Vizită controversată a cancelarului german în China. Ce i-a transmis Xi Jinping lui Olaf Scholz în timpul întâlnirii

×
Codul embed a fost copiat

Cancelarul german Olaf Scholz a efectuat vineri o vizită în China, unde s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz este primul lider G7 care a mers la Beijing în ultimii trei ani, scrie Reuters.

„Ca puteri influente, China și Germania ar trebui să lucreze împreună în aceste vremuri schimbătoare și turbulente și să contribuie mai departe la pacea mondială” , a transmis Xi Jinping în timpul întâlnirii.

La rândul său, Olaf Scholz i-a transmis președintelui chinez că este bine că ambii lideri s-au întâlnit față în față în contextul vremurilor tensionate, invazia Ucrainei de către Rusia creând probleme pentru ordinea mondială bazată pe reguli, potrivit unui reporter Reuters care însoțește delegația lui Scholz.

Scholz a mai spus că cei doi vor discuta chestiuni legate de relațiile Europa-China, lupta împotriva schimbărilor climatice și a foametei globale și despre cum să dezvolte legăturile economice China-Germania, precum și subiecte în care perspectiva ambelor țări este diferită.

Scholz, criticat pentru vizita în China

Vizita de o zi a cancelarului german, la scurt timp după realegerea lui Xi Jinping în funcţia de lider al Partidului Comunist Chinez şi al ţării, este privită critic nu numai în Germania, ci şi la Paris, Bruxelles şi Washington.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Reluând vizitele în China ale predecesoarei sale, creştin-democrata Angela Merkel (12 călătorii în 16 ani la putere), social-democratul Scholz este însoţit de o întreagă delegaţie de industriaşi, printre care conducerea Volkswagen şi BASF. Cu toate acestea, dependenţa primei economii a UE de această autocraţie în care companiile germane realizează o parte semnificativă din profituri este din ce în ce mai pusă sub semnul întrebării.

"Prin călătoria sa în China, cancelarul urmăreşte o politică externă care duce la pierderea încrederii în Germania în rândul partenerilor noştri cei mai apropiaţi", a criticat un deputat al opoziţiei, Norbert Rottgen, care a criticat acest "demers solitar".

Chiar în cadrul coaliţiei guvernamentale au existat avertismente împotriva călătoriei. Ministrul afacerilor externe, ecologista Annalena Baerbock, a îndemnat să "nu mai depindem de o ţară care nu împărtăşeşte valorile noastre", existând riscul de a deveni "vulnerabili politic la şantaj".

Decizia controversată a lui Scholz

Cu toate acestea, cu câteva zile înainte de călătorie, cancelarul german a autorizat o participaţie chineză la terminalul portului Hamburg. Washingtonul a făcut presiuni asupra Berlinului pentru a limita cota cedată grupului chinez Cosco.

Încercând să calmeze lucrurile, Scholz a promis să nu treacă cu vederea chestiunile controversate în timpul acestei vizite în care se va întâlni cu preşedintele Xi Jinping şi cu prim-ministrul Li Keqiang.

Într-un articol publicat chiar înaintea plecării sale, cancelarul s-a declarat conştient de faptul că "China de astăzi nu mai este la fel ca acum cinci sau zece ani", menţionând în special recentul congres al Partidului Comunist Chinez care a consolidat puterea preşedintele Xi Jinping."Dacă China se schimbă, trebuie să se schimbe şi relaţiile noastre cu China", a recunoscut cancelarul german, evaluare ce evidenţiază o schimbare prudentă a politicii germane faţă de Beijing. Olaf Scholz nu are în vedere o decuplare faţă de China în domeniul economic, ci o reducere a "dependenţelor unilaterale" cu "pragmatism şi cu simţul proporţiei". El a enumerat subiectele dificile pe care intenţionează să le abordeze în discuţiile cu autorităţile chineze: "respectarea libertăţile civile şi politice şi drepturile minorităţilor etnice", precum uigurii musulmani din Xinjiang.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, a avertizat însă:"Partea chineză se opune oricărei ingerinţe în afacerile noastre interne şi oricărei denigrări sub pretextul de a discuta despre drepturile omului".

Cancelarul german a promis că va aborda, de asemenea,"situaţia tensionată din jurul Taiwanului" şi războiul din Ucraina, deoarece China îşi revendică "neutralitatea", percepută de occidentali ca un sprijin tacit pentru Kremlin.

"Este logic ca Scholz şi Xi să se cunoască mai bine personal. O linie directă cu Beijingul ar putea fi, de asemenea, utilă, având în vedere riscul escaladării războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina", notează Mikko Huotari, directorul institutului Mercator pentru studii chineze (Merics) din Berlin. El crede însă că liderul german trebuie să îşi clarifice mesajul pentru a explica "propriului său guvern, Europei şi Chinei orientarea politică a Germaniei faţă de China".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.