Sat cu doi locuitori din Alba, readus la viață de un român reîntors după 15 ani în țară
Un sat aproape pustiu din Alba, unde mai locuiesc doar doi oameni, este readus la viaţă de un român care a trăit 15 ani peste hotare.
Revenit în locurile copilăriei, el a refăcut opt case ţărăneşti şi vrea să-i atragă şi pe alţii să se mute acolo, în mijlocul naturii.
Iulian a stat 15 ani departe de casă, în Spania şi Statele Unite ale Americii, unde a lucrat ca preparator fizic. S-a întors în judeţul Alba, în satul natal - Rachiș, unde a început să recondiţioneze casele străvechi, abandonate.
”Era mare parte o ruină, erau doar câteva ziduri în picioare, fără garduri, fără porţi. De prin 2000 nu mai locuia nimeni aici. M-au chemat locurile copilăriei”, spune Iulian.
Până acum, bărbatul a reuşit să refacă opt case în stil tradiţional.
”Asta e casa bunicii, pe care am renovat-o. Am păstrat toate elementele naturale”, ne arată Iulian.
Iar în interior, Iulian a adus tot ce a mai putut salva din alte case vechi.
"În baie am folosit din resturile de materiale de la un jug, de la boi a străbunicilor şi am făcut o poliţia pentru baie”, explică bărbatul.
”Casele arătau cam într-o stare jalnică, se lua ţigla de pe acoperişuri şi acest nepot a început să le renoveze. E bine, că se face drumul. Sunt numai eu singur aici. Eu și încă unul mai avem buletin de unul, doi - doi mai suntem cu bulletin de Mirăslău”, spune o rudă.
”Mă detaşez total de tot ce înseamnă civilizaţie, probleme, stres, uit noţiunea timpului, n-am nevoie de nimic, decât să-mi regăsesc locurile unde am copilărit cândva”, explică Iulian motivele ce l-au determinat să restaureze satul bunicilor.
Peste vară, bărbatul de 40 de ani s-a mutat într-una dintre casele salvate, împreună cu soţia şi cele două fiice.
"Locul în sine are un aer aparte, îţi dă linişte, îţi dă pace, îţi dă bucuria de a te trezi dimineaţă. Nu am mai trăit asta de mult, cel puţin nu în civilizaţie. În acest moment, satul este cumva în curs de a fi plin de viaţă iarăşi", spune o prietenă de familie.
Iulian speră să atragă cât mai mulţi vizitatori în zonă. Iar în unele case vrea să îi cazeze în mod gratuit pe cei care aleg să trăiască în mijlocul naturii.