"Curatatul mainilor dureaza 5 minute si se face de doua ori". Regulile ce trebuie respectate de chirurgi inainte de operatie
Scandalul dezinfectantilor pune tot mai sever problema sigurantei pacientilor in spitalele din Romania, unde exista, totusi, un protocol de igiena care ar trebui sa fie respectat riguros.
Teoretic, preintampina anumite probleme ce pot aparea, de exemplu, in timpul unei operatii. Chirurgul trebuie sa se spele de doua ori pe maini cu substante dezinfectate, chiar daca poarta manusi. Hainele lui trebuie sterilizate, la fel si sala si intrumentarul, cu ajutorul aparatelor de inalta tehnologie.
"Filtrul 1" este incaperea in care chirurgul ar trebui sa lase toate obiectele si imbracamintea si sa puna pe el uniforma curata.
Vasrcus Flore, sef bloc operator II, Spitalul Judetean Timisoara: "O utilizeaza numai in bloc operator, numai pentru o operatie. Izolate toate partile corpului care pot contamina, sa nu cada fire de par, trebuie sa isi puna o masca"
In trecut medicii isi curatau mainile timp de 15 minute. Acum, datorita produselor teoretic performante, curatatul mainilor dureaza 5 minute.
Chirurgul ar trebui sa-si dezinfecteze mainile de doua ori, pentru ca in cazul in care manusile se rup, pacientul sa nu fie in pericol de contaminare.
Igienizarea salii de operatie ar trebui sa se faca dupa fiecare interventie, cu substante dezinfectante. Salile moderne sunt in plus dotate cu lumina ultravioleta care distruge microbii, dar nu si streptococii.
Medic: "S-au aplicat acele dezinfectante, sus sunt niste lampi speciale, nu e prea bine sa ne uitam la ele ca sunt cu ultraviolete care sterilizeaza"
Instrumentele chirurgicale ar trebui meticulos sterilizate. Si aici normele sunt stricte. Mai intai intrumentarul ar trebui tinut intr-o solutie 15 minute, apoi frecat cu peria si introdus in aparatele de sterilizat.
Asistenta: "Vom face o solutie din detergent dezinfectant, in concentratie de 0,5%. Instrumentarul adus de pe masa de operatie, il imersam dupa ce il desfacem pentru ca solutia sa patrunda."
Asistenta: "Instrumentarul se curata, se clateste si se pune in masina de spalat. Dureaza in jur de o ora toate aceste etape."
Liliana Cocargianu, asistent principal bloc operator spitalul Sf. Spiridon: "La sfarsitul procedurii, avem obligatia de a inregistra in aceste fise: solutia orala care am facut, concentratia, cu semnatura celui care se ocupa."
Aceasta incapere e de exemplu dotata cu 3 aparate cu abur care sterilizeaza la anumite temperaturi atat instrumentarul cat si halatele medicilor si campurile de lucru.
Adriana Ilian, asistent-sef Serviciul Sterilizare Spitalul Judetean Timisoara: "Materialul textil si instrumentarul se fac la 134 de grade, pe aceste aparate se poate face si la 121 de grade materialul de cauciuc si cele care au indicatiile pentru 121 de grade"
Virusul hepatitei B sau C in schimb moare numai daca e supus la temperaturi de 160 de grade timp de o ora sau timp de 10 ore la 60 de grade Celsius. Sterilizarea cu abur e cel mai frecvent folosita, insa exista si sterilizatoare cu plasma, cu caldura uscata ori cu oxid de etilena.
Materialele sterilizate ar trebui in final depozitate intr-o sala cu temperatura de 21 de grade Celsius pana la urmatoarea folosire.