Vijelii, averse torenţiale şi grindină, până marți. Cinci oameni au murit

×
Codul embed a fost copiat

România a scăpat de codul roşu de caniculă şi chiar unele zone au fost deja stropite de o repriză de ploaie, dar temperaturile sunt în continuare sufocante.

Duminică au fost înregistrate 40 de grade în vestul ţării. Chiar şi aşa, unele puncte de prim ajutor din Timişoara au fost închise pentru că duminică e program scurt! Între timp, în estul ţării înregistrăm deja a 5-a victima. Un bărbat fără adăpost din Iaşi s-a prăpădit din cauza căldurii.

Au fost 40 de grade în Arad şi Timişoara la umbră. Cu toate acestea, unele puncte de prim ajutor au fost închise. Programul de duminică s-a terminat la 2. După mai multe încercări, am reuşit să găsim totuşi un punct de prim ajutor, în Catedrala Metropolitană din Timişoara.

Din păcate canicula nu a ştiut de program şi a făcut încă o victimă. De data aceasta în estul ţării. Un tânăr de 28 de ani din Iaşi, fără adăpost, a murit din cauza căldurii.

Arşiţa a transformat într-una greu de suportat aşa că la ambulanţă apelurile au venit cu sutele. Nu toate au fost însă urgenţe. Spre exemplu o femeie a sunat să ceară o ambulanţă la domiciliu pentru că avea puţină febra, iar o altă a solicitat medicii în eventualitatea în care ar putea să i se facă rău din cauza căldurii. Astfel de apeluri inutile blochează însă activitatea şi îi ţin pe linie pe cei care au REALĂ nevoie de ajutor.

Citește și
agricultură
Dezastru în agricultură din cauza caniculei. Timiș, județul cel mai afectat de secetă
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Sunt şi cazuri în care oamenii sună cu probleme închipuite. O doamna în vârstă, spe exemplu, a solicitat ambulanţa, deşi nici măcar nu se simţea rău.

Medicii spun că astfel de apeluri vin cu zecile , însă, într-o zi caniculară când echipajele sunt suprasolicitate, apelurile inutile nu fac decât să întârzie activitatea tuturor.

Numai duminică în Capitală şi în Ilfov Serviciul de ambulanţă a avut peste 480 de intervenţii.

Autoturisme avariate şi bucăţi de acoperiş smulse de vânt, în timpul unei furtuni puternice la Iaşi

Mai multe autoturisme au fost avariate, iar bucăţi de acoperiş au fost smulse de vânt, în timpul unei furtuni puternice care a avut loc duminică seară la Iaşi. Circulaţia rutieră pe arterele principale ale oraşului s-a desfăşurat cu dificultate, iar câteva străzi au fost inundate, după ce la Iaşi a plouat torenţial timp de aproape o oră. Totodată, circulaţia tramvaielor pe mai multe linii a fost blocată, iar în unele cartiere locatarii au rămas fără curent electric.

Vântul puternic a doborât mai mulţi copaci în municipiu, avariind câteva maşini, în timp ce acoperişurile unor clădiri au fost smulse.

De asemenea, bucăţi de tencuială s-au desprins de pe faţadele mai multor blocuri din Iaşi.

Cinci oameni au murit

Cinci oameni au murit şi sute de persoane vulnerabile la aceste temperaturi extreme au avut de suferit în ultimele două zile.Pe lângă cei doi bărbaţi care au căzut din picioare vineri după ce au trudit la câmp, victimele arşiţei sunt un bărbat din Vaslui, unul din Galati, dar şi un tânăr de 28 de ani fără adăpost din Iaşi.

Cel din urmă se afla în gară când i s-a făcut rău din cauza căldurii şi, în ciuda eforturilor depuse de medicii chemaţi de urgenţă, şi-a dat ultima suflare. Chiar dacă doctorii trag semnale de alarmă, oamenii par să sfideze arşiţa şi ies în miez de zi din case fără a se proteja.

Douăzeci şi trei de persoane au leşinat în Capitală în primele şase ore ale zilei de duminică 

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a înregistrat, în primele şase ore ale zilei de duminică, 228 de urgenţe, dintre care 45 în locuri publice, 23 din acestea fiind leşinuri, a declarat pentru News.ro managerul SABIF, dr Alis Grasu. Potrivit medicului, numărul solicitărilor depăşeşte cu mult media celorlalte zile, când de regulă în 24 de ore sunt în jur de 55 de astfel de cazuri.

Astfel, în primele şase ore ale zilei de duminică, în intervalul orar 8.00 -14.00, au fost înregistrate la SABIF 429 de solicitări, din care 228 de urgenţe, a explicat managerul SABIF, dr Alis Grasu.

Potrivit sursei citate, din totalul urgenţelor, 45 au fost în locuri publice, iar 23 dintre acestea au fost cazuri de leşin - 13 lipotimii şi 10 sincope.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov face un nou apel către vârstnici să nu iasă din casă la orele amiezii şi, totodată, către părinţii cu copii mici să nu îi scoată pe aceştia din locuinţe în aceeaşi perioadă.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca în zilele caniculare să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00-18.00, să consume lichide la fiecare 15-20 de minute, să facă duşuri călduţe de câteva ori pe zi, iar aerul condiţionat să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât cea ambientală.

