Doctorii i-au spus ca fetita ei nu va mai trai mult. Cum i-a salvat viata cu ajutorul serviciul medical "second opinion"

Ultimul update: Duminica 12 Iulie 2015 02:43
Data publicarii: Joi 09 Iulie 2015 19:26
Categorie: Sanatate

"Copilul dumneavoastra va muri" sau "va trebui sa va scoatem un rinchi", ori "aveti cancer in ultimul stadiu".

Astfel de diagnostice, care pot ruina viata oricui, sunt uneori false. Tocmai de aceea a aparut si la noi un serviciu medical numit "second opinion". Acesta presupune, contra cost, reevaluarea dosarului medical de catre profesori reputati din Romania si din strainatate, pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului.

Un astfel de raspuns au primit, acum zece luni, parintii Lisianei. Fetita s-a nascut cu o malformatie la inima. Pentru ca au vrut sa-i dea o sansa, nu s-au resemnat cu diagnosticul si au cautat o a doua opinie medicala. Contra unei taxe de 200 de euro, reprezentatii unei clinici le-au trimis dosarul in Franta.

Ruth Saramet, mama Lisianei: ''Ne-am tot dus la diferiti medici, care au dat-o cam din colt in colt. Era bulversant... De la o saptamana la alta, ne spuneau ca o traiasca, ca nu".

Cazul lor a fost unul fericit. Intr-un final, dupa ce au strans 20.000 de euro, fetita a fost operata cu succes la Paris.

Baiatul de 9 ani care a murit din cauza unui diagnostic gresit a fost inmormantat. Mamei i s-a facut rau de mai multe ori

Intr-o situatie similara a fost un barbat de 42 de ani, caruia i s-a spus ca va ramane fara un rinichi, din cauza unui nodul la nivelul tesutului renal. Omul a cerut o a doua parere medicala si a primit, de la un doctor din Munchen, o rezolvare mult mai simpla, prin care si a pastrat organul.

Ana Maria Marian, director clinica medicala "second opinion": ''Costul mediu al unui dosar este de 200 euro. Fiecarui pacient i se aloca un manager medical, un doctor care e alaturi de pacient pe tot procesul, de cand vine in clinica, pana la gasirea solutiei medicale."

Dosarele pot fi evaluate de profesori reputati din Romania sau din strainatate. Intermedierea costa in 500 si 900 de lei.

Georget Nyvold, director clinica medicala: "Unii sunt nemulumiti de ce primesc la noi in tara, de medicul lor curant. Se traduc documente si le transmitem online. Primim raspuns scurt in 2-3 zile."

La o clinica medicala specializata pe a doua parere medicala apeleaza lunar 50 de pacienti, iar jumatate pleaca in strainatate, la tratament. Sunt pacienti din toate categoriile sociale, dar si sportivi de top, politicieni si directori de corporatii care au epuizat solutiile medicale de la noi.

Se intampla si invers. De cativa ani, profesori titrati din strainatate vin lunar la clinicile private din Romania. Si cum cereri exista, aceste consultatii pentru a doua opinie se pot face si prin sistemul de telemedicina. O astfel de consultatie costa 1.500 de lei.

De ce a murit pacienta sedata si legata de asistentele de la spitalul din Bacau. Medicii nu au pus un diagnostic clar

De ce a murit pacienta sedata si legata de asistentele de la spitalul din Bacau. Medicii nu au pus un diagnostic clar

Costuri spital

Cel mai modern centru integrat de medicină nucleară din Europa. Investiția de 4 mil. €

Pacienții cu demență, tratați abuziv în spitale: „Era legată și desfigurată”

Spitalul Militar Bucureşti a inaugurat "cel mai performant centru de medicină nucleară din Europa"

Alte cinci persoane au murit din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 45

Vaccinul antigripal ajută și la prevenirea atacului de cord. Rezultatele unui studiu

Un nou deces din cauza gripei. Numărul morților a ajuns la 40

Vaccinare copii

23 de pacienți din Prahova, majoritatea copii, au fost diagnosticați cu rujeolă

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 37

Chirurg ieșean acuzat de malpraxis: „A tăiat bucata sănătoasă”

Trei noi decese provocate de gripă. Numărul morților a ajuns la 35

La 16 ani, Andreea duce o luptă grea cu o boală necruţătoare. Tânăra are nevoie de ajutor

Vicepreşedintele ARPID, despre criza imunoglobulinei: ”Ping-pong cu vieţile pacienţilor”