Scolile de arte si meserii, la trecut!
Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a confirmat ca scolile de arte si meserii vor fi inlocuite cu liceele industriale, fapt care va duce la cresterea numarului de elevi care vor da bacalaureatul.
Din anul scolar viitor este posibil sa dispara tezele unice, iar intrarea la liceu sa se faca pe baza mediei din gimnaziu, si sa se reintroduca examenul de admitere, numai acolo unde directorii o cer.
Si bacalaureatul ar putea suferi modificari. De exemplu, s-ar putea ca probele orale sa fie scoase de tot sau cel putin sa nu se mai noteze decat prin calificativul admis/ respins. Dovada a faptului ca ministerul inca nu s-a hotarat in aceasta privinta pot fi si subiectele pentru bac publicate astazi, doar pentru variantele scrise.
Si programa s-ar putea sa fie modificata, cu ore mai putine. Ecaterina Andronescu a recunoscut astazi in cadrul unei conferinte ca se pregatesc modificari in programa, insa nu a dat detalii.
Singurul lucru cert in acest moment, daca ne luam dupa palnul de scolarizare, este disparitia Scolilor de Arte si Meserii. Ironia face ca ministrul educatiei sa desfiinteze Scolile de Arte si Meserii, dupa ce acestea au aparut in 2003, tot la initiativa Ecaterinei Andronescu, in primul mandat al acesteia.
Ce-i drept in 5 ani de functionare, si-au dovedit incapacitatea de a furniza pe piata, forta de munca de care am avut nevoie.
Asta si pentru ca in Scolile de Arte si Meserii ajungeau de obicei eleviii carora nu le-a placut cartea, picau testele nationale si nimereau unde ii distribuia calculatorul.
Drept dovada, chiar si cei care isi doreau sa invete o anumita meserie, au fugit de aceste institutii.
Asa ca de la 1 septembrie 2009, elevii care termina clasa a opta, se vor lupta doar pentru un loc in liceu.
Printre profesori, parerile legate de aceasta transformare sunt impartite.
Afla mai multe detalii despre ce a declarat ministrul educatiei la videochat-ul stirileprotv.ro.