În plus, medicii recomandă consumul zilnic a cât mai multor fructe şi legume proaspete - pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii -, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Ei precizează că un iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar cu apă.

Potrivit medicilor, în perioadele caniculare nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, şi nici băuturi cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Medicii mai recomandă persoanelor cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Bucureşti este de trei zile sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi între 36 şi 39 de grade. Valul de căldură va persista şi luni, însă potrivit meteorologilor, de duminică seară până marţi dimineaţă în mai multe zone din ţară vor fi vijelii, ploi torenţiale şi grindină.

Vijelii, averse torenţiale şi grindină, de duminică seară şi până marţi dimineaţă. Valul de căldură persistă

 Meteorologii avertizează că începând de duminică, de la ora 18.00, şi până marţi, la ora 6.00, în regiunile vestice, nordice, centrale şi nord-estice ale ţării, precum şi în zonele de munte, vor fi vijelii, averse torenţiale, descărcări electrice şi grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi izolat 40-50 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente de duminică seară şi până luni dimineaţă, la munte, în Crişana, Maramureş, Transilvania, Banat şi în cea mai mare parte a Moldovei. Totodată, meteorologii anunţă că opt judeţe din sudul ţării şi Capitala rămân sub avertizare cod portocaliu de caniculă, iar restul ţării sub cod galben. Valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, iar temperaturile vor fi între 36 şi 39 de grade, în timp ce minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

Potrivit Administraţiei naţionale de Meteorologie, începând de duminică, de la ora 18.00, şi până marţi, la ora 6.00, în regiunile vestice, nordice, centrale şi nord-estice ale ţării şi în zonele de munte, care se vor afla sub avertizare cod galben de instabilitatea atmosferică accentuată, se vor înregistra vijelii, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi grindină. În acest interval, cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 40 - 50 l/mp.


Foto: Iași

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente din seara de duminică şi până în dimineaţa de luni, la munte, în Crişana, Maramureş, Transilvania, Banat şi în cea mai mare parte a Moldovei.

Pe parcursul zilei de luni şi în cursul nopţii de luni spre marţi, manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi cu precădere în zonele deluroase şi montane, precum şi în Transilvania, Moldova şi Maramureş.

Potrivit ANM, în regiunile nord-vestice, nordice şi la munte manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala şi în după-amiaza de duminică, iar în sudul şi sud-estul ţării vor fi mai ales în cursul serii de luni şi în noaptea de luni spre marţi.

Totodată, meteorologii avertizează că valul de căldură şi disconfort termic deosebit de accentuat vor persista şi luni, opt judeţe din Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, precum şi municipiul Bucureşti, fiind sub avertizare cod portocaliu de caniculă.

Astfel, luni valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, unde disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat şi unde temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi îndeosebi în zona joasă a judeţului Mehedinţi, precum şi în municipiul Bucureşti, aflate sub avertizare cod portocaliu, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 36 şi 39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi de 82 - 84 de unităţi.

Restul judeţelor se vor afla sub avertizare cod galben de caniculă, astfel că în nordul Olteniei, Munteniei şi al Dobrogei temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 şi 36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi.

În regiunile sudice, în după-amiaza zilei de marţi, local disconfortul termic va fi ridicat şi, îndeosebi în Lunca Dunării, maximele termice vor mai atinge 35 - 37 de grade.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Producătorii de pepeni din Dăbuleni își vând marfa pe stradă, în caniculă
Producătorii de pepeni din Dăbuleni își vând marfa pe stradă, în caniculă

Producţia de pepeni a explodat anul acesta, aşa că oamenii din Dăbuleni şi-au mutat recolta în stradă.

Dezastru în agricultură din cauza caniculei. Timiș, județul cel mai afectat de secetă
Dezastru în agricultură din cauza caniculei. Timiș, județul cel mai afectat de secetă

Canicula din acest sezon a provocat un dezastru în agricultură. Sute de mii de hectare de porumb, soia şi floarea soarelui au fost pârjolite de arşiţa verii.

Experiment Știrile ProTV. Cum au rezistat bucureștenii la 42 de grade in aer și 58 la sol
Experiment Știrile ProTV. Cum au rezistat bucureștenii la 42 de grade in aer și 58 la sol

Patru oameni au murit şi sute de persoane vulnerabile la aceste temperaturi extreme - bătrâni, copii sau bolnavi - au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce li s-a făcut rău pe stradă.

Cod roșu de caniculă prelungit și duminică. Meteorologii au anuțat încă o săptămână toridă
Cod roșu de caniculă prelungit și duminică. Meteorologii au anuțat încă o săptămână toridă

Sunt zile de foc, cu un disconfort termic extrem de accentuat pe care organismul uman cu greu le suportă. Atmosfera este sufocantă, iar temperaturile sunt extreme în toată ţară.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.