Festivalul Enescu: moment excepțional oferit de Andrei Ioniță, câștigătorul concursului Ceaikovski

Ultimul update: Miercuri 13 Septembrie 2017 14:12
Data publicarii: Miercuri 13 Septembrie 2017 13:35
Categorie: Social

Este considerat unul dintre tinerii geniali ai muzicii clasice şi a cântat deja pe cele mai mari scene ale lumii.

 

Andrei Ioniţă, singurul violoncelist român care a câştigat prestigiosul concurs Ceaikovski, în 2015, a oferit în cadrul ''Festivalului Enescu'' momente de neuitat, alături de Filarmonica din Munchen. Puţină lume ştie însă că în spatele său stă o poveste de viaţă dureroasă. Andrei şi-a pierdut tatăl pe când avea doar un an.

Un violoncel vechi de mai bine de 400 de ani, mângâiat de un tânăr de 23 de ani cu un talent aparte. Artistul se numeşte Andrei Ioniţă şi a câştigat în 2015 concursul Ceaikovski, devenind primul violoncelist român care obţine în Rusia medalia de aur. De atunci, viaţă lui s-a schimbat.

Andrei Ioniță, violoncelist: "Am ajuns să cant în Carnegie Hall, în New York, în Londra, la Munchen cu filarmonica de acolo, în Viena, în Japonia, în Coreea."

Acum, la Festivalul George Enescu, a oferit un concert de neuitat alături de marea Filarmonica din Munchen şi de celebrul dirijor rus Valery Gergiev, care l-a luat sub aripa să protectoare. Publicul l-a aplaudat minute în şir.

Andrei a studiat iniţial pianul, dar în clasa a 3-a profesoara i-a recomandat să încerce violoncelul. A studiat la şcoala de muzică din Bucureşti, apoi la cel mai prestigios liceu din capitală, Sfântul Sava, fiind foarte bun inclusiv la matematică şi la fizică. Nopţile a continuat, însă, să studieze muzică încurajat de mama.

Andrei Ioniță, violoncelist: "Eu am crescut doar alături de mama mea. Mi-am pierdut tatăl atunci când aveam un an. Poate că mi-ar fi fost de ajutor o influenţă masculină în copilărie, dar mama a sacrificat absolut totul pentru mine şi îi sunt profund recunoscător."

Talentatul violoncelist a terminat Universitatea de Arte din Berlin, unde acum este la master. Tot în capitala muzicii clasice ar vrea să se şi stabilească, dar revine, cu drag, de fiecare dată acasă. Şi speră ca ţara noastră va evolua real, nu doar prin promisiuni.

Andrei Ioniță, violoncelist: "În România se vorbeşte foarte mult şi se face foarte puţin. Ceea ce-mi lipseşte la români este pragmatismul. Capacitatea de a pune punctul pe i şi de a reuşi de asemenea că societate să ne ridicăm ca un grup."

Andrei Ioniţă a fost selectat şi într-un program BBC de susţinere a tinerelor talente. El va avea mai multe recitaluri pe marile scene din Anglia.

Festivalul George Enescu, deschis de London Symphony Orchestra

Festivalul George Enescu, deschis de London Symphony Orchestra

Vânat

Festivalul Vânătorilor: Ospăț pe cinste, la marginea Vasluiului

Noaptea caselor: Locuri încărcate de istorie, asaltate de iubitorii de artă

Bătrânii noștri, uitați de statul român, dar ajutați de belgieni și elvețieni

Maraton în Alba Iulia: doi kenyeni s-au rătăcit, au alergat în plus, dar tot au câștigat

Localnicii așteaptă acasă ajutorul social, iar strugurii sunt culeși de zilieri din alte județe

Castelul Brukenthal a ajuns o ruină și este un pericol pentru turiști

Legume exotice

Legumele exotice profitabile pentru producătorii români

Restaurantele din România dau faliment din cauza bucătarilor slabi

Ghidul care îi va ajuta pe părinţii divorţaţi. "Copilul crede că el e cauza"

Primarii cer ajutoare pentru calamitate de la Guvern ca să refacă plaje sau saloane de nunţi

O cățelușă și-a așteptat stăpânul ore întregi la ușa unui spital din Iași. VIDEO

Nava şcoală ”Mircea” s-a întors acasă după 4 luni de antrenamente pe mare