Basescu vs. parlamentar rus:Romania n-are experienta in anexarea altor tari

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: In timpul discursului pe care l-a avut la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, presedintele Traian Basescu a fost intrebat de un parlamentar rus despre "intentia" Romaniei de anexare a Moldovei. Raspunsul a fost scurt, dar "acid".

"Va rog sa notati, domnule parlamentar, ca Romania nu are niciun fel de experienta in anexarea altor state." - a declarat Traian Basescu la Strasbourg.

Raspunsul presedintelui Romaniei a fost urmat imediat de aplauzele celor prezenti la APCE.

In 2005, in timp ce se afla intr-o vizita in SUA, Traian Basescu a facut o declaratie care a ajunscelebra: „Marea Neagra este tratata ca un lac rusesc de sute de ani. Nu v-ati dat seama pana acum?"

Seful statului a tinut un discurs astazi la Strasbourg si a raspuns unor intrebari, formulate de membrii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, pe mai multe teme.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu, blocat timp de 40 de minute pe aeroportul din Strasbourg
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu

Minoritatile nationale - romii
Subiectul referitor la romi a fost abordat de mai multe ori in timpul interventiei presedintelui Traian Basescu la APCE, atat in discursul sau, cat si ca urmare a intrebarilor formulate de europeni.

Seful statului a subliniat in primul rand ca si Europa "are obligatii specifice fata de ei", nu numai statul ai carui cetateni sunt.

De asemenea, Basescu a avertizat ca stilul de viata al romilor nomazi "nu poate fi schimbat brutal, prin masuri coercitive", iar institutiile europene au obligatia de a le respecta acestora drepturile, fara discriminare.

Pe de alta parte, presedintele a anuntat ca, anul acesta, Romania va lansa o noua stategie de integrare a romilor, precizand ca Agentia care se ocupa de problemele acestei minoritati va actiona in cadrul ministerului de interne.

Seful statului a mai tinut sa precizeze ca, desi in mod oficial Romania are o jumatate de milion de cetateni care fac parte din aceasta minoritate, in realitate sunt aproximativ un milion si jumatate de romi, "asta pentru ca romii integrati deja nu se mai declara ca apartinand respectivei minoritati".

Autonomia pe criterii etnice
Presedintele Traian Basescu a fost clar: Romania nu este de acord cu autonomia pe criterii etnice, precizand ca nu doar etnicii au nevoie de autonomie. El a facut aceasta declaratie, ca urmare a intrebarii unui parlamentar ungar din APCE, pe tema autonomiei teritoriale pe criterii etnice.

Seful statului a explicat ca, in prezent, comunitatile au politie locala, ca spitalele si scolile sunt transferate catre administratia locala, iar teatrele si obiectivele culturale sunt in administrarea autoritatilor locale.

 

Basescu si lupta cu Parlamentul - opozitia din Romania
Intrebat cum comenteaza faptul ca exista unele acuzatii la adresa sa, conform carora ar fi "minimalizat" rolul Parlamentului, al Justitiei si al partidelor din opozitie, Traian Basescu a reactionat pe masura.

El a declarat ca, "in realitate", formatiunile din opozitie refuza de fiecare data sa participe la intalnirile organizate cu partidele la Cotroceni.

Cat priveste protestul PSD de la APCE, care a decis ca membrii sai din delegatia romana sa nu mai participe la discursul presedintelui Basescu, seful statului a spus ca, de fapt, social-democratii sunt suparati pentru ca un lider de-al lor (presedintele PSD Arges n.r.) a fost retinut, fiind suspect de frauda.

Relatia Romaniei cu Republica Moldova
Presedintele Traian Basescu a facut apel la Partidul Comunistilor din Republica Moldova sa sprijine Alianta pentru Integrare Europeana sa aleaga un presedinte.

El a explicat ca "o tara precum Republica Moldova nu poate sa sustina alegeri in fiecare an" si sa aiba o dezvoltare economica.

