Surpriza in randul ornitologilor: Romania are o noua specie de pasare. Descoperirea a fost facuta de cativa turisti germani

Ultimul update: Sambata 13 Mai 2017 06:53
Data publicarii: Miercuri 10 Mai 2017 14:23
Categorie: Stiinta
Cucul pestrit

De Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare, Societatea Ornitologica Romana anunta ca Romania are o nou specie in fauna.

Este vorba despre cucul pestrit (Clamator glandarius), o specie care a fost vazuta pentru prima oara la noi in tara pe 6 mai, de turistul german Rolf Nessing.

Cand informatia a ajuns si la ornitologii din Romania, dupa doua zile de la observatia originala, sperantele erau putine pentru a regasi pasarea.

"Observatia ornitologica le apartine unor turisti germani care vizitau Dobrogea pentru birdwatching. Noi am aflat de pasare de la domnul Lou Bertalan si luni, pe 8 mai am fost pe teren, la Gura Dobrogei, pentru a vedea specia. Eram un grup de patru persoane: Szabó József jr., Ambrus László, Sebastian Bugariu si cu mine. Ne-am impartit in echipe de doi si am cercetat valea raului Vistorna, o echipa a plecat in aval, in timp ce cealalta echipa cauta in amonte", a declarat directorul de conservare al Societatii Ornitologice Romane, Ciprian Fantana.

Surpriza a avenit abia la intoarcerea de pe traseu.

Un uliu a starnit zarva intre doua femei din Bacau. De ce a vrut una dintre ele sa omoare pasarea

"Initial, am auzit pasarea de la distanta, dar am crezut ca este chematoarea (sunetul folosit de colegi pentru a stimula pasarea) colegilor care, intelesesem eu, cautau pasarea pe malul opus al paraului, cand de fapt ei cautau in avalul paraului. Dupa reunirea grupului si clarificare situatiei, ne-am intors la locatia unde auzisem cantecul si dupa aproximativ 5 minute pasarea a fost regasita", a mai spus Ciprian Fantana.

Cucul pestrit este o pasare specifica zonei mediteraneene, care prefera zonele deschise cu tufisuri si palcuri de vegetatie.

Paraziteaza mai ales cuiburile de cotofana, carora masculii le distrag atentia, in timp ce femela isi depune ouale in cuibul lor.

Spre deosebire de cuc, puii cucului pestrit nu arunca din cuib ouale speciei gazda, dar cersesc hrana mult mai zgomotos si au prioritate la hranire. Mai mult de atat, puii de cuc pestrit sunt si aparatori ai cuibului gazda: specia secreta o substanta urat mirositoare, care alunga pisicile si alti pradatori de la cuib.

Pasarea este mai mare decat cucul pe care il stim toti, atinge 39 de centimetri in lungime, si are un mot care il evidentiaza clar.

Sunetul pe care il emite seamana foarte bine cu sunetul emis de un juvenil de ciocanitoare, nu cu clasicul „cu-cu” emis de specia comuna din Romania – Cuculus canorus.

Migratia spre Africa are loc in lunile iulie si august. Anul trecut, pasarea a fost semnalata si in partea bulgara a Dobrogei.

Cucul pestrit Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
cucul pestrit Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

O specie rara, intalnita doar in America de Nord, a fost vazuta pentru prima data in Romania. Cum arata pescarusul american

O specie rara, intalnita doar in America de Nord, a fost vazuta pentru prima data in Romania. Cum arata pescarusul american

Salon Inventică

Salonul Inovării şi Cercetării, Galaţi: mașina cu aer comprimat, printre vedete

Ploaia de meteori Orionide, vineri seară. Când poate fi văzută cel mai bine

Oamenii de știință ne avertizează cu privire la un ”Armageddon ecologic”

Americanii schimbă modul de tratament al cancerului, pentru a proteja organismul

Cât de inteligenţi sunt români. Un cercetător a făcut harta IQ în Europa

Descoperirea arheologilor după ce au săpat 6 metri sub tunelurile de la Zidul Plângerii, în Ierusalim

Univers

Cantități uriașe de aur, împrăștiate în Univers. "Este un nou capitol în astrofizică”

De ce a fost cerul atât de roșu duminică seara în România. Legătura cu uraganul Ophelia

Un asteroid a trecut, joi, pe lângă Terra. ESA a efectuat un exercițiu de apărare planetară

Pe râurile din Elveţia curg aur şi argint. Explicaţia specialiştilor

Studiu: motivul pentru care femeile dau drumul la căldură în secret

Descoperiri importante în Oradea: urme care arată că zona era locuită încă de acum 7.000 de ani