Noile criterii de acordare a burselor pentru elevi provoaca haos. Ce conditii trebuie indeplinite
Plin de intentii bune, Ministerul Educatiei a modificat criteriile de acordare a burselor pentru elevi si a starnit haos in scoli. Dupa noile reguli, sunt mai multi adolescenti care pot sa primeasca bani, mai ales ca media a scazut la 8,50.
Dar bursele ar trebui platite de primarii, care n-au fonduri pentru toata lumea.
90 de burse de merit au fost anul trecut in sectorul 6 al capitalei. Acum, dupa noile criterii, pe lista sunt 8006 elevi, pentru ca media de acordare a scazut la 8,50, insa primaria nu are bani pentru toti. Mai mult, deocamdata nu mai acorda nici o bursa preuniversitara, pentru ca edilii nu stiu cum sa imparta suma prevazuta in buget.
Pana cand va fi rezolvata problema, adolescentii care se bazau pe acesti bani au de suferit. Silvia, de pilda, este in clasa a 12-a si din bursa isi platea sedintele de pregatire pentru bacalaureat.
Reprezentantii primariei sectorului 6 sustin ca au mainile legate. Bugetul ar fi trebuit sa creasca de trei ori ca sa impace pe toata lumea.
Astfel de discutii au loc in toata tara intre scoli, inspectorate si primarii.
Ministerul Educatiei a modificat criteriile de acordare a burselor si le-a dat o libertate mai mare scolilor, care intocmesc listele. Dar, in final, autoritatile locale sunt cele care platesc. Si nu au bani pentru toti elevii.
Bugetele primariilor nu sunt incarcate doar de bursele de merit. Ministerul a hotarat sa introduca si bursa de performanta, care va fi acordata doar olimpicilor.
S-au modificat si criteriile pentru bursele sociale. Daca pana acum primeau bani copiii orfani de un parinte, de anul acesta doar cei care si-au pierdut ambii parinti pot depune dosarul.