Un agent rus a fost păcălit de Navalnîi să recunoască implicarea serviciilor speciale în tentativa de asasinat

×
Codul embed a fost copiat

Un agent rus al Serviciului Federal de Securitate (FSB) a confirmat din greșeală planul de asasinare a lui Aleksei Navalnîi și a dezvăluit cum a fost otrăvit în august - neorotoxina letală Noviciok i-a fost plantată în lenjeria intimă, scrie CNN.

Agentul FSB a făcut aceste dezvălutiri în mod neintenționat, într-o conversație telefonică cu Aleksei Navalnîi, care s-a dat drept un înalt oficial din Consiliul Național de Securitate al Rusiei. În timpul convorbirii de 45 de minute, Konstantin Kudryavtsev a oferit informații și despre alte persoane implicate în otrăvirea lui Navalnîi în orașul siberian Tomsk și despre cum a fost trimis să curețe urmele tentativei de asasinat.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a confirmat că agenții FSB l-au urmărit pe Navalnîi, pentru că „are susţinea serviciilor speciale americane”, însă a respins ideea că opozantul său a fost otrăvit de serviciile speciale ruse. ”Dacă s-ar fi vrut (acest lucru), afacerea ar fi fost dusă la capăt”, a declarat liderul de la Kremlin.

Ancheta Bellingcat-CNN a constatat că o echipă experţi în armament chimic din cadrul serviciilor speciale ruse FSB, formată din 6 până la 10 agenți, l-a urmărit pe Navalnîi mai mult de trei ani. După identificarea celor mai mulți membri ai echipei, CNN și Bellingcat au încercat să îi contacteze pe aceștia și pe superiorii lor.

Citește și
Navalnîi
Anchetă Bellingcat: O celulă de experţi în armament chimic a FSB, responsabilă de otrăvirea lui Navalnîi
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Un bărbat, Oleg Tayakin, le-a închis ușa în nas reporterilor CNN. Alții nu au răspuns deloc. În același timp, Navalnîi dădea telefoane. La început el le-a spus agenților cine este, iar aceștia au închis imediat. Însă echipa lui Navalnîi a decis să adopte o altă abordare la ultimul apel, către Kudryavtsev.

Navalnîi, care încă se recuperează într-o locație secretă din Germania, s-a dat drept un înalt oficial din Consiliul de Securitate Național al Rusiei, însărcinat să realizeze un scurt raport privind desfășurarea misiunii: „ce nu a funcționat și de ce operațiunea din Tomsk cu Navalnîi a fost un eșec total?”

Răspunsurile lui Kudryavtsev în apelul de 45 de minute oferă prima dovadă directă a implicării FSB în otrăvirea lui Navalnîi. Deși agentul nu dorea să vorbească prin intermediul unei linii telefonice nesecurizate, Navalnîi a reușit să îl convingă că șefii cer un raport urgent, iar detaliile „vor fi discutate la Consiliul de Securitate, la cel mai înalt nivel. "

Kudryavtsev a oferit o descriere detaliată a modului în care neurotoxina letală Noviciok a fost aplicată pe lenjeria intimă Navalnîi.

Navalnîi a întrebat: "Pe ce articol de îmbrăcăminte s-a pus accentul? Care este cea mai riscantă piesă de îmbrăcăminte?"

Kudryavtsev a răspuns simplu: „Chiloți”.

Navalnîi cerut mai multe detalii, întrebând unde exact a fost aplicat Noviciok - cusăturile interioare sau exterioare. „La interior, între picioare”, a răspuns Kudryavtsev.

Toxicologii consultați de CNN spun că, dacă este aplicat sub formă de pulbere pe haine, Noviciok poate fi absorbit prin piele atunci când victima începe să transpire. Aceștia spun că, în acest caz, agresorii ar fi folosit o formă solidă a neurotoxinei, și nu lichid sau gel, precum în atacul împotriva fostului agent dublu Sergei Skripal.

CNN nu poate confirma dacă Kudryavtsev se afla la Tomsk în ziua în care a fost aplicată otrava. Dar apelul a arătat că acesta avea cunoștințe detaliate despre ceea ce s-a întâmplat și că a fost implicat în operațiunea de curățare a urmelor de Noviciok, după ce Navalnîi a părăsit spitalul.

Ce arată ancheta Bellingcat

 

O celulă de experţi în armament chimic din cadrul serviciilor speciale ruse FSB s-ar fi aflat la originea otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, sunt concluziile unei anchete a site-ului de investigaţii Bellingcat, Der Spiegel şi CNN.

Potrivit Bellingcat, trei dintre aceşti bărbaţi - cărora le dezvăluie numele şi publică imagini în care apar - l-au urmărit pe Navalnîi în 37 dintre călătoriile sale, transmite News.ro.

Ei se aflau în apropiere de Navalnîi atunci când opozantul ar fi fost otrăvit, în august, în Siberia cu un agent neurotoxic.

Un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi ar fi fost otrăvit într-o cameră de hotel, la Tomsk. Urme ale unei substanţe de tip Noviciok au fost găsite pe sticle de apă oferite la hotel, descoperite de către anturajul opozantului.

