In Romania, unul din 5 copii are semne de rahitism. Recomandarile expertilor europeni si americani
In Romania, unul din 5 copii are semne de rahitism o spun statisticile, iar cauza este lipsa de vitamina D3 care fixeaza calciul in oase.
Un nou document numit "consens global", elaborat de 33 de experti in boli ale oaselor din toata lumea, recomanda medicilor sa prescrie tuturor copiilor Vitamina D din prima zi de viata si pana aproape de maturitate, nu doar in primii doi ani.
In Romania, medicii vor fi informati despre acest nou mod de administrare si despre faptul ca pot da copiilor gratuit pe reteta preparate impotriva rahitismului.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Recomandarea celor 33 de experti europeni si americani este ca administrarea de vitamina D sa continuie zilnic, mult dupa doi ani, mai precis pana la marturizarea osoasa, in adolescenta tarzie.
Medic: “Consensul spune foarte clar: din prima zi cand te-ai nascut trebuie sa primesti vitamina D. E un lucru foarte simplu, dar lucrurile simple sunt uneori greu de implementat.”
Nu exista o legatura directa intre rahitism si nivelul de trai al familiei. Si copiii bine ingrijiti incep sa manance nesanatos dupa varsta scolara si atunci isi iau doze prea mici de vitamina D din carne rosie, lactate si peste. In plus, generatiile tinere sunt sedentare - copiii se joaca in casa si mai putin la soare, cel care sintetizeaza in corp vitamina.
Important pentru parinti, dar si pentru medicii de familie care inca nu au aflat. De scurt timp, poti primi gratuit vitamina D pe reteta gratuita, decontata de Casa de Asigurari. Altfel, la prima strigare, am gasit in farmacii peste 30 de preparate comerciale. Tablete, comprimate masticabile, uleiuri si jeleuri aromate.
Altfel spus, fara reteta preventia rahitismului costa intre 5 si 70 de lei pe luna. Dozajul trebuie obligatoriu stabilit de medic. Pentru Romania, ramane o singura problema: ca toti pediatrii si toti medicii de familie sa vorbeasca aceeasi limba, adica sa urmeze acest ghid intocmit, pe baza dovezilor, de 11 organizatii stiintifice de pe trei continente. Tot in sarcina doctorilor e si inlaturarea informatiilor false cum ca vitamina D ar fi toxica sau inutila pentru o crestere sanatoasa.