Reacții după ce Putin a semnat documentele de anexare. SUA sancționează din nou Rusia

vladimir putin
Getty

Au apărut primele reacții după semnarea documentelor de anexare a teritoriilor Ucrainei la Rusia, de către Vladimir Putin. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că „anexarea ilegală proclamată de Putin nu va schimba nimic”.

 

SUA sancționează din nou Rusia

Statele Unite au anunțat că impun noi sancțiuni „dure” Rusiei și condamnă anexările „frauduloase” ale unor teritorii din Ucraina.

Washingtonul anunţă, în acest avertisment dur, că sancţionează - împreună cu ceilalţi membri G7, ”orice ţară, individ sau entitate” care va furniza o susţinere politică sau economică tentativelor Rusiei de a acapara ”ilegal” teritorii în Ucraina.

Ursula von der Leyen: Teritoriile ocupate ilegal sunt pământ ucrainean

„Anexarea ilegală proclamată de Putin nu va schimba nimic. Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruşi sunt pământ ucrainean şi vor face întotdeauna parte din acest stat suveran”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citește și
MAE
MAE: România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea așa-ziselor acorduri
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Consiliul European: Nu recunoaștem și nu vom recunoaște „referendumul” ilegal

„Respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina. Subminând în mod intenționat ordinea internațională bazată pe reguli și încălcând în mod flagrant drepturile fundamentale ale Ucrainei la independență, suveranitate și integritate teritorială, principii de bază, așa cum sunt consacrate în Carta ONU și în dreptul internațional, Rusia pune în pericol securitatea globală.

Nu recunoaștem și nu vom recunoaște „referendumul” ilegal pe care Rusia le-a susținut ca un pretex pentru această încălcare a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și nici rezultatelor lor falsificate și ilegale. Nu vom recunoaște niciodată această anexare ilegală. Aceste decizii sunt nule și nu pot produce niciun efect juridic. Crimeea, Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk sunt Ucraina. Facem apel și la toate statele și organizațiile internaționale să respingă fără echivoc această anexare ilegală.

În fața războiului de agresiune al Rusiei, precum și a celei mai recente escalade a Moscovei, Uniunea Europeană este în mod hotărât alături de Ucraina și de poporul său. Suntem neclintiți în sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Ucraina își exercită dreptul legitim de a se apăra împotriva agresiunii ruse pentru a recâștiga controlul deplin asupra teritoriului său și are dreptul de a elibera teritoriile ocupate în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Amenințările nucleare făcute de Kremlin, mobilizarea militară și strategia de a încerca să prezinte în mod fals teritoriul Ucrainei ca fiind al Rusiei și de a pretinde că războiul ar putea avea loc acum pe teritoriul Rusiei nu ne vor zgudui hotărârea.

Vom consolida măsurile noastre restrictive pentru a contracara acțiunile ilegale ale Rusiei. Ei vor crește și mai mult presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune.

Reiterăm că Uniunea Europeană este ferm alături de Ucraina și va continua să ofere Ucrainei un sprijin economic, militar, social și financiar puternic atât timp cât este nevoie”, a transmis Consiliul European.

Giorgia Meloni: „Declarația de anexare nu are nicio valoare”

Liderul de extremă dreapta din Italia, Giorgia Meloni, a spus că declarația Rusiei prin care anexează teritorii din Ucraina nu are nicio valoare.

„Declarația de anexare a Federației Rusie a patru regiuni din Ucraina, după referendumuri false organizate în timpul unei ocupații militare violente, nu are nicio valoare juridică sau politică”, a spus Giorgia Meloni, cea care ar putea să devină prima femeie premier a Italiei.

„(Președintele rus Vladimir) Putin și-a arătat încă o dată viziunea neo-imperialistă în stil sovietic, care amenință întregul continent european. Această ultimă încălcare a regulilor de coexistență între națiuni de către Rusia confirmă nevoia de fermitate și unitate a democrațiilor occidentale”, a mai spus aceasta.

Reacții din Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a vorbit despre cererea de aderare la NATO într-un mod accelerat, de fapt, a invitat alianța la un conflict militar direct cu Rusia, spune șeful Comisiei Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, Leonid Slutsky.

„Declarația lui Zelenski despre încercarea Ucrainei de a adera la NATO în mod accelerat sună ca o invitație către alianță de a intra într-un conflict militar direct cu Rusia. Adică de a se confrunta cu principalele puteri nucleare”, a spus deputatul, citat de LIFE.ru.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Momentul în care Putin a semnat documentele pentru anexarea a patru provincii ucrainene. VIDEO
Momentul în care Putin a semnat documentele pentru anexarea a patru provincii ucrainene. VIDEO

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri, în aplauze, în faţa a patru reprezentanţi ai teritoriilor respective, documente de anexare la Federaţia a teritoriilor ucrainene Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk, relatează AFP.

MAE: România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea așa-ziselor acorduri
MAE: România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea așa-ziselor acorduri

La scurt timp după anunțul lui Vladimir Putin privind anexarea teritoriilor din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis punctul de vedere al României.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.