Legenda uriasilor care ar fi trait cu mii de ani in urma in Maramures

imagini Romania Pitoreasca, proiect Silva - 15

Maramuresul, celebru pentru cimitirul vesel de la Sapanta si pitorestile bisericute din lemn, ar fi fost locuit, cu mii de ani in urma, spune o legenda, de catre oameni uriasi. Semnele existentei lor se observa inca, sustin unii localnici.

O interesanta traditie maramuresana vorbeste despre uriasul Cingalau, “inalt cat varful Pietrosu”, care avea o fata frumoasa, pe nume Roza Rozalina.

Chiar daca pareau fiorosi la infatisare, acesti uriasi erau foarte blanzi si prietenosi.

Secretele Bucurestiului. Legendele din Centrul Vechi al Capitalei

Intr-o zi, Rozalina a intalnit pe malul Izei un grup de oameni, pe care i-a luat acasa, crezand ca sunt jucarii. Apoi, ea s-a indragostit de un barbat, “capetenia daco-romana Turda Robonban”, scrie emaramures.ro.

Citește și
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

Batranul Cingalau a inteles ca i se apropie sfarsitul si ca el va fi ultimul din aceasta nobila stirpe de uriasi. A pus la cale nunta celor doi, iar Rozalina s-a rugat zi si noapte sa nu mai fie o uriasa, ca sa se poata uni cu alesul inimii sale. In cele din urma, dorinta i-a fost ascultata si ea s-a transformat intr-o femeie obisnuita.

Frescele unice in lume ale manastirilor din Bucovina. Misterul culorilor imposibil de reprodus

Vazand minunea, tatal ei a impietrit. Unii dintre locuitorii de aici cred ca el este de fapt stanca numita "dealul Gogasa". Si locul de unde Roza Rozalina i-a cules pe oameni ii poarta acum numele: comuna Rozavlea. Iar din unirea cu sotul ei s-au nascut stramosii morosenilor de azi.

Dincolo de acest mit care incearca sa explice in mod simbolic etnogeneza Maramuresului, povesti legate de uriasii din trecut circula si in alte zone ale tarii. Acestia sunt prezenti si in folclorul din Muntenia, unde li se spunea “jidovi”.

De asemenea, la necropola antica de la Argedava – Giurgiu, ar fi fost descoperite 80 de schelete de uriasi, care ar avea 4-5 metri inaltime, scrie publicatia Buna ziua Iasi.

Aceste zvonuri circula si printre batranii din Ardeu, Hunedoara, unde uriasii ar fi fost pusi de regele dac Decebal sa pazeasca o comoara ascunsa intr-o pestera, potrivit etno.ro.

Si in Muntii Buzaului, la Scaieni-Bozior, unii sateni vorbesc despre cimitire ale unor uriasi, descoperite intamplator. Aici, acestia erau numiti “tartari”, termen care aminteste de Tartarul (infernul) din mitologia greco-romana, unde sunt de asemenea mentionati “titanii”.

Nu trebuie sa uitam de basmele care ne-au incantat copilaria si de personaje indragite precum Sfarma-Piatra, Stramba-Lemne sau de temutii zmei. Acestea par sa spuna, pe intelesul copiilor, aceeasi bizara poveste.

Istoricii nu au recunoscut deocamdata, oficial, existenta in trecut a unor oameni uriasi pe teritoriul tarii noastre.

Nimeni nu-l contesta insa pe Gogea Mitu, cel mai inalt roman cunoscut pana in prezent. Pe numele sau adevarat Dumitru Goaga, el s-a nascut in 1914 si a murit la doar 22 de ani.

Gogea avea 2,42 metri inaltime si a devenit cunoscut in intreaga lume. A lucrat pentru circul Globus, apoi a intrat in lumea boxului, insa nu a profesat decat 2 ani, murind de tuberculoza.

Si moartea lui a dat nastere unor legende: unii cred ca tanarul ar fi fost ucis, altii sustin ca a vrut sa dispara, ca sa nu mai fie privit ca o ciudatenie.

Merita sa mergeti in Maramures si sa aflati singuri mai multe legende si povesti interesante despre trecutul acestei regiuni.

Puteti castiga un sejur gratuit in Maramures, daca veti participa la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane, in perioada 14-16 iunie.

Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Detalii nestiute despre Casa Poporului, cea mai scumpa cladire administrativa din lume
Detalii nestiute despre Casa Poporului, cea mai scumpa cladire administrativa din lume

Palatul Parlamentului, cunoscut si sub numele de Casa Poporului, este o destinatie obligatorie pentru turistii care viziteaza Bucurestiul. S-ar putea ca ghidul sa nu va dezvaluie insa unele secrete ale acestei cladiri.

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.