Noul grafic pe care fiecare roman va fi obligat sa-l respecte la medic, chiar daca nu e bolnav

×
Codul embed a fost copiat

Noul pachet de asistenta medicala primara ar trebui sa puna mai mult accent pe preventie. Doctorii vor trebui sa faca in plus anumite evaluari periodice.

Vor trebui sa depisteze, din timp, obezitatea si depresia la copii, iar adultilor le vor face o serie de teste pentru diagnosticarea unor boli cronice grave. 

Totusi, pentru 300 de diagnostice, oamenii care erau obisnuiti sa se trateze in spital trebuie sa ia calea policlinicilor si a cabinetelor de medicina de familie.

Fie ca vorbim de copii, adulti sau batrani, pentru fiecare va exista un grafic cu servicii medicale si evaluari de preventie. La copiii cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani va fi obligatorie monitorizarea kilogramelor si evaluarea dezvoltarii pubertare. De la 12 ani, adolescentii vor fi consultati pentru depistarea depresiei.

An de an, medicii de familie trebuie sa stie care este tensiunea arteriala a fiecarui pacient din lista.

Citește și
stomatologie
Sanatatea dentara a copiilor, ignorata de sistemul romanesc de sanatate
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Pentru prima data in Romania, vom fi chemati la doctorul de familie chiar daca NU ne doare nimic. Medicul va fi obligat sa respecte un grafic pentru fiecare grupa de varsta din lista pacientilor si sa ne faca evaluari periodice.

In cazul copiilor, medicii trebuie sa depisteze daca acestia risca sa devina obezi si daca au semnele pubertatii precoce.

In plus, dupa implinirea varstei de 12 ani - pana la majorat - vor fi verificati daca prezinta semnele unei depresii si li se vor face analize care sa depisteze eventualele infectii cu transmitere sexuala.

Un grafic clar al consultatiilor curative va fi si pentru adulti. Periodic va fi facuta evaluarea cardiovasculara: colesterol, nivelul glicemiei si tensiunea arteriala. Medicul va trimite doamnele la analize pentru depistarea cancerului de col uterin, de san si colorectal.

Totodata, femeile peste 25 de ani cu istoric de cancer in familie vor face teste genetice pentru depistarea mutatiilor BRCA.

Atat barbatii, cat si femeile de peste 18 ani vor intra in programul de screening al depresiei, care va include un chestionar cu 2 intrebari.

Se va face preventie si in cazul persoanelor de peste 50 de ani. Pentru acestea se va introduce, ca in Statele Unite si in unele tari europene, colonoscopia obligatorie, o data la 5 ani.

 

Iar la cei de peste 65 de ani vor fi testati si pentru depistarea fracturilor si a osteoporozei.

"Ii vom motiva financiar pe doctori sa face aceste servicii", spune ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Exista de asemenea o lista cu peste 300 de diagnostice pentru care Ministerul Sanatatii vrea sa reduca internarile. Cei care sufera de aceste boli vor putea fi tratati la medicul de familie sau la medicul specialist, si nu in spitale ca pana acum.

Avem si un minus: analizele gratuite de sange si urina, care se faceau anual, se muta o data la 3 ani, fapt care poate intarzia un diagnostic.

Adio analize anuale gratuite. Noua lege a sanatatii limiteaza serviciile medicale decontate

Consultatia preventiva anuala de la medicul de familie va disparea. Vom avea dreptul la una singura, o data la 3 ani. Sunt noi variante luate in calcul de Ministerul Sanatatii, in proiectul redefinirii pachetului de baza pentru asigurati.

Va aparea in schimb asa-zisa "medicina comunitara".

Chiar si in 2013 este o realitate faptul ca, la tara, multi oameni se trateaza si acum dupa ureche. Iar lipsa medicilor, a educatiei, dar si nivelul scazut de trai ii aduce pe cei mai multi bolnavi in fata medicului atunci cand boala este deja in stadiu avansat. Tocmai de aceea, ministerul propune infiintarea medicinii comunitare.

Ce inseamna asta? In comunitatile sarace vor fi trimisi asistenti medicali, care ar trebui sa depisteze din timp anumite boli. Se merge, fireste, pe principiul ca orice afectiune depistata la timp ne va costa mai putin decat o internare sau un tratament complex.

Recent, Ministerul Sanatatii a anuntat ca 340 de diagnostice vor iesi de pe lista celor pentru care se permite internarea. De 3 ori economie. E tot mai clar ca dupa acest principiu se bazeaza oficialii din minister, care vor sa opreasca internarile sau investigatiile pe care le considera inutile.

La spital ar trebui sa ajunga doar cazurile grave. Restul pacientilor sa se trateze, cu limita, la specialist sau la medicul de familie. Nici in fata medicului de familie nu vom mai ajunge in fiecare an, asa cum ne permite legea pana acum.

Pentru evaluare generala vom avea o vizita gratuita o data la trei ani. Asta inseamna ca si setul anual de analize gratuite se muta la 3 ani. "Principalii dezavantajati vor fi contributorii. Ar fi fost corect ca cei neasigurati sa beneficieze de servicii medicale minimale, insa daca se instituie o scutire de la plata, ar trebui ca statul sa plateasca", spune Gabriel Predica, secretar Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania.

Comisia care a facut acest pachet sustine ca in cazul pacientilor care sufera de boli cronice, de pilda, tratamentul nu sufera modificari pe parcursul unui an, asa ca nu ar mai trebui sa ajunga neaparat in fata unui specialist, ci doar la medicul de familie. Acesti bolnavi au dreptul la doua consultatii pe an de la medicul de familie si doar una anuala la specialist.

