CLASA PREGATITOARE 2016. Noutatea anuntata de Ministrul Educatiei pentru elevi, in toamna

Ultimul update: Duminica 17 Ianuarie 2016 07:32
Data publicarii: Joi 14 Ianuarie 2016 15:50
Categorie: Social

Copiii nu vor mai putea fi inscrisi direct in clasa intai. Joi, a fost lansat in dezbatere publica ghidul pentru inscrierea in primul an de scoala, iar clasa pregatitoare devine obligatorie.

Astfel, cererile pot fi depuse doar pentru aceasta clasa, nu si pentru clasa intai. Un lucru bun, spun profesorii, insa anuntat prea tarziu. Reprezentantii ministerului promit insa ca, daca vor fi aprobate, modificarile nu vor bulversa programul de inscriere, care ar trebui sa inceapa in luna martie.

In ultimii ani, cand s-au facut inscrierile la scoala, ministrul Educatiei a dat o derogare pentru ca cei mici sa poata fi inscrisi direct in clasa intai daca treceau anumite teste de evaluare psihosomatica sau daca aveau varsta nesesara.

De aceasta data insa, reprezentantii ministerului vor sa aplice legea intocmai, iar inscrierile sa se faca doar pentru clasa pregatitoare.

Monica Anisie, director Directia invatamant preuniversitar: "S-au tot facut derogari din 2012. Trebuie sa aplicam si legea intr-un final. Vom gasi solutii pentru copii."

Conform legii educatiei, copiii care implinesc 6 ani pana la data de 31 august trebuie inscrisi obligatoriu la clasa pregatitoare. Iar cei care implinesc 6 ani intre 1 septembrie si 31 decembrie pot fi si ei inscrisi, daca psihologii considera ca pot sunt pregatiti sa mearga la cursuri.

Iar pentru cei care implinesc 7 ani si nu au fost la pregatitoare, se vor gasi solutii, anunta reprezentantii ministerului.

Atat cadrele didactice, cat si parintii spun ca decizia ar fi buna si ca legea trebuie aplicata si fara derogari, insa anuntul ar fi trebuit facut la inceputut anului scolar.

Conform calendarului de inscriere, parintii vor putea depune cererile in 2 etape. Prima va fi intre 29 feb si 18 martie, iar a 2 a intre 30 martie si 8 aprilie. Metodologia va fi in dezbatere publica pe site-ul ministerului educatiei pana pe 24 ianuarie.

Pe de alta parte, programele scolare au starnit discutii aprinse, cum ar fi propunerea de eliminare a orei de muzica de la clasa a VIII-a. Acest lucru a starnit indignarea unor cantareti care s-au alaturat campaniei initiate pe Facebook "Da pentru ora de muzica".

Unii parinti spun insa ca in ultimul an de gimnaziu elevii trebuie sa se axeze mai mult pe materiile de examen.

Iulian Cristache presedintele federatiei parintilor: "Nu e asa paguba, ca nu se mai face muzica, sa-i lasam sa invete materiile de la evaluarea nationala."

De asemenea, oficialii au propus scoaterea unei ore de limba romana la clasa a 5 a, dar si a limbii latine de la clasa a 8-a, insa si introducerea unor materii noi, cum ar fi informatica, la toate clasele de gimnaziu.

Inscrierea la clasa pregatitoare in 2016 se desfasoara in 3 faze:

- in prima faza sunt admisi la scolile de circumscriptie copiii inscrisi acolo
- in a doua faza are loc procesarea cererilor de inscriere depuse de parinti la alte scoli decat cea de circumscriptie, pe locurile libere; admiterea sau respingerea se face prin aplicarea criteriilor generale si specifice de departajare
- in a treia faza sunt admisi la scoala de circumscriptie copiii ai caror parinti au cerut inscrierea la o alta scoala, dar nu au fost admisi din cauza lipsei de locuri

Elevii vor sa-si evalueze profesorii si sa isi poata contesta notele. Revendicarile inaintate catre Ministerul Educatiei

Elevii vor sa-si evalueze profesorii si sa isi poata contesta notele. Revendicarile inaintate catre Ministerul Educatiei

alerta SMS rachiti

Un sat din Botoşani şi un orăşel din Galaţi au deja sistem de alertare prin SMS

Și-a bătut soția pentru că a uitat cratița cu mici pe aragaz și a adormit

A fost identificat șoferul care a făcut slalom printre pietoni în Timișoara. Amenda primită

”Micuţa Picasso” își expune lucrările în România: ”Mă bucur că am reușit să vin”

Criză de țigle în județul Bihor. Oamenii își acoperă casele cu folie

Sistemul de alertă propus de specialiști, pentru a-i avertiza pe români în cazul unui dezastru

Târgul de energie electrică.

Ofertele furnizorilor de electricitate pentru a atrage 7 milioane de contracte

De ce casele din România nu rezistă la furtuni. Constructorii oferă garanţie doar 2-3 ani

Un primar din judeţul Galaţi îşi înfiinţează propriul sistem local de alertare prin SMS

Laptele, cornul și păstârnacul. Statul schimbă meniul elevilor în acest an

Abandonați de părinți, iar apoi de stat. Normele ISU închid centrele de ocrotire nesigure

Teatrul Naţional a găzduit, în premieră, spectacolul UFO. Povestea oamenilor care au avut o "întâlnire extraterestră"