Copiii pentru care vacanta de vara a inceput deja. Au mers la scoala toata iarna, in fiecare sambata
Pentru zeci de copii din satele izolate ale Sebesului-Alba, vacanta de vara a inceput deja. Dar nu se duc sa bata mingea pe maidan sau se relaxeze pe malul marii, ci muncesc din greu alaturi de parintii lor, ciobani la stana.
Cu derogare de la inspectorat, ei au inceput acum transhumanta si pentru asta au mers toata iarna la scoala, in fiecare sambata.
''Nu-i bai", spun cu totii.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
"Sa duci vacile sau oile la pasune este tot ce poate fi mai frumos, pentru ca la noi pe creste e ca-n rai", continua ei.
Pentru taramul de vis, aflat la peste 1.000 de metri altitudine, in Muntii Sebesului, aproape 100 de copii din Loman, Alba, au intrat deja in vacanta. Au venit cu totii la serbarea de sfarsit de an, in minunate costume populare.
Multi au luat si diplome, pentru ca sunt buni la scoala. Dar viseaza la locul numit ''La cruci'", o zona inconjurata de munti, unde timpul parca a stat in loc. Aici, cateva zeci de stane stravechi, insirate una langa cealalta, gazduiesc familiile de ciobani.
Liviu este elev in clasa a V-a si deja stie rosturile meseriei.
"O sa duc vacile la pascut, vin ii ajut sa le mulga, inchegatul laptelui", spune Liviu.
De la mic la mare, toti se ocupa cu pastoritul.
La nici 9 ani, Ghita se recomanda deja "cioban".
Si familia Avram pregateste bagajele pentru a urca la munte, cu cei trei copii. Fetita cea mare, Iuliana, a terminat clasa a II-a, cu premiul intai. Vrea sa se faca invatatoare, dar sa nu renunte nici la turma de oi.
Gospodarii instariti ii invata de mici pe copii care este valoarea banilor, pentru ca mai tarziu sa se descurce singuri in viata. Si aceasta lectie aspra nu e predata doar pana la toamna, cand se incheie tranhumanta, ci zi de zi.