Cum te omoara cu zile un doctor, din varful pixului. Scrisul, mai nociv decat cancerul
Erorile de medicatie sunt pe primele locuri in clasamentele cauzelor care duc la moartea pacientilor din spitale. Asta releva un nou studiu publicat in BMC Health Services Research.
Studiul facut la Bern University Hospital, Inselspital, din Elvetia a scos la iveala faptul ca scrisul urat al medicilor nu este doar un mit si ca din cauza acestuia mor anual mii de oameni.
De foarte multe ori unora li se dau medicamente gresite fata de cele prescrise, din cauza ca asistentele nu inteleg scrisul medicilor si astfel apar erori grave, unele imposibil de remediat.
Iata cum arata fisa unui pacient, cu medicamentele prescrise de medic:
In studiu, au fost analizate 1.934 de prescriptii medicale (retete), pentru 165 de pacienti.
Rezultatele au fost infricosatoare: s-a gasit cel putin o eroare in 43% din cazuri. Erorile de prescriptie au fost gasite in 37% din cazuri, iar erorile de transcriere in 53% din cazuri.
Scrisul de mana a fost clasat drept "inteligibil" in doar 2% din cazuri, moderat in 42%, de neinteles in 52% si indescifrabil in 4% din cazuri.
Concluziile studiului sunt tulburatoare: majoritatea erorilor de scriere se fac la transcrierea medicatiei in fisa bolnavului, adica atunci cand este citit scrisul de mana al doctorilor de catre asistenti si trecut pe calculator, in programele speciale ale spitalelor.
In lucrarea publicate pe BMC Health Services Research se precizeaza ca incidenta deceselor cauzate de scrisul urat al medicilor si de neintelegerea medicatiei prescrise si administrarea unor alte pastile in locul celor adecvate a depasit ca numar cazurile in care pacientii au murit de SIDA, cancer la san sau accidente.