Aleksei Navalnîi a fost transferat până la urmă în Germania, unde i s-au acordat îngrijiri. În Rusia, Kremlinul a refuzat să se deschidă vreo anchetă penală, pe care o consideră nefondată.

FSB, succesorul KGB-ului din epoca sovietică, nu a reacţionat încă la aceste acuzații.

Rusia a dezminţit în mod constant că a încercat să-l ucidă pe Aleksei Navalnîi, unul dintre principalii adversari ai preşedintelui Vladimir Putin, care s-a simţit rău în august, la bordul unui avion cu care se întorcea din Siberia la Moscova.

La două zile după ce s-a simţit rău, el a fost transferat în Germania, unde se află în continuare şi unde a primit îngrijiri timp de aproximativ o lună, la Spitalul Charité din Berlin.

Germania şi principalii săi aliaţi occidentali au anunţat că opozantul rus a fost victima unei tentative de asasinat cu Noviciok, un agent neurotoxic creat în epoca sovietică.

Bellingcat şi publicaţia rusă The Insider au publicat luni rezultatul unei anchete pe care au efectuat-o împreună cu Der Spiegel şi CNN, care are la bază diverse surse de date, inclusiv despre zboruri ale unor avioane şi cu privire la geolocalizare prin intermediul telefoanelor mobile.

Navalnîi, urmărit constant de FSB

 

Bellingcat, The Insider, Der Spiegel şi CNN desemnează persoane şi laboratoare şi acuză că agenţi FSB ”specializaţi în armament chimic, chimie şi medicină” l-au urmărit în secret pe Aleksei Navalnîi de 37 de ori în ultimii patru ani, în călătoriile sale în Rusia.

”Aceşti agenţi se aflau în apropierea activistului din opoziţie în zile şi ore care corespund timpului în care el a fost otrăvit cu o armă chimică de clasă militară”, scrie Bellingcat.

”Dată fiind această serie de coincidenţe neverosimile, statului rus îi revine să-şi dovedească nevinovăţia”, potrivit site-ului.

Aleksei Navalnîi a declarat că echipele sale au studiat aceste concluzii şi că dosarul său este de-acum soluţionat, în pofida lipsei vreunei anchete oficiale în Rusia.

"Știu cine a vrut să mă omoare"

 

”Ştiu cine a vrut să mă omoare. Ştiu unde locuiesc ei. Ştiu unde muncesc. Le cunosc identităţile reale. Le cunosc identităţile false. Am fotografiile lor”, declară opozantul într-o înregistrare video în care ţine ferm în mână fotografii ale bărbaţilor citaţi în această anchetă.

”Este vorba despre un grup secret de asasini FSB din care fac parte medici şi chimişti, despre felul în care au încercat să mă omoare în mai multe rânduri şi care aproape mi-au ucis soţia o dată”, adaugă el.

Aleksei Navalnîi se declară convins că Vladimir Putin a ordonat această operaţiune împotriva sa, ca represalii faţă de faptul că şi-a anunţat, la sfârşitul lui 2016, candidatura în alegerile prezidenţiale din Rusia, dar în care i s-a interzis până la urmă să participe, din motive de procedură.

Kremlinul, care sugerează că opozantul rus colaborează cu CIA, serviciile americane de spionaj, dezminte cea mai mică implicare a lui Vladimir Putin în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Vladimir Putin spune că dacă ar fi vrut să-l otrăvească pe Aleksei Navalnîi, acesta era mort deja
Vladimir Putin spune că dacă ar fi vrut să-l otrăvească pe Aleksei Navalnîi, acesta era mort deja

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că opozantul său numărul unu Aleksei Navalnîi nu a fost otrăvit de către serviciile speciale (FSB), pentru că altfel ar fi fost mort, relatează AFP.

Anchetă Bellingcat: O celulă de experţi în armament chimic a FSB, responsabilă de otrăvirea lui Navalnîi
Anchetă Bellingcat: O celulă de experţi în armament chimic a FSB, responsabilă de otrăvirea lui Navalnîi

O celulă de experţi în armament chimic din cadrul serviciilor speciale ruse FSB s-ar fi aflat la originea otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, sunt concluziile unei anchete a site-ului de investigaţii Bellingcat, Der Spiegel şi CNN.

Aleksei Navalnîi susţine că FSB a încercat să-l ucidă de cel puţin două ori la ordinul lui Putin
Aleksei Navalnîi susţine că FSB a încercat să-l ucidă de cel puţin două ori la ordinul lui Putin

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a declarat luni că o echipă de agenţi ai serviciului secret rus FSB (Serviciul Federal de Securitate) a încercat să-l ucidă la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, transmite DPA.

Putin, despre otrăvirea lui Navalnîi: Nu este necesară deschiderea unei anchete
Putin, despre otrăvirea lui Navalnîi: Nu este necesară deschiderea unei anchete

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că nu vede motive pentru declanşarea unei anchete în Rusia asupra otrăvirii principalului opozant rus Aleksei Navalnîi, victimă a unui atac prezumat cu un agent neurotoxic în vară.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.