Pastele in Bucovina. Preparatele localnicilor sunt atat de gustoase, incat atrag mii de vizitatori in fiecare an

Ultimul update: Luni 17 Aprilie 2017 09:07
Data publicarii: Vineri 14 Aprilie 2017 19:33
Categorie: Travel

Si in bucatariile din Bucovina miroase innebunitor. Femeile harnice se pregatesc sa isi primesca oaspetii cu pastrav afumat, sarmale cu costita, arsa in jar, si cozonaci indesati cu nuca si rahat.

Preparatele localnicilor sunt atat de gustoase, incat atrag mii de vizitatori.

La 50 de kilometri de granita cu Ucraina, ni se dezvaluie mandra Bucovina, un loc cu munti impaduriti, pajisti cu iarba grasa si oameni veseli.

Suntem la Fundu Moldovei, una dintre putinele localitati si ii facem o vizita Vioricai Baciu vestita in zona pentru sarmalele ei.

"Avem o costita coapta in jar care se cheama hatuita, care numai noi o facem si o taiem cubulete mici si o prajim cu ceapa, ii da aroma cea mai buna la sarmalute."

Pe langa costita arsa in jar, sarmalele sunt facute din carne de porc si vita la care se adauga ceapa, morcovi, orez si patrunjel.

3.000 de romani au plecat sa petreaca Pastele in Bulgaria, via Vama Veche. De ce au preferat ofertele vecinilor nostri

Ca sa se topeasca in gura, gospodinele le aseaza in oale de lut si le lasa la foc domol, intr-un cuptor pe lemne.

"Ele cand fierb la cuptor fierb uniform nu se duce aroma, inabusit fierbe, pe plita risti sa crape sau sa arda oala de lut."

15 kilometri mai departe, in Valea Putnei, in curtile caselor din lemn miroase a flori de primavara. Aici gasim pastrav abia scos din afumatoare.

Din pastrav afumat, gospodindele pregatesc tot soiul de creme cu smantana, marar si usturoi ori cu miere si nuca. Nu sunt de ocolit nici carnatii cu prune uscate sau ardei copt.

Administrator pensiune: "Avem si partea cu porcul cu mielul si incercam sa deviem si spre mancaruruile gourmet si sunt apreciate".

Nu in ultimul rand, Bucovina este tara poalelor in brau, a pascutei si a cozonacilor indesat, in care femeile vrednice pun smantana, coaja de lamaie si stafide.

Din acelasi aluat fac si celebrele babute, care au pe ele semnul crucii.

"Foarte rumenit si frumos, uitati... sa vedem pascuta cum se prezinta, ce frumos arata, uitativa la ea, cum se vede branza frumos in ea."

Cei mai norocosi dintre romani vor ajunge de Paste in Bucovina. Gazdele ii asteapta cu tocinei - un fel de chiftele de cartofi, dar si cu cighir - pe romaneste, drob.
 

Retete de pasca pentru masa de Paste. Secretele bucatareselor din Moldova si Ardeal

Retete de pasca pentru masa de Paste. Secretele bucatareselor din Moldova si Ardeal

turnul eiffel iarna

Parisul nu va avea târg de Crăciun anul acesta pe Champs Elysee

Turismul balnear românesc, în pericol. Legea care i-ar putea băga în faliment pe hotelieri

O căprioară descoperă o cameră de supraveghere în pădure, pe Valea Cernei. Imagini rare surprinse de Romsilva

Valea Prahovei, cea mai aglomerată de Revelion. Unde mai găsiți locuri de cazare

Pensiunile din Maramureș, pregătite pentru minivacanța de 1 decembrie. Turiștii, așteptați pe pârtie

Industria hotelieră, în plină ascensiune. Tinerii, principalii turiști

turisti romania

2017, cel mai bun an al turismului românesc, de la 1990 încoace

Băile Tușnad, alegerea perfectă în zilele libere de Sfântul Andrei și 1 decembrie

Măsura controversată a unei companii aeriene: cei mai săraci pasageri se vor îmbarca ultimii

O politiciană din Mexic promovează supa de şobolan. "Nu e ca puiul, e mai gustos"

64 de obiective turistice din Alba Iulia, mai ușor de descoperit cu ajutorul unei aplicații

Castelul Teleki din Bistriţa, restaurat cu bani de la UE. După Revoluţie a fost abandonat