O bratara electronica, un pager si monitorizare prin GPS. Solutia prin care mii de romance ar putea fi aparate de agresori
Una din patru femei din Romania a fost victima unei agresiuni fizice sau sexuale. Pornind de la aceasta statistica neagra, Ministerul Muncii vrea ca agresorii sa fie monitorizati si la noi cu bratari electronice, asa cum se intampla in alte tari.
Barbatii care comit actele de violenta si impotriva carora se emit ordine de protectie vor fi obligati sa poarte un astfel de accesoriu care va notifica imediat Politia cand se apropie prea mult de victima. Sistemul, nou pentru tara noastra, ar trebui sa intre in functiune in luna mai.
In septembrie 2014, la Mogosoaia, un barbat de 41 de ani isi ucide violent fosta sotie, alaturi de care traise 20 de ani, apoi isi ia propria viata. Ulterior autoritatile au constatat neputincioase ca femeia obtinuse un ordin de protectie, iar barbatul teoretic nu avea dreptul sa se apropie de ea. Mii de asemenea ordine se emit an de an, insa punerea lor in aplicare este practic imposbila. Politistii nu au resursele necesare sa ii urmareasca non stop pe agresori. De aici nevoia monitorizarii prin bratari electronice.
Andreea Braga, presedinta Centrul FILIA: "Agresorul va intelege ca ceea ce face e gresit, pentru ca daca in acest moment primeste ordin de protectie si nu pateste nimic, chiar daca incalca ordinul de protectie. Semnalul simbolic este ca fapta lui nu este atat de grava. In momentul in care va fi monitorizat va intelege ca ceea ce a facut este gresit."
Un astfel de sistem va fi introdus si in Romania, inspirat de modelul spaniol. Acolo instanta decide ca un agresor nu are voie sa se apropie de victima la o distanta de cateva sute de metri. Titularul primeste automat o bratara electronica pe care trebuie sa o poarte zi lumina. Victima primeste un pager. Ambele sunt monitorizate prin GPS. In momentul in care agresorul se apropie prea mult de victima politia este alertata.
Liana Cazacu, secretar de stat Ministerul Muncii: "Agresorul poarta o bratara iar victima are un agresor de tip pager care anunta atat victima cat si politia. Este sunat si i se spune trebuie sa te indepartez. Daca agresorul dimpotriva se apropie mai mult de victima permita agentilor de interventie sa intervina si sa retina agresorul."
In timp ce echipajul de politie se indreapta catre agresor, victima este si ea contactata si indrumata catre un loc sigur. In Spania, dupa introducerea sistemului de monitorizare electronica a agresorilor, abuzurile repetate s-au redus la 10%. La noi proiectul face parte din prioritatile Ministerului Muncii pentru 2016 si are alocat un buget de 22 de milioane de lei.