte în vestul şi sud-vestul ţării.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.