Si-a cumparat o casa si era de fapt un oras. 5 citadele pierdute ale lumii

Site-uri istorice protejate de UNESCO

GALERIE FOTO. Jurnalistii revistei Forbes au alcatuit un clasament al celor mai frumoase si interesante orase antice din lume, pierdute pentru civilizatie, dar care merita vizitate si acum, in plina era a tehnologiei.

Cand ai placerea sa admiri varful Anzilor care planeaza deasupra Orasului Pierdut al incasilor, este lesne de inteles de ce acest loc a fost votat in 2007 sa faca parte din "cele 10 noi minuni ale lumii", scriu jurnalistii de la Forbes.

Situl arheologic al peruanilor, care dateaza din secolul al 15-lea, a fost repede abandonat dupa ce conquistadorii spanioli au invadat zonele din imprejur. Astfel, locatia s-a transformat in ruine si asa a ramas pana in anul 1911, cand americanii "s-au impiedicat" de aceste vestigii.

 Metropola glorioasa de altadata a devenit acum si mai cautata pe lista destinatiilor turistice, dupa ce americanii au introdus acest loc in fruntea preferintelor. Astfel, Machu Picchu atrage anual aproximativ 1.000.000 de turisti, iar aceasta cifra este in crestere cu aproximativ 6% in fiecare an.

In august 2010, UNESCO a trimis o nota guvernului peruan, in care cerea autoritatilor sa limiteze numarul turistilor, deoarece traficul foarte mare al acestora incepe sa deterioreze site-ul istoric.

Citește și
Umbrela pe plaja
Vreti oferte ieftine pe Coasta de Azur? Puteti merge in Juan les Pins
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

America ofera calatorilor zeci de "orase pierdute" care abia asteapta sa fie explorate. Mexicul are orasul maya Chichen Itza, cu celebrele ramasite ale piramidelor Teotihuacan, impreuna cu picturile sale murale, foarte bine conservate.

De asemenea, exista Tical in Guatemala si Copan in Honduras. Chiar si vestul Americii ofera turistilor "orase fantoma" de acum doua secole.

Iata primele cinci orase istorice din lume, care ar trebui vizitate macar o data in viata, conform jurnalistilor de la Forbes:

1. Petra (Iordania)

 Acest oras a fost locuit inca din secolul al 6-lea i.Hr. si a devenit celebru in lume datorita blockbuster-ului din 1980, Indiana Jones.

Petra mai este denumit si "orasul de piatra" si se afla in sud-vestul Iordaniei. Acest sit arheologic se intinde de-a lungul muntelui Hor si strabate un lung defileu, intinzandu-se apoi pe laterala estica a vaii Arabah, cunoscuta sub denumirea de "Wadi Araba".

Petra reprezinta mostenirea nabateenilor, un popor arab care a venit in sudul Iordaniei acum mai bine de 2000 de ani. Recunoscut pentru cultura, arhitectura masiva si ingeniozitatea complexului sapat in stanca, orasul a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO.

2. Chichen Itza (Mexic)

 Chichen Itza se poate traduce in limba mayasa drept "la gura fantanii" si este un urias sit arheologic pre-columbian, construit de civilizatia maya. Chichen Itza se afla in partea central-nordica a peninsulei Yucatan, in statul Yucatan, Mexic.

Chichen Itza mai este cunoscut si sub numele de "Taramul fagaduintei", fiind una dintre cele mai importante dovezi ale civilizatiei maya-toltec.

Situl este compus din mai multe cladiri: Piramida Kukulcan, Piata celor 1000 de coloane, Templul Curtii Ovale, Tempul Jaguarului, Tempul Razboiul, Observatorul, Osuarul, Platforma Venus, Plaforma Uliului si Jaguarului, Drumul catre Locul de Sacrificii, Platforma Craniilor si Templul Barbatului Barbos.

