Pastele in Bucovina. Preparatele localnicilor sunt atat de gustoase, incat atrag mii de vizitatori in fiecare an

Ultimul update: Luni 17 Aprilie 2017 09:07
Data publicarii: Vineri 14 Aprilie 2017 19:33
Categorie: Travel

Si in bucatariile din Bucovina miroase innebunitor. Femeile harnice se pregatesc sa isi primesca oaspetii cu pastrav afumat, sarmale cu costita, arsa in jar, si cozonaci indesati cu nuca si rahat.

Preparatele localnicilor sunt atat de gustoase, incat atrag mii de vizitatori.

La 50 de kilometri de granita cu Ucraina, ni se dezvaluie mandra Bucovina, un loc cu munti impaduriti, pajisti cu iarba grasa si oameni veseli.

Suntem la Fundu Moldovei, una dintre putinele localitati si ii facem o vizita Vioricai Baciu vestita in zona pentru sarmalele ei.

"Avem o costita coapta in jar care se cheama hatuita, care numai noi o facem si o taiem cubulete mici si o prajim cu ceapa, ii da aroma cea mai buna la sarmalute."

Pe langa costita arsa in jar, sarmalele sunt facute din carne de porc si vita la care se adauga ceapa, morcovi, orez si patrunjel.

3.000 de romani au plecat sa petreaca Pastele in Bulgaria, via Vama Veche. De ce au preferat ofertele vecinilor nostri

Ca sa se topeasca in gura, gospodinele le aseaza in oale de lut si le lasa la foc domol, intr-un cuptor pe lemne.

"Ele cand fierb la cuptor fierb uniform nu se duce aroma, inabusit fierbe, pe plita risti sa crape sau sa arda oala de lut."

15 kilometri mai departe, in Valea Putnei, in curtile caselor din lemn miroase a flori de primavara. Aici gasim pastrav abia scos din afumatoare.

Din pastrav afumat, gospodindele pregatesc tot soiul de creme cu smantana, marar si usturoi ori cu miere si nuca. Nu sunt de ocolit nici carnatii cu prune uscate sau ardei copt.

Administrator pensiune: "Avem si partea cu porcul cu mielul si incercam sa deviem si spre mancaruruile gourmet si sunt apreciate".

Nu in ultimul rand, Bucovina este tara poalelor in brau, a pascutei si a cozonacilor indesat, in care femeile vrednice pun smantana, coaja de lamaie si stafide.

Din acelasi aluat fac si celebrele babute, care au pe ele semnul crucii.

"Foarte rumenit si frumos, uitati... sa vedem pascuta cum se prezinta, ce frumos arata, uitativa la ea, cum se vede branza frumos in ea."

Cei mai norocosi dintre romani vor ajunge de Paste in Bucovina. Gazdele ii asteapta cu tocinei - un fel de chiftele de cartofi, dar si cu cighir - pe romaneste, drob.
 

Retete de pasca pentru masa de Paste. Secretele bucatareselor din Moldova si Ardeal

Retete de pasca pentru masa de Paste. Secretele bucatareselor din Moldova si Ardeal

harta ape termale

Comoara ascunsă sub oraşele din Ardeal, pe care nu ştim să o folosim. În loc de staţiuni, studii de fezabilitate

Bomboane de ciocolată umplute cu slănină, lansate de un cofetar din Iaşi

Obicei periculos în Sibiu. Tinerii învârt un cauciuc în flăcări deasupra capului ca să impresioneze fetele

Românii din nordul ţării preferă vacanţele în străinătate, decât să meargă la Marea Neagră

De Ziua Îndrăgostiților, multe cupluri au ales un weekend la munte. Pârtiile, pline de turiști

Postul Paștelui catolic, marcat prin muzică și culoare în mai multe părți ale lumii

Valentines Day

Îndrăgostiții se pot răsfăța, de Valentine's Day, la Castelul Bran

Pârtiile au fost pline, datorită scăderii bruşte a temperaturilor

Cuplurile pot petrece ziua îndrăgostiților la un castel din Covasna

Bijuteriile arhitecturale ale României, lăsate în paragină. Ruinele ar putea fi transformate în afaceri profitabile

Conacul din România care ascunde un secret: aici a fost ascuns trupul unui celebru erou

Concurs de sănii cu volan, în Maramureş. Vehiculele sunt unice în lume