NYT: România are oportunitatea de a deveni o putere energetică în Europa

Angajații Centralei Nucleare de la Cernavodă au fost izolați din cauza coronavirusului

România are șansa de a deveni o forță în Europa în domeniul Energiei, arată o analiză a New York Times, care arată că țara noastră are resursele necesare pentru a ajuta Europa să rupă depedența de energia rusească.

Jurnaliștii americani au vizitat centrala nucleară de la Cernavodă, construită în timpul regimului lui Nicolae Ceaușescu. Acesta a dorit ca România să își genereze propria energie electrică, pentru a izola țara de influența Uniunii Sovietice.

După mai bine de 30 de ani, Europa caută să oprească importurile de energie din Rusia, România beneficiază de pe urma planului lui Ceaușescu, scrie New York Times. Cele două reactoare de la Cernavodă furnizează energie ieftină, care acoperă aproximativ 20% din necesarul României.

Războiul din Ucraina grăbește planurile României pentru independența energetică. Strategia ambițioasă a țării include finalizarea a două reactoare la Cernavodă și implementarea unei noi tehnologii - reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni. De asemenea, România vrea să profite din plin de zăcămintele de gaze din Marea Neagră, mai scriu jurnaliștii de la New York Times.


Așadar, unii analiști văd România ca având potențialul de a deveni o putere energetică regională care ar putea ajuta vecinii din estul și sudul Europei să pună capăt dependenței de Moscova. Este un obiectiv susținut de Washington și de unii investitori, care văd oportunități în această zonă a Europei.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Nuclearelectrica, compania de stat care deține complexul nuclear de la Cernavodă, plănuiește să cheltuiască până la 9 miliarde de euro pentru inițiative nucleare în cursul acestui deceniu.

De asemenea, războiul din Ucraina a dat un impuls autorităților să acționeze pentru a începe extragerea gazelor românești fin Marea Neagră. Primii metri cubi au început să fie extrași luna această, după ce proiectul a fost întârziat cu un an, în lipsa legii offshore. Este pentru primă dată, în ultimii 30 de ani, când se exploatează gaze naturale din platoul continental românesc al Mării Negre.

Cu toate acestea, New York Times scrie că investițiile în România se vor fi o provocare pentru companiile din Statele Unite și alte state Occidentale. Asta pentru că guvernul are reputația de a întâmpina investitorii străini cu taxe mari și reglementări dure.

„Aceste politici, rezultate probabil de teama că consumatorii români vor ajunge să plătească prea mult, în timp ce giganții din energie obțin profituri imense, a pus pe fugă companiile străine”, scriu jurnaliștii americani, care dau exemplu Exxon Mobil, care a vândut 50% din participația la Neptun Deep, probabil cel mai mare zăcământ nou de gaze naturale din Uniunea Europeană.

Directorii companiilor din industrie spun că forarea în Marea Neagră ar putea produce suficient gaz pentru a transforma România, în cel mai mare producător din Uniunea Europeană.

În plus, România are energie hidroelectrică. Barajele de pe râuri generează aproape 30% din necesarul de electricitate,mai remarcă New York Times.

Acest potențial a atras interesul Statelor Unite. În 2020, încurajată de administrația Trump, România a întrerupt negocierile cu China pentru finalizarea reactoarelor de la Cernavodă și a apelat la Washington ca principală sursă de sprijin nuclear.

În timp ce planurile pentru Cernavodă avansează, guvernul român și administrația Biden au anunțat în mai un acord preliminar pentru construirea unui reactor modular de mici dimensiuni pe locul unei centrale electrice pe cărbune.

Pentru o țară ca România, cu o forță de muncă bine pregătită și ieftină, realizarea de echipamente pentru acest nou tip de reactor s-ar putea transforma într-o industrie de export, spun experții cu care au vorbit jurnaliștii americani.

„Cred că este o oportunitate imensă”, a spus Ted Jones, director senior pentru programe strategice și internaționale la Institutul de Energie Nucleară din Washington.

Cu toate acestea, analiza New York Times arată și o problemă a României. „Este probabil ca guvernul român să supravegheze îndeaproape investitorii și să încerce să-i izoleze pe români de forțele economice globale. În afară eleganței a unor cartiere ale Bucureștiului, România este o țară relativ săracă, cu un venit mediu ce o plasează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană”.

Situația este generată de neîncrederea în mediul privat, potrivit lui Radu Dudău, directorul Energy Policy Group, o organizație nonprofit din București. „Există o înțelegere greșită și o așteptare că oamenii și națiunea vor fi mai în siguranță dacă statul o controlează”, a mai spus acesta pentru New York Times.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Amenzi uriașe pentru cei care nu încarcă facturile în sistemul național RO e-Factura, din 1 iunie
Amenzi uriașe pentru cei care nu încarcă facturile în sistemul național RO e-Factura, din 1 iunie

Nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000 de lei şi 10.000 de lei.

Câți bani vor primi în mână angajații cu salariul minim, după noua majorare. Decizia luată de Guvern
Câți bani vor primi în mână angajații cu salariul minim, după noua majorare. Decizia luată de Guvern

Este oficial. Creșterea salariului minim pe economie, de la 1 iulie, vine la pachet cu o sumă mai mare scutită de taxe. 300 de lei nu vor fi taxați, a decis Guvernul.  

Ce se va întâmpla cu clienții BRD Pensii, după preluarea de către Banca Transilvania. „Vor fi notificați de administrator”
Ce se va întâmpla cu clienții BRD Pensii, după preluarea de către Banca Transilvania. „Vor fi notificați de administrator”

Mișcare importantă pe piața financiară. Una dintre cele mai mari bănci a ajuns la un acord și va prelua un fond de pensii private. Intră astfel și pe acest segment.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.