Cat de mult te influenteaza ora de trezire. Motivul pentru care angajatii care incep lucrul devreme sunt mai putin productivi
Avem corpul setat dupa rasarit, iar trezirea de dimineata ne afecteaza viata mai mult decat stim. Potrivit cercetatorilor de la Oxford, adultii ar trebui sa inceapa munca dupa ora 11, pentru ca altfel nu sunt productivi si se imbolnavesc mult mai usor.
Si asta fara sa punem la socoteala orele muncite peste program. Experimentul facut de britanici a mai aratat si faptul ca elevii nu se pot concentra mai devreme de ora 10:00.
Inca de la ora 6 dimineata pe strazile Capitalei mii de oameni se ingramadesc in mijloacele de transport in comun, grabiti sa ajunga la munca. Se trezesc cu doua ore inainte de rasarit si pornesc la drum cu ochii impaienjeniti de somn si stresati de griji.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Angajat: "Ne sculam de dimineata muncim si la 2 jumate o taiem. Suntem multumiti ca avem serviciu cu alte cuvinte ca pe noi la varsta asta nimeni nu ne mai angajeaza"
Angajat: "Oboseala, munca, e munca multa bani putini. Si daca ati avea un program de la 10 la 5? Asta nu avem noi! Ceilalti ne comanda!
Angajat: "Va dati seama ca e un stres in plus o ora matinala. Traficul cum este...Dar asta trebuie...nu avem ce sa facem."
Potrivit cercetatorilor de la Oxford, cei care incep munca in zori nu sunt productivi. Ora de incepere a lucrului ar trebui sa fie dictata de ceasul biologic, diferit, in functie de varsta. Iar toti adultii, pana in 55 de ani, ar trebui sa inceapa munca la ora 11, in niciun caz la 9 sau, mai rau, la 7 dimineata.
Angajat: "Ma trezesc la ora 5 si 10 dimineta. Muncesc pana la 15:30."
Din pacate, in Romania, cei mai multi incep munca pana in ora 9 si sfarsesc programul la 17:00. Obligandu-i sa vina la munca devreme, angajatorii se aleg cu performante slabe, angajati bolnavi si stresati.
Lipsa somnului este o tortura, spun cercetatorii. Daca ne trezim fortat, prea devreme, ne sunt afectate performantele, atentia, memoria pe termen lung. Si, ce e mai rau...ajungem la extenuare, frustrare, si nu e exclus sa ne si ingrasam.
Experimentul a aratat ca si programul elevilor este prost conceput.
Dr. Paul Kelly: "Tinerii si adolescentii au nevoie sa se trezeasca cu 2 - 3 ore mai tarziu decat alti oameni. Si este un lucru pe care nu il putem schimba. Asa ca in loc sa le spunem tinerilor sa se trezeasca dimineata si sa mearga la scoala trebuie sa schimbam programul scolar, ca sa se trezeasca la ora potrivita."
Cercetatorii britanici sustin ca un elev de 10 ani nu reuseste sa se concentreze inainte de 8:30 dimineata. Unul de 16 ani, se va putea concentra abia dupa ora 10, in timp ce studentii ar trebui sa aiba primul curs incepind cu ora 11:00.