62% dintre cei care navigheaza pe internet primesc mesaje cu continut sexual. Cati sunt minori
Internetul ne poate fi prieten, dar si dusman. Rezultatele unui studiu arata ca peste 85% dintre minorii din Romania stau zilnic in fata calculatorului.
Prefera retelele de socializare, unde au acces la imagini cu continut sexual.
Tocmai de aceea, intr-raport, Comisia Europeana vorbeste despre programele prin care parintii isi pot controla copiii, ca sa nu fie agresati pe internet.
Simona si Cristina sunt colege de clasa. Au 14 ani si pentru ele internetul nu mai are niciun secret.
Recunosc insa ca in mediul virtual pericolele sunt la tot pasul. Fetele povestesc experiente infricosatoare.
"M-a intrebat daca vreau sa ne intalnim. Mi-a spus ca este din Grecia si ca o sa vina in Romania. O femeie, mi-a spus ca e bisexuala", spune Cristina Vasile.
Din pacate, 62% dintre cei care navigheaza zilnic pe internet au vazut sau au primit mesaje cu continut sexual.
Cifra este de doua ori mai mare fata de acum 3 ani si din cauza extinderii retelelor sociale. Aproximativ 90% dintre copiii romani au un astfel de cont. Unul din 6 minori a recunoscut ca are profilul public, adica datele pot fi vazute de oricine.
Asadar, tot mai multi copii, de la varste fragede, acceseaza internetul. Problema este ca numarul celor care intra pe diverse site-uri de pe dispozitive mobile, ca smartphone-urile de exemplu, este in crestere: in studiu se vorbeste despre un procent de 65%. Iar asta inseamna automat un control mai redus din partea parintilor.
Dealtfel, doar unul din 5 parinti foloseste metode de control parental, desi ele pot fi descarcate de pe internet.
Sunt programe care blocheaza automat toate site-urile cu continut pornografic, dar si softuri care monitorizeaza conversatia dintre copil si corespondent.
Daca discutia devine agresiva, amenintatoare, sau ia o turnura sexuala, softul va inlocui textul primit, sau il va sterge complet.