De asemenea, seful statului roman a fost interpelat de un alt parlamentar membru al APCE cu privire la frontiera cu Republica Moldova si la conflictul transnistrean.

"Romania nu a dus niciodata o actiune de nerecunoastere a frontierei actuale cu Republica Moldova. Mai mult, in 1991, Romania a fost primul stat din lume care a recunoscut Republica Moldova ca stat independent, dar nu a pregetat niciodata sa vorbeasca de nevoia de restabilire a integritatii teritoriale a Republicii Moldova prin rezolvarea problemei transnistrene", a punctat presedintele Basescu.

Spatiul Schengen
Basescu a declarat ca Romania nu are niciun motiv sa-si abandoneze obiectivul de integrare in spatiul Schengen, respectiv martie 2011.

In plus, presedintele a avertizat ca "s-ar crea un precedent periculos ca unui stat sa i se adauge obligatii cu cateva saptamani inainte de a se lua o decizie".

Seful statului roman a subliniat, inca o data, ca Romania si-a indeplinit toate obligatiile asumate in Tratat si duce in continuare o lupta de combatere a coruptiei, inclusiv la frontiere. El a dat exemple de arestari sau intocmiri de rechizitorii pentru vamesi si politisti de frontiera.

La Strasbourg, presedintele Traian Basescu a avut intalniri cu presedintele APCE, Mevlüt Çavusoğlu, precum si cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

De asemenea, Traian Basescu a participat la dejunul de lucru oferit de presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Potrivit programului oficial, seful statului va participa si la o ceremonie prilejuita de Ziua Internationala a comemorarii victimelor Holocaustului, in fata sediului APCE, urmata de ceremonialul depunerii de coroane.

Din delegatia Romaniei mai face parte ministrul de externe, Teodor Baconschi.

Ultimul discurs sustinut de seful statului roman in plenul APCE a fost in urma cu cinci ani, in 25 ianuarie 2006.

Membrii PSD ai delegatiei romane de la Strasbourg au decis sa nu mai participe la discursul presedintelui Traian Basescu, in semn de protest fata de "arestarea", miercuri, la Pitesti, a presedintelui Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu, presedinte al filialei PSD Arges.

Nicolescu a fost retinut miercuri seara de procurorii DNA Pitesti, dupa ce a fost audiat timp de cateva ore, fiind acuzat de luare de mita si trafic de influenta.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca refuza sa creada in coincidente, mentionand ca, din cate intelege, Constantin Nicolescu este supus unei anchete "extrem de ciudate", la 24 de ore dupa protestul muncitorilor de la Mioveni.

De asemenea, Adrian Nastase considera ca "arestarea" liderului PSD Arges "reprezinta inca o dovada" ca Traian Basescu "conduce, in Romania, un stat politienesc."

 

 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, a fost retinut pentru coruptie
Presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, a fost retinut pentru coruptie

Presedintele Consiliului Judetean Arges a fost retinut miercuri seara de procurorii DNA Pitesti. Constantin Nicolescu este acuzat de luare de mita si trafic de influenta.

Traian Basescu, blocat timp de 40 de minute pe aeroportul din Strasbourg
Traian Basescu, blocat timp de 40 de minute pe aeroportul din Strasbourg

Presedintele Traian Basescu a preferat o cursa de linie in locul aeronavei prezidentiale, pentru prima data in mandatul sau. Din cauza caderilor de zapada de pe Aeroportul de la Strasbourg, insa, avionul nu a putut decola.

Traian Basescu: Niciun sef de stat din UE nu a spus ca a depasit criza!
Traian Basescu: Niciun sef de stat din UE nu a spus ca a depasit criza!

Presedintele a declarat ca niciun sef de stat sau de guvern nu a spus in Consiliul Europei ca ar fi depasit cel mai sever moment al crizei, toti fiind preocupati de salvarea cat mai multor locuri de munca.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.