Românii refuză cursurile de formare profesională. De ce nu vrea o tânără să muncească

×
Codul embed a fost copiat

Chiar dacă sunt gratuite şi le oferă o poziţie mai bună în firmă şi implicit un salariu mai mare, cursurile de formare profesională şi programele de training nu trezesc interesul românilor.

Suntem pe ultimul loc printre europeni la acest capitol, potrivit celor mai recente date Eurostat. În tot acest timp, angajatorii se plâng ca nu găsesc forţa calificată de muncă, iar firmele care oferă astfel de cursuri, nu prea au clienţi.

Un bărbat din localitatea Bod este lăcătuş mecanic la o firmă din Braşov. Patronii i-au oferit posibilitatea să avanseze în carieră. Ar fi trebuit să urmeze un curs de şase luni de operator, însă oferta nu i-a stârnit interesul.

”De ce n-aţi vrut să faceţi cursul?
Pentru că nu m-am simţit motivat şi pentru că nu i-am găsit rostul, sunt mulţumit cu funcţia pe care o am. Chiar dacă erau gratuite şi aveam un spor mult mai mare la salariu, am refuzat acest curs.
Şi nu vă pare rău?
Nu, de ce să-mi pară rău?"

Această atitudine ne deosebeşte categoric de restul europenilor. În vreme ce doar 1,5% dintre românii care se apropie de pensionare mai învaţa cevă, aproape jumătate dintre nemţi merg la cursuri, forţaţi, în special, de schimbările imprevizibile de pe piaţa muncii.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

”Câte clase ai?
No, asta nu ştiu, 10 cred.
De ce nu vrei să mai lucrezi?
Nu îmi place.
Cum o să reuşeşti să te întreţii?
O să văd eu.”

Doar 7% dintre românii cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani au urmat, în ultimul an, o formă de pregătire, arata ultimele date Eurostat. Media europeană este de 45,2%. Campioni la educaţia continuă sunt olandezii 64,1%, suedezii 63,8% şi austriecii 59,9%. Puţin mai bine decât noi, dar tot în coada clasamentului sunt bulgarii şi grecii, cu 24,6, respectiv 16,7%.

Agenţiile de şomaj şi firmele de formare profesională adună cu greu cursanţi pentru a forma o grupă.

Liliana Dragomir, directorul AJOFM Braşov: ”La cursul de sudor am aşteptat trei luni de zile ca să putem înscrie persoanele respective.”

Florin Guran, directorul unei firme de formare profesională: ”Avem 8 sau 9 înscrişi, vrem să mai facem o grupă de 10 de infirmieri şi aşteptăm în continuare. Ucenicii sunt plătiţi, li se decontează transportul, lucrează sub îndrumarea unor cadre medicale."

În aceste condiţii, firmele au ajuns să angajeze oameni fără pregătire şi să plătească pentru formarea lor. Nici aşa, nu au garanţia că vor rămâne să lucreze pentru ei.

Gabriel Dulama, manager centru de îngrijire vârstnici: ”A fost o grupă de vreo 28, 30 de persoane şi le-am calificat, au obţinut diplome. Parte din ele au rămas, puţine, parte, v-am spus, s-au dus şi-au găsit job-uri în străinătate."

Potrivit aceluiaşi raport Eurostat, românii care au terminat o facultate sunt mai dispuşi să-şi continue educaţia, faţă de cei care au doar liceul.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Firmele din țară care au profituri cu 300% mai mari față de acum 10 ani
Firmele din țară care au profituri cu 300% mai mari față de acum 10 ani

Într-o Românie care se confruntă cu o criză de angajați unii nu sunt afectați de problemă, dimpotrivă. Sunt companiile de resurse umane, de care angajatorii au avut tot mai multă nevoie pentru a găsi cei mai potriviți oameni.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.