Sperante uriase pentru cei 800.000 de romani bolnavi de hepatita C. Cine va plati pentru cura salvatoare de 50.000 de euro
Sperante uriase pentru cei peste 800.000 de bolnavi de hepatita C din Romania, dupa ce Comisia Europeana a aprobat un nou tratament, pe care medicii il considera revolutionar.
Insa masura va reprezenta un soc imens pentru bugetul si asa firav al Sanatatii. O singura cura costa peste 50.000 de euro, dar poate insemna vindecarea impotriva acestui virus. Germania si Franta sunt deja pregatite sa ofere gratuit terapia fara interferon. Romania promite si ea, dar nu mai devreme de 4 luni.
In 10 ani, virusul hepatitic C, luat pesemne de la stomatolog, a facut ravagii in organismul Monicai. "Am intrat in ciroza si nu numai ciroza, inclusiv tumoare. Sunt foarte speriata, nu mai stiu ce sa fac si imi doresc ca pe aer acest tratament", spune Monica.
Speranta Iacob, medic gastroenterolog: "La pacientii cu ciroza este extrem de bine tolerat, aproape nicio reactie adversa. Nu mai au riscul pe care il are interferonul post transplant".
Neavand reactii adverse si cu rata de vindecare mare, tratamentul suna bine. Dar si costurile sunt pe masura.
Costurile tratamentului aprobat cu cateva zile in urma de Comisia Europeana pleaca de la 50.000 de euro pentru o cura care dureaza trei luni. Rata de vindecare este de 95 la suta. Reprezentantii companiilor de farmaceutice recunosc ca pretul este urias, dar spun ca a durat 10 ani descoperirea acestor noi molecule si ca studiile au costat peste 1 miliard de dolari.
Pentru pacientii din Statele Unite, Canada si Egipt terapia e gratuita de 2 ani. Urmeaza Europa.
Mihai Diamandopol, director general companie farmaceutica: "Tarile din Europa de Vest sunt, cu siguranta, inaintea tarilor din Europa Centrala si de Est in aceste discutii".
Chiar daca terapia va intra mai repede in Germania, Franta si Italia, romanii nu vor putea merge acolo sa se trateze pe formularul 112, ci doar pe cheltuiala proprie.
La noi, Ministrul Sanatatii si propus ca termen luna aprilie.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: "Cu cat timpul trece, evident ca sansele de vindecare scad, virusul si-a dezvoltat niste insule si permeabilitatea medicamentelor este mai redusa."
In Romania, exista acum peste 800.000 de pacienti diagnosticati cu hepatita C. In realitate, sunt de 4 ori mai multi.