In prezent, structurile ceremoniale si diversele constructii grandioase din anii 800 – 1200 d.Hr. sunt in diferite stadii de conservare si pot fi vizitate de turisti. Acest sit arheologic face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

3. Orasul subteran Derinkuyu (Turcia)

 Acest oras este situat in regiunea Cappadocia si a fost locuit, probabil, intre secolele 8 i.Hr. si 10 d.Hr.

Povestea descoperii lui este una deosebita. Se spune ca prin anul 1960, un barbat a daramat la un moment dat un perete al casei sale. Asa a gasit o camera despre care habar nu avea ca exista. Apoi, a avut surpriza sa vada ca acea camera comunica cu alta ... si tot asa. El a descoperit orasul subteran de la Derinkuyu, al carui prim nivel se presupune ca ar fi fost sapat in jurul anului 1400 i.e.n.

Arheologii au inceput sa studieze acest oras subteran fascinant si au reusit sa coboare pana la aproximati 40 de metri adancime. Pana acum au fost descoperite 20 de nivele, insa doar 8 pot fi vizitate de turisti. Restul sunt rezervate arheologilor si antropologilor care studiaza in continuare aceasta zona fascinanta.

4.Machu Picchu (Peru)

 Acest oras a fost locuit de populatia maya intre secolele 15 si 16 d.Hr.

Conquistadorii care au navalit in aceasta zona erau purtatori de variola. In felul acesta au reusit sa extermine populatia acestei fortarete montane. Cu toate acestea, Orasul Pierdut al Incasilor nu a fost descoperit de spanioli, ci a fost gasit abia in 1911 de catre arheologul Hiram Bingham.

Machu Picchu insemna "vechiul pisc" in limba Quechua si a fost considerat un loc sacru din cele mai vechi timpuri. Multe dintre caramizi cantaresc chiar si 50 de tone si sunt atat de precis sculptate si unite, incat imbinarile care au fost facute fara mortar nu permit nici macar unei lame de cutit sa intre printre ele.

5. Angkor (Cambodgia)

 Angkor este unul dintre cele mai importante situri arheologice din sud-estul Asiei si face parte din ariile istorice protejate de UNESCO. Se intinde pe o suprafata de mai bine de 400 km2, in care intra inclusiv o aria forestiera, precum si parcul arheologic Angkor. Acest parc cuprinde ruinele magnifice ale imperiului Khmer, construit intre secolele 9 si 15.

Printre vestigiile istorice se afla si faimosul Templu Wat de la Ankor. In prezent, in Anglor exista mai mult de 100 de temple de piatra care pot fi vizitate. Acestea sunt singurele constructii care au supravietuit din ceea ce, acum multi ani, era o metropola religioasa, sociala si administrativa.

Citeste si:

5 minuni ale naturii pe care trebuie sa le vezi inainte sa dispara

Stat european de inchiriat. Cat costa sa devii suveran pentru o zi

Top 5 destinatii ideale de vacanta

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Ofertele agentiilor de turism in extra-sezon. Cat costa vacanta in Tenerife
Ofertele agentiilor de turism in extra-sezon. Cat costa vacanta in Tenerife

Acesta este anul in care va puteti plimba prin lumea larga cu bani putini. Este adevarat ca in extra-sezon, cand majoritatea agentiilor de turism ofera transport gratuit, excursii cadou si facilitati pentru familiile cu copii.

Vreti oferte ieftine pe Coasta de Azur? Puteti merge in Juan les Pins
Vreti oferte ieftine pe Coasta de Azur? Puteti merge in Juan les Pins

Romanii sunt asteptati in aceasta vara pe Coasta de Azur, in Juan les Pins. E o statiune vestita pentru nisipul fin si viata de noapte antrenanta.

Un muzeu interactiv, cea mai populara atractie turistica din Chile
Un muzeu interactiv, cea mai populara atractie turistica din Chile

Un loc plin cu tot soiul de „jucarii" concepute special pentru a-i ajuta pe cei mici sa invete fizica, biologie ori chimie. Menirea declarata a institutiei este sa trezeasca in vizitatorii sai curiozitatea pentru lumea inconjuratoare.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.