Care este cea mai bună și sănătoasă friptură de Crăciun. Substanța benefică din curcan ce nu se găsește în nici o altă carne

×
Codul embed a fost copiat

Care este cea mai bună friptură din punct de vedere nutriţional? Şi de ce lângă friptură merg întotdeauna frunzele? Aşa evităm o indigestie.

 

Există un preparat din meniul de sărbători care se potrivește cu toate gusturile și cu toate siluetele: friptura.

Preparată la cuptor sau la grătar, de porc sau de curcan, consumată caldă sau rece, simplă, cu garnitură sau doar cu murături, friptura va scoate din impas.

Nu toate bucățile de carne sunt la fel, cu cât friptura e mai grasă și mai împănată, cu atât are mai multe calorii. Și la capitolul conținut de fier lucrurile diferă, carnea mai închisă la culoare e mai bogată în fier.

Citește și
mancare
De ce nu trebuie să mai mâncăm după ce se întunecă. Cea mai corectă masă pentru cei care vor să slăbească
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Frăgezimea și gustul fripturii sunt influențate de gătit. Evitați să țineți carnea pe grătar până e bine făcută. La căldură proteinele se coagulează și se întăresc, iar friptura va fi greu de digerat.

 

Conținutul de fier nu se modifică prin gătire

 

Conținutul de fier nu se modifică prin gătit, rămâne același indiferent dacă friptura e în sânge sau bine făcută. Cât despre grăsime, cea mai mare parte se topește la încălzire și se scurge în tavă.

Carnea gătită sau afumată are mai puțină grăsime decât carnea proaspătă. Nici dacă o prăjim în ulei carnea nu absoarbe grăsime, uleiul nu se poate infiltra printre fibrele cărnii.

Cu ce se combină carnea și care e porția corectă? În carne avem 20-30% proteine de calitatea întâi, 4-15% grăsime și nici un strop de carbohidrați sau fibre.

Dacă vreți să mâncați echilibrat, carnea se asociază cu o garnitură de tipul cartofi, orez, pâine sau mămăligă și obligatoriu cu o salată sau o porție de murături.

Așa arată o farfurie ideală în care porția de carne trebuie să fie cât un pachet de cărți de joc (aprox 150-180 g). Dacă sunteți la cură de slăbire, în farfurie rămân doar carnea și salata, făinoasele dispar.

 

Curcanul are un element ce nu se găsește la nici o altă carne

 

Porc, vită, pui sau curcan? Porcul are o grăsime mai sănătoasă decât vita, este mai ieftin, mai fraged și mai gustos. Dacă la noi porcul este vedeta mesei de Crăciun, la alte popoare supremația o deține curcanul. Din punct e vedere nutritiv, și porcul și curcanul sunt încadrate în categoria carne albă.

Ce are în plus curcanul? Triptofan, un aminoacid esențial precursor pentru serotonină, substanța care dă stare de bine la nivel cerebral. Curcanul, bananele și prunele conțin triptofan în mod natural. Și nu întâmplător ele se consumă iarna, când avem nevoie de bună dispoziție.

Pieptul de curcan are cu 50% mai puțină grăsime decât pulpele, însă carnea de culoare închisă de la copane înseamnă de 4 ori mai mult fier.

În funcție de gradul de împănare, caloriile din carne variază între 130 cal/100 g pentru pieptul de curcan și mușchiulețul de porc, până la 250 cal/100 g pentru ceafă și costiță. La pui și curcan îndepărtați pielea după gătit, conține multă grăsime.

Proteine cu legume este rețeta sigură când vrem să mâncăm pe săturate și să nu ne îngrășăm. Această asociere este ideală și pentru masa de seară, proteinele din carne obligă metabolismul să ardă calorii și nu pot fi transformate în grăsime de depozit.

Mergeți în multe vizite și sunteți obligați să mâncați mai mult decât de obicei? Friptura cu salată este soluția!

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Românii vor pune pe masa de Crăciun cantități mai mici de friptură de porc și produse tradiționale
Românii vor pune pe masa de Crăciun cantități mai mici de friptură de porc și produse tradiționale

De Crăciun românii vor pune pe masă cantități mai mici de friptură de porc și produse tradiționale. Mâncăm mai puțină carne, dar și producția internă a scăzut din cauza pestei porcine.

De ce nu trebuie să mai mâncăm după ce se întunecă. Cea mai corectă masă pentru cei care vor să slăbească
De ce nu trebuie să mai mâncăm după ce se întunecă. Cea mai corectă masă pentru cei care vor să slăbească

Ne uităm la ritmul somn/veghe. E dependent de soare. Și noi suntem dependenți - prin sistemul nervos central și prin hormoni - tot de soare. O friptură cu o salată lângă. Cea mai corectă masă pe care o puteți lua în caz că vreți să slăbiți.

Masa de Crăciun va fi mai scumpă în 2021. Una din două familii nu își permite să cumpere un brad și cadouri
Masa de Crăciun va fi mai scumpă în 2021. Una din două familii nu își permite să cumpere un brad și cadouri

Pentru masa de Crăciun ar fi bine să punem mai mulți bani deoparte, dacă nu vrem să reducem din porții. De la oala cu sarmale, salata boeuf și până la cozonac sau friptură, toate ne vor costa chiar și cu 30% mai mult.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.