Câți oameni vor sta la o masă după redeschiderea restaurantelor. Pierderi de sute de milioane € în industrie

×
Codul embed a fost copiat

Visul celor care vor să se relaxeze la terase ar putea deveni realitate abia după 1 iunie.

Restaurantele s-ar putea redeschide treptat, conform patronatelor din industrie, care s-au întâlnit cu premierul Ludovic Orban. Într-o primă etapă, vom putea sta doar în aer liber. Nu vom fi mai mult de opt persoane la o masă, şi ulterior, când se vor deschide localurile, vom purta măşti în spaţiile comune.

Industria restaurantelor este blocată de aproape două luni. Doar 10 la sută din cei 170.000 de angajaţi mai merg la muncă, ceilalţi fiind în şomaj tehnic. Livrările la domiciliu - văzute ca un colac de salvare - nu acoperă nici 10 procente din activitatea localurilor.

Radu Dumitrescu, antreprenor: "În momentul acesta, livrările înseamnă aproximativ 6-7 sută din cifra de afaceri, adică extrem de puţin, nu putem să supravieţuim cu aceste încasări . Sperăm că la 1 iunie să putem deschide măcar terasele, să putem supravieţui, şi oamenii care lucrează la compania noastră, adică aproximativ 350, să poată lucra din nou."

În România, sunt peste 35.000 de localuri. Anul trecut, cifra de afaceri a acestei industrii s-a ridicat la 2,5 miliarde de euro. Estimările pentru acest an nu depăşesc 30 la sută, ceea ce se înseamnă pierderi de sute de milioane de euro. Pe litoral, proprietarii de restaurante spun că afacerile lor depind şi de momentul în care vor fi permise deplasările în scop turistic.

Citește și
Tătaru
Tătaru: „Se constată o evoluţie în platou în ultimele patru săptămâni”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Proprietar restaurant: "Suntem închişi sută la sută, noi avem şi un takeaway unde am mai putut să aducem angajaţi, pierderile sunt destul de mari. Imaginaţi-vă că afară sunt aproape 30 de grade, e cald, dacă vedeţi, pe fundal, marea e destul de ca lumea, deci cam era lume".

Redeschiderea restaurantelor, în trei etape

 


Patronatele din industrie au avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, în care au discutat despre redeschiderea restaurantelor, în trei etape. Primele care ar putea funcţiona sunt terasele.

Dragoş Petrescu: "Opt persoane la o masă, folosirea măştilor în zonele comune, deci nu la masă, în zonele comune cum ar fi în căile de circulartie, către toalete, folosirea termometrului pentru triaj la intrare obligatoriu pentru angajaţii noştri, dar ar putea fi obligatoriu dar şi pentru clienţii ce ne vor călca pragul."

Că propunere, distanţele dintre mese ar fi de doi metri, iar capacitatea maximă va fi de 200 sute de locuri.

In cea de-a doua etapă, vom putea intra în restaurante. Propunerea patronatelor, agreata de guvern, este că la început localurile să se redeschidă cu jumătate din locuri. Iar în cea de-a treia etapă, restaurantele vor funcţiona la capacitate maximă. Când vom ajunge la cele două etape, este greu de previzionat.

O a doua discuţie între premier şi proprietarii de restaurante va avea loc pe 18 mai, când se aşteaptă o decizie concretă. Data înaintată pentru redeschiderea teraselor este 1 iunie. Între timp, în mai multe ţări din Europa, s-au anunţat deja măsurile de relaxare. În Spania, mai puţin la Madrid şi Barcelona de astăzi, clienţii pot comanda o bere într-un bar cu terasă, dar localurile se vor redeschide la jumătate din capacitate după 10 iunie. În Austria, restaurantele şi cafenelele se deschid la jumătatea lui mai, iar în Belgia începând cu 8 iunie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bucureștenii care vor să se testeze pentru coronavirus se vor înscrie online
Bucureștenii care vor să se testeze pentru coronavirus se vor înscrie online

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat, în şedinţa de luni, un proiect de hotărâre privind decontarea a 11.000 de teste PCR pentru bucureşteni.

Tătaru: „Se constată o evoluţie în platou în ultimele patru săptămâni”
Tătaru: „Se constată o evoluţie în platou în ultimele patru săptămâni”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat în plenul Camerei Deputaţilor, luni, că în România au fost realizate 260.000 de testări pentru identificarea pacienţilor cu COVID-19.

Coronavirus în România, 11 mai. 226 de noi cazuri noi, 982 de oameni au murit
Coronavirus în România, 11 mai. 226 de noi cazuri noi, 982 de oameni au murit

Coronavirus în România, LIVE UPDATE 11 mai. Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 15.588 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și s-au înregistrat 982 de decese.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.