"Noi suntem de acord cu pachetul de baza, atata vreme cat nu restrictioneaza accesul la spitalizare", spune Cezar Irimia, de la Asociatia Pacientilor Cronici

Vorbim de limitarile impuse pacientilor, dar nimeni nu spune de fapt cum s-ar traduce asta pentru buget. Cati bani am economisi din cei peste 8 miliarde de lei, cat este bugetul sanatatii pe 2013? Si mai ales, daca economiile de la stat vor lasa o portita deschisa medicinii private, care a egalat, ca numar de servicii, medicina de stat in marile orase.

In prezent, doar 2,5% din bugetul sanatatii se indreapta prin decontari directe catre medicina privata. Si asta in conditiile in care contributiile cetatenilor sunt impresionante.

O persoana cu salariu mediu pe economie vireaza intr-un an sanatatii 2.800 de lei, iar una care castiga 4.000 de lei pe luna ajunge sa dea peste 5.000 de lei.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, promite ca-si da demisia daca legea nu intra in vigoare de la 1 februarie 2014

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuata duminica de la ora 10.00 la Pro TV si PROTV NEWS, Eugen Nicolaescu a declarat ca, daca pachetul de servicii medicale de baza nu va intra in vigoare de la 1 februarie 2014, el isi va da demisia, deoarece nu este "agatat de postul de ministru”.

"Nu sunt agatat de postul de ministru. Daca nu se intelege ca nu e alta cale, alta sansa, pentru oamenii din aceasta tara, haideti sa plecam acasa. Lucrurile sunt clare pentru mine”, a spus ministrul Sanatatii, care a mai precizat ca s-a consultat si cu premierul Victor Ponta si cu membrii Guvernului.

“In principiu nu am ce sa mai caut in fruntea ministerului. Sigur, poate ca reusim sa facem niste modificari, niste nuantari, dar daca ele nu sunt de substanta, nu ma intereseaza”, a declarat Eugen Nicolaescu.

Pana la 1 februarie 2014 pachetul de baza de servicii medicale ar urma sa fie aprobat si sa fie luate masuri organizatorice pentru pregatirea sistemului, in vederea introducerii acestor reforme.

Ministrul a explicat ca scopul pachetului de baza este sa imbunatateasca accesul pacientilor asigurati la servicii medicale de calitate.

Pacientii ar trebui sa se adreseze in prima instanta medicului de familie si abia apoi sa mearga la spital pentru ca unitatile spitalicesti sa nu mai fie atat de aglomerate, iar resursele financiare din sistemul de sanatate sa fie mai bine cheltuite, a aratat Nicolaescu, precizand ca, pe medie, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deconteaza un serviciu medical in spital cu 1.800 de lei pe pacient, iar in prespital cu maximum 100 de lei.

"Daca am o problema de sanatate, prima data ma duc la medicul de familie. Medicul de familie imi face o consultatie. Poate sa imi indice si o serie de investigatii suplimentare. Daca el considera ca poate sa puna diagnosticul, te include intr-un tratament", a spus ministrul Sanatatii.

Conform pachetului, cetatenii sunt obligati sa faca o vizita la medicul de familie, la un anumit interval, in functie de varsta si de riscurile de sanatate. "Daca sunt un cetatean cu varsta intre 18 si 30 de ani sunt obligat, conform acestui pachet, sa ma duc odata la trei ani la medicul de familie sa imi faca un control medical de preventie. (...) Daca esti peste 40 de ani, un control preventiv se face in fiecare an. Daca sunt riscuri mai multe, se intra intr-un program de monitorizare mai accentuat, fara cost", a precizat ministrul.

Intrebat daca cetateanul va fi amendat daca nu se duce la acest control de tip preventiv, Nicolaescu a spus ca "in acest moment nu", dar se incearca modificarea legislatiei pentru a se gasi si un fel de sanctiune, ca cetateanul sa fie obligat "sa aiba grija de viata lui".

Odata cu introducerea pachetului de baza, va exista pachetul de servicii medicale pentru pacientii asigurati si unul pentru cei neasigurati, care cuprinde mai putine componente.

Cei doua milioane de pacienti neasigurati din Romania, beneficiaza in prezent, teoretic, doar de servicii de urgenta, iar dupa intrarea in vigoare a pachetului de baza ei vor beneficia si de preventie si de programe nationale de sanatate.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Angajatii din sistemul sanitar, in greva japoneza pana miercuri. Activitatea nu va fi oprita
Angajatii din sistemul sanitar, in greva japoneza pana miercuri. Activitatea nu va fi oprita

Angajatii din sistemul sanitar sunt in greva japoneza, de luni pana miercuri, timp in care vor purta banderole tricolore, fara a opri activitatea.

Sanatatea dentara a copiilor, ignorata de sistemul romanesc de sanatate
Sanatatea dentara a copiilor, ignorata de sistemul romanesc de sanatate

Sansele ca sistemul romanesc de sanatate sa se inzdraveneasca dupa introducerea pachetului de baza al serviciilor medicale gratuite sunt aproape nule. O spun si medicii de familie si stomatologii, care se plang de lipsa banilor.

Nicolaescu: In 2014 vom avea trei programe de sanatate etalon, pentru cancer, diabet si transplant
Nicolaescu: In 2014 vom avea trei programe de sanatate etalon, pentru cancer, diabet si transplant

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, marti, ca in 2014 vor fi trei programe nationale de sanatate etalon, pentru cancer, diabet si transplant, acestea urmand sa aiba asigurata finantarea inca din prima zi a anului viitor.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.