Tara noastra, la coada Europei si la speranta de viata. "Secretul" unui roman longeviv: "Nu trebuie sa muncesti pana cazi"
Spune-mi unde traiesti ca sa-ti spun si cat o sa traiesti. Potrivit Institutului National de Statistica, bucurestenii si locuitorii din Ramnicu Valcea o duc cu 4 ani mai mult decat cei din Satu Mare sau Calarasi.
Desi pare greu de crezut, in capitala noastra agitata si poluata, speranta de viata a urcat la 77 de ani. Specialistii sustin ca in orasele mari si in zonele dezvoltate oamenii sunt mai educati, stiu cum sa se fereasca de boli si mananca mai sanatos.
Desi au 85, respectiv 87 de ani, Ionel si Nicolae nu-si arata varsta. Au mintea brici si sunt activi. Fac curatenie in casa, gatesc si se plimba zilnic prin parc.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Reporter: Care e secretul logevitatii dumneavoastra?
Barbat: Cumpatarea. Omul trebuie sa fie cumpatat in toate, chiar si la munca. Nu trebuie sa muncesti pana cazi jos.
"Conteaza starea de a fi. Sa nu pui totul la suflet, sa te consumi din orice. sa fii cat mai optimist se poate"
Si aceste trei doamne octogenare ne dau sfaturi pretioase.
Femeie: "Ce pui in farfurie conteaza enorm de mult. Din tinerete trebuit avut grija."
Femeie: "Sigur ca avem probleme cu sanatatea, cu tensiunea, probleme cu oasele, dar ne tratam"
Florica Damian: "Sotul meu avea o vorba. Daca creierul nu-l framanti capata coaja ca si mamaliga si atunci intotdeauna caut sa am o activitate multipla si intelectuala si fizica."
Indiferent care este secretul longevitatii lor, cert este ca bucurestenii si valcenii au cea mai mare speranta de viata din Romania: 77 de ani, in medie, potrivit datelor Institutului National de Statistica. La polul opus ii regasim pe locuitorii din Satu Mare, Calarasi, Giurgiu si Tulcea, care traiesc, in medie, doar 73 de ani. Cum explica specialistii aceasta diferenta?
George Butunoiu, sociolog: "E o mare diferenta in capacitatea de informare pentru ca speranta de viata e legata pe de o parte de felul in care traiesti, de alimentatie si celelalte, pe de alta parte de accesul la serviciile de sanatate"
Cum in multe sate de la noi, oamenii traiesc intr-o saracie lucie, si nu au medic, nu este de mirare ca isi descopera bolile mai tarziu.
dr. Ion Radu Berceanu, medic specialist oncologie medicala: "Persoanele care locuiesc in mediul rural cu preponderenta mai mare sunt inclinate sa apeleze la medic mai tarziu, folosesc tratamente neconventionale, acele leacuri babesti sau produse naturiste"
Cu o medie nationala de 75 de ani, Romania ramane la coada clasamentului european in ceea ce priveste speranta de viata, la egalitate cu Bulgaria.
Traiesc mai putin ca noi cu un an doar locuitorii din Letonia si Lituania. Cei mai longevivi cetateni sunt in Spania si Italia, unde speranta de viata este de 83 de ani.