Noile proceduri pe care medicii si asistentele vor fi obligati sa le respecte inaintea unei operatii

Ultimul update: Luni 18 Noiembrie 2013 06:53
Data publicarii: Vineri 15 Noiembrie 2013 19:13
Categorie: Sanatate

Dupa o serie de erori medicale grave, in spitale se va face inventarul procedurilor aplicate si a materialelor sanitare folosite.

Cei din Ministerul Sanatatii au cerut asta dupa ce au avut locsituatii penibile: au fost incurcati pacientii, fiind operati unii care nu aveau nevoie, sau au fost taiate parti sanatoase ale corpului. Medicii vor trebui sa deseneze pe trupul bolnavului locul unde se va face incizia, iar o asistenta va tine socoteala pansamentelor asa cum se intampla inainte, ca sa nu mai uite nimeni materiale in pacient.

Echipa medicala va verifica si de doua ori numele pacientului, operatia la care e supus, zona unde va fi taiat, chiar si pozitia, daca acest lucru este relevant pentru procedura chirurgicala.

Se impun astfel de masuri de siguranta pentru eliminarea unor erori medicale facute din oboseala, graba sau neatentie.

Cum a fost cea petrecuta la spitalul de copii Grigore Alexandrescu. In 2008, un baietel de 9 ani a fost operat de apendicita din greseala. A fost luat din salon de o asistenta, care stia ca trebuie sa duca in sala pacientul de langa geam. Ea nu s-a sinchisit sa se mai uite pe fisa si nici chirurgul nu a verificat daca intr-adevar opereaza pe cine trebuie.

Medicii vor fi obligati sa macheze cu o carioca zona anatomica unde urmeaza sa realizeze procedura, in cazul nostru o pacienta cu fractura dubla de tibie si peroneu. Iar coordonatorul listei de verificare trebuie sa se asigure ca doctorii au facut acest desen

Masura vine si dupa doua cazuri revoltatoare petrecute in decurs de un an la Spitalul din Petrosani. In 2012 un copil de trei ani si jumatate, care trebuia sa fie operat, la mana dreapta, a suferit interventia la mana stanga, unde nu avea nimic.

Iar in urma cu 2 saptamani, ortopezii au operat piciorul sanatos al unei doamne care avea fractura la celalat.

Inainte si dupa fiecare operatie se va face inventarul pansamentelor, feselor sau acelor folosite. Se numara tot. Daca numarul initial nu coincide cu cel final dupa interventia chirurgicala, atunci se va intra in starea de alerta.

Mai ales ca au fost sute de romani care au reclamat ca doctorii au uitat pansamente, lame de bisturiu si pense in abdomen.

Dupa completare, lista de verificare a procedurilor chirurgicale se va atasa la foaia de observatie a pacientului. Ea va constitui un document important intr-un caz de malpraxis sau intr-o ancheta la politie si numai asa spun cei din minister echipele chirurgicale vor fi si mai responsabile.

Prabusirea unui mogul trage o tara in jos. Povestea miliardarului cu Mercedesul parcat in sufragerie

Prabusirea unui mogul trage o tara in jos. Povestea miliardarului cu Mercedesul parcat in sufragerie

vaccin

Pneumonia, principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani. Decizia Ministerului Sănătăţii

Spitalul din Piteşti are din nou aer condiţionat, după ce o pacientă a leşinat de cald

După 12 ani, autoritățile britanice susțin ca nașterea naturală nu ar fi soluția ideala

operaţie premieră

A învins cancerul de col uterin, apoi a rămas însărcinată. Premieră într-un spital din România

Pacientă leșinată în Spitalul Judeţean din Piteşti după ce a stat două ore într-o căldură sufocantă

Măsurile luate de ministrul Sănătății după cazul prezentatoarei Magda Vasiliu