Satul izolat din Apuseni pe care voluntarii l-au transformat in muzeu viu: "Romania e o tara frumoasa, trebuie sa o protejam"
Primul muzeu viu din Romania prinde contur intr-un sat izolat din Muntii Apuseni. Mai multi tineri contruiesc acolo case din diverse perioade istorice pentru ca la final, curiosii sa poata trai temporar precum stramosii nostri.
Banii necesari au fost adunati in urma unei campanii pe internet, iar cel care a venit cu ideea este un bucurestean. In satul Tecsesti din Alba, timpul pare ca s-a oprit in loc. Si asta datorita unor voluntari din tara si din strainatate, care muncesc de zor la patru case precum cele din epoca neolitica.
Ionut Onea, presedinte asociatia "Groove On": "Locuintele pe care noi le ridicam se bazeaza pe studii si cercetari. Totul este ecologic, cu mijloacele gasite la indemana, pe teren."
Alegeri 2024
18:09
Cine preia frâiele PNL după demisia lui Nicolae Ciucă. Varianta-surpriză avansată de liberali
18:02
Pentru ce au votat, de fapt, românii din diaspora la alegerile prezidențiale. Câți s-au prezentat la vot
18:01
A „stat sub radar” și a „păcălit” sondajele. Cum era cotat Călin Georgescu în urmă cu o lună
17:52
S-a încheiat numărarea voturilor din diaspora. Cum arată rezultatele oficiale
Constructiile au o structura de lemn, peretii sunt facuti din ramuri de alun si lut, iar acoperisurile din stuf.
Ideea reproducerii locuintelor l-a atras si pe acest tanar din Franta.
Brice: "Cred ca Romania este o tara foarte frumoasa si trebuie sa protejam un mediu ca acesta si sa dezvoltam genul acesta de constructii alternative."
Voluntar: "Mi-a placut foarte mult ca am venit din toate partile tarii. E un sentiment foarte placut sa vezi casuta gata."
Proiectul a fost inceput de Ionut, de loc din Bucuresti, dar indragostit de Apuseni. Iar banii necesari au fost adunati in urma unei campanii pe internet.
Ionut Onea, presedinte asociatia "Groove on": "Ne dorim sa reproducem perioadele istorice, perioada neolitica, perioada dacica, cea medievala, incet-incet apropiindu-ne de perioada moderna."
Muzeul va fi gata in cativa ani si se va intinde pe mai multe hectare. Iar vizitatorii vor putea locui in casele ridicate de voluntari.