Fiscul a cerut minorilor sa plateasca impozit pentru alocatii. Reactia lui Ponta la gafa: "Vreau sa stiu pe cine sanctionez"
Autoritatile fiscale de la noi isi pot da doctoratul in incompetenta. Peste 15.000 de copii din Romania au primit scrisori de executare silita de la Fisc si au fost declarati evazionisti.
Si asta pe motiv ca nu ar fi platit statului cate 460 de lei fiecare, sub forma de contributie la Sanatate pentru anul 2012. Fiscul a suspendat procedurile.
Potrivit deciziilor de impunere, minorii trebuie sa plateasca o Contributie pentru Asigurarile Sociale de Sanatate pe anul 2012, pentru ca ar fi incasat dobanzi la alocatiile primite in conturi bancare.
In plus, alte cel putin 60.000 de persoane care nu sunt angajate au primit instiintari asemanatoare. Scandalul a ajuns in urma cu putin timp si la Guvern.
Premierul Victor Ponta a anuntat ca ministrul Finantelor si seful ANAF au luat masuri ca instiintarile de plata a taxelor pentru alocatie, transmise copiilor, sa fie oprite. A venit si un comunicat din partea Agentiei de Administrare Fiscala care spunea ca se sisteaza toate aceste impuneri pe dobanzile obtinute din conturile bancare in care elevii isi primesc alocatiile.
Premierul a cerut si un responsabil pentru aceasta situatie care a alarmat zeci de mii de parinti zilele acestea.
Victor Ponta, premier: "Imi cer scuze si imi pare rau, cand am vazut ca s-au trimis la copii sa plateasca taxe pentru alocatie. Vreau sa anunt foarte clar ca ministrul Finantelor si seful ANAF-ului au luat masuri si lucrurile astea inceteaza de azi. Dar eu vreau pana maine sa imi spuneti si pe cine sanctionam si cum indreptam sa nu se mai intample in viitor asemenea prostii".
Situatia a aparut inca de la finalul anului trecut, cand, pe langa scrisorile catre copii, cei de la ANAF au trimis peste 60 de mii de decizii prin care ii instiinteaza pe romani ca au de platit contributii pentru asigurari sociale de Sanatate. Impunerea vine pentru toate veniturile obtinute, altele decat salariile si pensiile.
De exemplu, sunt oameni care au incasat 8 lei din dobanzi sau dividende pe parcursul anului 2012 si care se vad acum nevoiti sa plateasca, potrivit legii, peste 400 de lei pentru ca impozitul se calculeaza la valoarea salariului minim pe economie din 2012.