Mesajul surprinzator, promovat in 2015 de mai multe ONG-uri: abstinenta pana la casatorie pentru elevi. Reactia parintilor
19 ONG-uri au trimis o scrisoare deschisa prin care le cer ministrilor Educatiei si Sanatatii sa promoveze in scoli abstinenta pana la casatorie, ca "cel mai bun lucru pentru sanatatea copiilor".
"Abstinenta pana la casatorie, este calea cea mai sigura ,de a evita bolile, cu transmitere sexuala, avortul, precum si suferinta emotionala". Iata mesajul surprinzator, promovat in anul 2015 de mai multe organizatii non-guvernamentale care au trimis chiar si o scrisoare catre ministerul educatiei si cel al sanatatii.
Initiativa nastrusnica vine in contextul in care autoritatile propun la recomandarea ONU introducerea educatiei sexuale in scoli incepand de anul viitor. Invocand studii de specialitate, 19 asociatii propun ca autoritatile sa promoveze infranarea trupeasca a tinerilor pana la vremea casatoriei. "Elevii, copiii nostri, trebuie educati spre infrnarea trupeasca si amanarea relatiei intime pana la vremea casatoriei. Aceasta este singura cale catre sanatatea si bunastarea lor, evitand bolile venerice, avorturile si suferinta emotionala” se arata in scrisoarea deschisa adresata Ministerelor Sanatatii si Educatiei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Sa ne intoarcem la natura, la primitivitatea si frumusetea relatiilor. De exemplu, sa nu te duci din prima peste o fata, gata, se poarta frumos, a doua zi la pat. Acesti copii care inteleg valoarea curatiei si a pudorii, arata ca dupa ce se casatoresc, se dezvolta foarte frumos, in schimb ceilalti: divorturi, probleme, violenta”, spune vicepresedintele "Asocieatiei familiilor crestine Vladimir Ghika”.
La aceasta idee subscrie si Biserica Ortodoxa: “Abstinenta pana la casatorie este in concordanta cu invatatura si morala crestina. Atata vreme cat notiunile transmise prin orele de educatie sanitara nu contravin valorilor familiei traditionale nu exista nicio problema cu aceste ore de educatie sexuala”, spune Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
De cealalta parte sunt 13 organizatii care militeaza pentru drepturile omului si egalitatea intre sexe. Acestea saluta recenta initiativa a autoritatilor care vor sa faca educatie sexuala in scoli. Potrivit acestora materia ar trebui sa devina obligatorie."Nu putem vorbi de o Romanie angajata in dezvoltare sustenabila cat timp Statul nu adopta toate masurile necesare pentru a proteja si garanta drepturile tuturor fetelor si femeilor, inclusiv dreptul la sanatate sexuala si reproductiva, indiferent de etnia, religia, varsta sau orientarea sexuala a acestora”.
Prinsi intre cele doua tabere parintii au pareri impartite."Unii isi doresc ca unii copii sa fie pregatiti pentru viatat si sa aiba o educatie sexuala predata de personal specializat. Altii, mai conservatori, considera ca nu este oportun, poate sunt anumiti specialisti in domeniu care pot aprecia ce nevoi au copiii in functie de varsta acestora”, a declarat Mihaela Guna, presedintele asociatiei nationale a parintilor.
Reprezentantii ministerului sustin ca vor raspunde la propunerea celor 19 organizatii in termen de 30 de zile, potrivit legii.Cert este ca in prezent Romania ocupa prima pozitie in UE la numarul de fete sub 15 ani care devin mame si locul doi privind o sarcina nedorita in randul adolescentelor. In tot acest timp, doar 53% dintre femeile cu varste curpinse intre 15 si 49 de ani utilizeaza metode moderne de contraceptie.
Citit aici textul integral al scrisorii celor 19 ONG-uri.