Angajați nepalezi și thailandezi la hoteluri, în Poiana Brașov. ”Românii nu vin la interviuri”

×
Codul embed a fost copiat

Odată cu primele zăpezi la munte, împătimiţii sporturilor de iarnă se gândesc la primele ture de schi. Hotelierii sunt însă disperaţi: nu au destui angajaţi cu care să-şi întâmpine clienţii.

Se caută bucătari, cameriste, ospătari şi barmani. Managerii de hotel ar fi tentanţi chiar să ia oameni de pe stradă, pe care să-i înveţe meserie. Puţini români sunt însă dornici să lucreze în domeniu, aşa că să nu vă miraţi dacă la iarnă veţi fi serviţi pe Valea Prahovei de nepalezi, vietnamezi sau thailandezi.

Site-urile de recrutare şi târgurile de job-uri sunt pline de oferte din industria ospitalităţii. Numai la Braşov e nevoie în acest moment de aproximativ 60 de bucătari, tot atâţia ospătari, 40 de cameriste, plus alte zeci de lucrători necesari într-un hotel.

Romina Avram, manager de resurse umane: ''Avem nevoie undeva la 10 oameni pe parte de bucătărie. Şi-au depus CV-ul vreo 10 oameni, dar având în vedere că jumătate din aceştia nu se vor prezenta la interviuri şi din cei care se prezintă încă jumătate nu mai vin efectiv, şansele de a angaja sunt cam de 2, realist.''

Un tânăr a lucrat mai mulţi ani ca ospătar şi manager de restaurant la Ritz-Carlton, în Caraibe. A decis să se întoarcă în ţară, iar acum caută de lucru. A lăsat în urmă un salariu de 4.000 de dolari pe luna.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Adrian Fărcaș: ”Faci 4.000 de dolari, dar cheltuiești 4.000 de dolari. Prefer să fiu acasă, alături de prieteni, de lume.”

Ca să acopere măcar o parte din necesar, la Braşov, a apărut prima şcoală de formare profesională duală. Un colegiu pregăteşte 120 de bucătari, ospătari şi lucrători hotelieri. Elevii fac puţină teorie, dar foarte multă practică la angajatorii parteneri şi primesc şi o bursă lunară de 400 de lei.

Învăţământul dual nu rezolvă deocamdată problema. E nevoie de mult mai mulţi angajaţi, iar angajatorii trebuie să fie atenţi la cum îi atrag şi ce fac ca să-i păstreze.

În disperare de cauza, multe hoteluri din Poiana Braşov şi-au adus angajaţi din Thailanda şi Nepal, iar acum se gândesc să caute şi în Vietnam.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Informare meteo de vânt, lapoviță și ninsoare, începând de vineri
Informare meteo de vânt, lapoviță și ninsoare, începând de vineri

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de intensificări temporare ale vântului, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare la munte și disconfort termic, valabilă de vineri, ora 21:00, până luni, ora 23:00.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.