Emi Gal, copilul minune al online-ului romanesc. De ce poate fi supranumit Zuckerberg al Romaniei
A inceput sa faca afaceri la 10 ani, cand le vindea carti de vizita profesorilor de la scoala. Astazi este CEO-ul unei companii de de milioane de euro.
Se trezeste la 6:30 in fiecare dimineata, citeste o carte pe saptamana, ii place sa experimenteze, sa joace tenis, sa inoate si sa savureze ciocolata. Emi Gal, bucuresteanul de 26 de ani cu afaceri in Romania, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, tine fraiele unui afaceri de multe milioane de euro.
Imbracat la patru ace, dar cu un zambet sugubat, Emi Gal e un fel de Mark Zuckerberg al Romaniei. S-a apucat de treaba devreme si a reusit sa-si cladeasca o companie aproape din nimic. La 10 ani facea deja afaceri, iar clientii ii erau profesorii, carora le fabrica, pe bani, seturi de carti de vizita. La 15 ani se angaja prima data, la o companie care se ocupa cu crearea de site-uri.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
De aici, lucrurile au mers de la sine. Tanarul Emi Gal si-a deschis, la 18 ani, prima firma, care avea sediul in apartamentul parintilor, iar la terminarea liceului isi putea trece in CV cateva firme din SUA impreuna cu care a avut diverse proiecte.
Astazi, la 26 de ani, este CEO-ul Brainient, o companie care opereaza in Romania, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Se lauda insa si cu crearea uneia dintre primele televiziuni online din tara noastra, Brain TV, a unui motor de cautare in domeniul imobiliar, Vertimo, si a primului serviciu legal de streaming de muzica din Romania, eOk. “Brain TV a fost cea mai tare idee de afacere in IT pe care am avut-o. Pacat ca a fost prea devreme”, spune Emi Gal.
Milionar datorita tehnologiei
“Aveam 7 ani si tatal meu i-a cumparat calculator surorii mele mai mari. Doua ore mai tarziu stiam Windows 3.1 pe dinafara”, povesteste Emi Gal. Primul lui calculator a fost un 386, un aparat fantastic pentru vremea respectiva, pe care a incercat sa il foloseasca la maximum.
Geek-ul nascut in cartierul bucurestean Berceni in 1986 a stiut sa se faca repede remarcat. “Eram provider-ul de jocuri al blocului in care am crescut. Inca imi amintesc cum asteptam cate 30 de minute pentru a transfera un joc de 4MB arhivat pe 12 dischete”, isi aminteste Emi Gal.
Dar jocurile n-au fost deloc unica lui preocupare. Copilul era fascinat de limbajul de programare BASIC, in care scria programe aproape zi de zi.
O idee care i-a venit pe neasteptate
Emi Gal a creat compania Brainient, specializata in tehnologie pentru piata de video advertising. La scurt timp si-a dat seama ca ideea lui n-are prea multe sanse in tara, asa ca a decis sa plece. Intai la Londra, apoi la New York. „In Marea Britanie si in Statele Unite ale Americii sunt multi bani si multi clienti. In Romania sunt putini bani si putini clienti. I rest my case. (n.r. In Romania) piata pentru startup-uri, nu prea. Talent, o gramada”, spune Emi Gal.
Cand i-a venit ideea de baza a afacerii, era in avion si urmarea pe ecranul laptopului un film de animatie. O fetita de cativa ani care statea langa el, a vrut de asemenea sa priveasca imaginile. Emi Gal i-a dat si ei o casca si s-au uitat impreuna. La scurt timp, insa, copila a inceput sa atinga personajele de pe ecran, ca sa interactioneze cu ele. Emi Gal a stiut atunci ca asta e domeniul pe care trebuie sa il dezvolte: videoclipurile interactive. Asa s-a nascut Brainient.
Cum sa ajungi antreprenor
“Ambitie, curaj, inteligenta si (un pic de) noroc”, de atat ai nevoie ca sa reusesti, crede Emi Gal. Ar fi insa o simplificare brutala, caci tanarul antreprenor face mai mult de-atat. Se trezeste devreme in fiecare zi lucratoare, la 6 si jumatate, si nu lasa sa treaca vreo saptamana fara sa termine de citit o carte. E la curent cu site-urile precum Hackernews sau Techmeme si cu forumurile pentru adolescenti care “imi ofera doza de stiri geeky de care am nevoie pentru a fi la curent cu trendurile”, spune el.
Emi Gal crede ca tinerii pot ajunge departe cu doua conditii: sa-si urmeze visul, nu banii si sa stie sa se ridice indiferent de cate ori cad la pamant. <<"Why do we fall, Master Wayne?"/"So we can learn how to pick ourselves up">>, spune Emi Gal, care citeaza din “Batman Begins” / “Batman – Inceputuri”.
Una dintre marile lui dorinte este sa sustina si alti copii geniali sa ii calce pe urme. Emi Gal este mentor la Tech School, proiectul care incurajeaza elevii sa vina cu proiecte in programare, robotica si astronomie.