În loc de manuale pentru clasa a V-a, Ministerul Educaţiei a lansat un "compendiu"

×
Codul embed a fost copiat

Ghidul care va înlocui manualele pentru clasa a 5-a, în primele două luni de şcoală, a fost tipărit de Ministerul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că peste 82.000 de exemplare au fost distribuite chiar luni în mai multe judeţe din ţară, iar în cursul acestei săptămâni va ajunge în fiecare unitate şcolară unde sunt clase a V-a. Ministerul Educaţiei a plătit în total, pentru tipărirea şi livrarea acestui ghid, peste 732.000 de lei.

Compendiul introductiv pentru gimnaziu - clasa a V-a se găseşte şi în format electronic, pe site-ul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

"Mulţumesc personal colectivului de la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei care a reuşit să facă într-un termen record acest "compentiu". Aşa a prezentat ministrul Liviu Pop în premieră cartea care va fi pe băncile tuturor elevilor de clasa a 5-a, în locul noilor manuale, blocate în acelaşi sistem de licitaţii şi contestaţii că în fiecare an.

Deputatul USR Cristina Iurişniti, care este şi profesoară de Română, se întreabă "cum de acest manual de sport, inutil, premieră naţională, este pe banca elevilor, dar celelalte manuale, manualele importante ale disciplinelor importante, nu sunt prezente. Copiii trebuie să facă sport, nu să înveţe despre sport".

Citește și
manual de educatie fizica
Manualele de sport pentru clasa a V-a au fost tipărite. Cum arată cartea
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

De altfel, manualul de sport este şi mai scump decât ghidul ministerului, care a costat 4 lei. La disciplinele cu o singură ora pe săptămâna, compendiul cuprinde 8 lecţii, 16 lecţii pentru materiile cu două ore, iar cele cu 4 ore de predare - matematică şi română, 32 de lecţii.

La limba română nu există texte de literatură, ci mai degrabă exerciţii care îi trimit pe copii să caute singuri în biblioteca sau pe internet informaţia necesară. De asemenea este încurajată muncaîn echipa.

Nu lipsesc din compendiu lecţiile de religie. Iată cum sună textul introductiv la cultul ortodox: "Te-ai întrebat vreodată, privind lumea în care trăim, cum se rotesc ziua şi noaptea, de unde avem boltă cerească, apă şi pământul, cum au apărut plantele şi animalele? la toate acestea poţi află răspuns dacă îţi deschizi mintea şi sulfetul, pentru a înţelege că există Cineva la care totul este cu putinţă".


 

Compendiul introductiv pentru clasa a V-a cuprinde toate disciplinele ale căror manuale au fost contestate, precum Limba Română, Limba modernă 1, Limba modernă 2 (engleză, franceză, germană), matematică, biologie, Educaţie socială, istorie, geografie, religie, educaţie plastică, educaţie muzicală, educaţie tehnologică, TIC şi consiliere.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că materialele din compendiu sunt realizate în aşa fel încât să acopere primele două luni ale anului şcolar, compendiul având 296 de pagini şi fiind structurat pe şase arii curriculare.

Evident, aşteptăm cu interes finalizarea contestaţiilor pentru că s-au depus contestaţii la manuale de clasa a V-a la 15 discipline. Dintre aceste 15 discipline s-au deblocat trei. Urmează pentru celelalte 12 să se desfăşoare etapele prevăzute în Legea achiziţiilor publice”, a subliniat ministrul.
Ministrul a mai spus că a început de luni distribuirea în unităţile şcolare din 20 de judeţe, urmând ca până în 8 septembrie compendiul să ajungă în toate unităţile şcolare.

„Astăzi (luni, n.r.) de dimineaţă au plecat cu ajutorul Poştei Române 82.200 de exemplare către 20 de judeţe, în special cele din nord-est şi nord-vest care sunt mai depărtate de Bucureşti. Până în data de 8 septembrie vor ajunge toate aceste compendii în unităţile şcolare pentru copiii din clasa a V-a”, a mai spus Liviu Pop.

Ministrul Educaţiei a mai declarat că pentru realizarea ghidului s-a ţinut cont de programa şcolară, în condiţiile în care pentru cele mai multe manuale s-au depus contestaţii.

„Cei care au făcut programa şcolară au venit cu expertiza lor şi au pus în practică pentru primele săptămâni de şcoală cum au văzut ei să se predea disciplinele respective. Mi se pare normal, pentru că nu putem lăsa copiii fără acest instrument”, a precizat el.

Directorul General al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE), Ciprian Fartuşnic, a spus că ghidul este o „resursă pentru copii”, însă materiile au fost sintetizate, iar textele, reduse.

A fost o misiune aproape imposibilă, din cauza timpului scurt. Să nu vă aşteptaţi să găsiţi un manual plin de text, cu conţinuturi. Partea de cunoaştere a fost cât se poate de mult sintetizată şi redusă, dar avem multe exemple de activităţi de învăţare la clasă sau acasă. Această resursă nu este pentru profesori, pentru că au spus deja că nu îşi doresc ala ceva, ei sunt liberi să îşi aleagă ce sursă de învăţare doresc. Este resursă pentru copii. Sper ca ei să o folosească zilnic”, a declarat Ciprian Fartuşnic.

Directorul ISE a precizat că realizarea ghidului a durat aproximativ o lună şi jumătate, iar disciplinele care au o singură oră pe săptămână au, în ghid, opt lecţii, cele care au o două ore pe săptămână au 16 lecţii, iar cele cu patru ore pe săptămână au 32 de lecţii.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Profesorii, revoltați de propunerile lui Mihai Tudose și Liviu Pop:
Profesorii, revoltați de propunerile lui Mihai Tudose și Liviu Pop: "Un dezastru, o întoarcere la dictatură"

"Un dezastru pentru învăţământul românesc şi o întoarcere la dictatură, când statul, controla tot ce învăţau copiii în şcoli"

Manualele de sport pentru clasa a V-a au fost tipărite. Cum arată cartea
Manualele de sport pentru clasa a V-a au fost tipărite. Cum arată cartea

Manualul de Educaţie Fizică promis de ministrul Liviu Pop este gata, atât în format digital, cât şi pe hârtie.

Haos în învățământ, cu o lună înainte de deschiderea anului școlar
Haos în învățământ, cu o lună înainte de deschiderea anului școlar

Cu mai puţin de o lună înainte de începerea anului şcolar, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, ne arată perfect haosul din învăţământul românesc.

Recomandări
EU YES LA VOT. Știrile PROTV vă prezintă cum s-a schimbat România de când este membră a Uniunii Europene
EU YES LA VOT. Știrile PROTV vă prezintă cum s-a schimbat România de când este membră a Uniunii Europene

Au trecut 17 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, iar dacă tragem linie, ţara noastră a ieşit pe plus.

Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”
Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”

Vladimir Putin a depus jurământul ca președinte al Federației Ruse. Și-a început, astfel, cel de al cincilea mandat, într-un moment în care pare tot mai sigur de victoria de pe frontul din Ucraina.

Îl va convinge Klaus Iohannis pe Joe Biden să-l susțină pentru șefia NATO? Ce cred analiștii politici
Îl va convinge Klaus Iohannis pe Joe Biden să-l susțină pentru șefia NATO? Ce cred analiștii politici

Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden. Șeful statului este la Washington într-o scurtă vizită, pentru a marca 20 de ani de când România a aderat la NATO.