Ziua de 30 iunie 2012 va fi mai lunga cu 1 SECUNDA. Explicatia oamenilor de stiinta
In noaptea de sambata spre duminica, omenii de stiinta vor avea de indeplinit cea mai ciudata sarcina din cariera lor: VOR TINE TIMPUL IN LOC.
Ultimul minut din ziua de 30 iunie 2012 va tine 61 de secunde. Si asta pentru ca oamenii de stiinta vor adauga acestui minut o secunda in plus, pe care Terra a pierdut-o la propriu in miscarea de rotatie.
Pamantului ii ia un total de 86.400 de secunde pentru a efectua o miscare de 360 de grade. Insa, pentru ca miscarea in jurul propriei axe nu este una lina, ci in zig-zag, si pentru ca acest proces este afectat de forta gravitationala a Soarelui si a Lunii si de valurile oceanelor, Pamantul intarzie la linia de sosire.
Drept consecinta, timpul solar al Terrei se desincronizeaza cu Timpul International Atomic, care foloseste pulsatia atomilor pentru a masura timpul cu o precizie de mai mai multe miliardime de secunda.
Pentru a evita desincronizarea timpului solar cu cel International Atomic, indicatorul universal folosit - Timpul Universal Coordonat - este ajustat din cand in cand. Atunci oamenii de stiinta ne fac cadou o secunda in plus de viata. Cu alte cuvinte, o data la cativa ani, avem o zi care dureaza 86.401 secunde.
Acest tip de ajustare a timpului a fost prima data pusa in aplicare in 1972. Pana atunci, timpul fusese masurat in functie de pozitia Soarelui sau stelelor in relatie cu Pamantul.
Data de 30 iunie 2012 va marca a 25-a interventie de acest fel din istoria Terrei.
Ultimele trei ajustari a Timpului Universal Coordonat au avut loc in 2008, 2005 si 1998. In 1972, oamenii de stiinta au "umblat" de doua ori la timp.
Secunda in plus este adaugata numai la miezul noptii, fie pe data de 31 decembrie, fie pe data de 30 iunie.