"Suntem mai putin inteligenti fata de acum doua secole": studiul care contrazice o veche teorie
Un studiu realizat de o echipa de cercetatori europeni sustine ca avem un IQ cu 14 puncte mai mic fata de stramosii nostri din secolul XIX.
Un nou studiu realizat de o echipa de profesori din Suedia, Olanda si Irlanda contrazice efectul Flynn potrivit caruia fiecare generatie noua aduce un cumul de circa 7-8 puncte pentru IQ-ul uman, mai mult decat generatia anterioara, scrie dailymail.co.uk.
Cercetatorii au comparat timpii de reactie - un indicator de baza al inteligentei generale - de la inceputul lui 1800 pana in zilele noastre si au remarcat ca "iuteala" mintii se diminueaza.
Acestia sustin ca reflexele mai lente ale creierului uman sugereaza ca suntem mai putin inteligenti fata de stramosii nostri si ca am pierdut 1.23 puncte de IQ la fiecare 10 ani, prin urmare am avem un IQ cu 14 puncte mai mic fata de cel al oamenilor din secolul XIX.
In medie, un barbat avea o viteza de reactie de 183 de milisecunde in 1989, fata de 253 de milisecunde in 2004. Viteza de reactie a femeilor s-a deteriorat de la 188 de milisecunde la 261 de milisecunde in aceeasi perioada.
"Era victoriana (secolul XIX) a fost o perioada caracterizata de realizari marete. In general acestea sunt un produs ale unei inteligente mai ridicate. Astfel am testat ipoteza ca oamenii din era victoriana erau mai inteligenti decat cei moderni. Pentru asta ne-am folosit de analiza timpilor de reactie" se arata in raportul cercetatorilor.