Locurile cu taxa din universitatile de stat s-ar putea desfiinta. Tu ce parere ai?
Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat tacit de Camera Deputatilor. Universitatile din Bucuresti protesteaza spunand ca se incalca legea actuala, prin noile prevederi care sunt pe cale sa intre in vigoare.
Universitatea Bucuresti sustine ca proiectul de lege adoptat tacit saptamana aceasta de catre deputati, "nu face o nu face diferente intre universitatile publice si cele private, in spiritul invatamantului superior din tarile Uniunii Europene".
Proiectul de lege, numit PLX 239/2011, promovat de parlamentarii Petru Filip și Catalin Croitoru, prevede ca universitatile publice sa nu mai primeasca studenti cu taxa, iar cele private sa "beneficieze de o serie de prevederi prin care capata o autonomie excesiva", se arata in comunicatul universitatii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ce ar insemna desfiintarea locurilor cu taxa de la stat
Potrivit reprezentantilor Universitatii Bucuresti, daca studentii care nu sunt admisi exclusiv pe locurile de la buget vor fi impiedicati sa mai frecventeze universitatile publice - pentru ca locurile care sunt in acest moment cu taxa se vor desfiinta, nu se vor transforma in locuri bugetate - optiunea libera a acestora este anulata, iar Legea Educatiei nu va mai fi respectata.
In plus, universitarii sunt ingrijorati ca studentii ar putea fi astfel dirijati artificial spre alte institutii in afara celor de stat.
"Modificarea legislației actuale ar afecta negativ atit studentii, limitindu-le libertatea de a-si alege programele de studii, cat si angajatorii, care au manifestat preferinte constante in decursul timpului pentru institutiile publice cu traditie".
Daca s-ar interzice universitatilor publice primirea de studenti cu taxa, s-ar incalca grav autonomia lor.