UE ne da bani pentru soiurile traditionale de legume. Cum vom readuce pe tarabe "inima de bou"
Legumele romanesti cu gust si fructele parfumate se pot intoarce in piete, dar mai ales pe mesele noastre. Desi suna ca un vis, poate fi unul realizabil. Uniunea Europeana ne ajuta sa reinviem soiurile traditionale.
Cu o conditie: sa le facem mai rezistente.
Asa ca orice institut de cercetare sau gospodar cu un proiect viabil poate primi finantare ca sa planteze varietati de rosii, ardei sau vinete aflate acum pe cale de disparitie.
Alegeri 2024
15:43
Referendumul din București, 24 noiembrie 2024. Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot și ce urmărește Nicușor Dan
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
Pentru cei mai multi dintre noi, rosiile carnoase pe care sa arunci un praf de sare si din care sa musti ca dintr-un mar sunt doar amintiri din indepartata copilarie.
"Inima de bou", "Bizon" si "Siriana" sunt soiuri traditionale imbogatite acum la statiunea Buzau cu gene mai rezistente.
Producatorii din Matca, judetul Galati, testeaza deja prima productie cu hibridul romanesc "Siriana".
Si ca sa nu ramana totul doar in faza de pionierat, Ministerul Agriculturii a obtinut acceptul Uniunii sa finanteze cu bani europeni readucerea pe piata a semintelor disparute.
Din igoranta autoritatilor, in ultimii 30 de ani au disparut din cultura peste 50 de feluri de rosii. Iar pentru cele ramase prin institutele de cercetare e nevoie de ajutor.
Producatorii nu prea cred in patriotismul agricol si prefera sa cultive rosiile altora mult mai spornice.