Sedinta CSAT: Basescu si Ponta nu s-au inteles pe bugete. L-au aprobat doar pe cel pentru "primul an de razboi"

×
Codul embed a fost copiat

Avem buget aprobat daca apare un razboi in care Romania ar fi implicata, dar si o strategie pentru criza din Ucraina. Deciziile au fost luate in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Citeste in acest articol:

-►CSAT: Avizarea bugetelor institutiilor de securitate sa se faca cand Guvernul stie ce resurse are
-►Presedintele a cerut in CSAT ca tranzitul gazelor din Marea Neagra sa se faca prin Transgaz
-►CSAT: Criza din Ucraina afecteaza domenii strategice ale Romaniei, precum securitatea maritima
-►CSAT a aprobat bugetul de stat "pentru primul an de razboi", pentru perioada 2014-2016

Membrii CSAT nu au cazut insa de acord asupra bugetelor institutiilor din sistemul de aparare a Romaniei: armata, internele si serviciile secrete. Banii vor fi alocati numai dupa ce se stabileste intregul buget. Proiectul pentru Bugetul de razboi al Romaniei a fost aprobat in cadrul CSAT. Este vorba despre o simulare prin care autoritatile romane afla care este necesarul de bani si resurse pentru ca Romania sa poata fi mobilizata in cadrul unui conflict armat. Bugetul se calculeaza o data la 4 ani si nu presupune retragerea de bani din visteria statului. Fiecare institutie care participa la apararea Romaniei a avut timp sa trimita lista cu resursele de care are nevoie. Adica de exemplu, armata romana cere carburanti, alimente si munitie in cantitati mult mai mari decat cele cumparate pe timp de pace.

Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii poate cere bani pentru cumpararea de medicamente si consumabile. Pe scurt, fiecare institutie de stat isi stabileste necesarul pentru a putea functiona pe timp de razboi. La final, ministerul finantelor trage linie si spune de cati bani este nevoie pentru ca Romania sa se poata mobiliza. Toate aceste masuri vin pe fondul unei situatii tensionate in regiune, o alta tema a CSAT. Criza din Ucraina afecteaza securitatea maritima si aeriana, economica si creste riscurile aparitiei unor atentate teroriste. La CSAT s-a discutat si despre trupele pe care Romania le trimite in 2015 in Afganistan. CSAT a analizat bugetele Ministerului apararii, de interne, SRI , SIE STS si SPP care insa nu au fost avizate. Vor fi luate din nou in discutie dupa ce tot bugetul va fi stabilit.

Citește și
CSAT
Sedinta CSAT a durat o ora si jumatate. Pe agenda discutiilor s-a aflat introducerea unei noi materii obligatorii in scoli
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

CSAT: Avizarea bugetelor institutiilor de securitate sa se faca cand Guvernul stie ce resurse are

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis, marti, ca avizarea propunerilor de buget pe anul 2015 ale MApN, MAI, SRI, SIE, SPP si STS sa se faca dupa ce Guvernul va avea o imagine clara a resurselor pe care le are la dispozitie.”In ceea ce priveste propunerile de buget pe anul 2015 ale MApN, MAI, SRI, SIE, SPP si STS, membrii Consiliului au decis ca avizarea acestora sa se faca dupa ce Guvernul va avea o imagine clara a resurselor pe care le are la dispozitie”, se precizeaza in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat, luni, ca bugetul va fi definitivat pana vineri, urmand ca ulterior sa fie discutat cu CE si FMI, iar pe 10 decembrie va fi trimis Parlamentului, el precizand ca nu vor exista cresteri de taxe, Executivul luand in calcul reducerea TVA.

”Vineri vom avea bugetul definitivat. Va fi liber pana marti, iar marti vine Comisia Europeana si FMI. De pe 2 pana pe 10 il vom pune in dezbatere, iar probabil pe 10 decembrie, cand va pleca Comisia, vom veni cu el in Parlamet si in dezbatere. Mi-as dori foarte mult ca pana la sfarsitul sesiunii sa il si finalizam, undeva pe 19 decembrie cred ca ne-am putea incadra cu aprobarea bugetului pentru anul viitor”, a spus ministrul Valcov.

El a precizat ca bugetul nu va contine majorari de taxe si impozite si ca Executivul ia in calcul adoptarea unor masuri de relaxare fiscala. ”Noi deja, datorita conformarii si gradului de colectare mai bun, preconizam ca vom putea sa facem linistiti bugetul cu tot ceea ce am adoptat pana azi, ba chiar ne gandim la unele masuri suplimentare de relaxare fiscala”, a spus Valcov, care a aratat ca nu poate spune pana vineri care vor fi aceste masuri, atunci fiind definitivat bugetul si ca, oricum, premierul este cel care le va comunica.

Presedintele a cerut in CSAT ca tranzitul gazelor din Marea Neagra sa se faca prin Transgaz

Presedintele Traian Basescu a solicitat, marti, in sedinta CSAT, Guvernului sa gandeasca, elaboreze si sa legifereze o strategie prin care tranzitul gazelor naturale care vor fi exploatate in Marea Neagra sa se faca prin Transgaz, iar gazul din Marea Neagra sa asigure necesarul Romaniei.

Potrivit comunicatului de presa remis dupa sedinta CSAT, Consiliul au analizat si aprobat orientarile strategice ale Romaniei in planul dezvoltarii infrastructurii energetice, in contextul evolutiilor europene in domeniu.

”S-a apreciat ca scenariile privind implicarea tarii noastre in proiecte de infrastructura energetica trebuie sa aiba in vedere, dincolo de ratiuni comerciale, dimensiunea strategica si contributia la asigurarea securitatii energetice nationale si regionale. Cu acest prilej presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a solicitat Guvernului Romaniei sa gandeasca si sa legifereze o strategie prin care tranzitul gazelor naturale care vor fi exploatate in Marea Neagra sa se faca prin Transgaz, iar gazul natural din Marea Neagra sa asigure in principal necesarul de consum al Romaniei si al Republicii Moldova, iar surplusul sa fie utilizat pentru export”, se arata in document.

CSAT a aprobat ca Armata sa "disloce" in 2015 in misiuni in afara tarii, 895 de militari

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis, marti, in cadrul Planului de intrebuintare a fortelor armate ale Romaniei care se trimit la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, ca Armata Romaniei sa "disloce", in 2015, la astfel de misiuni si operatii un numar de 895 de militari.

"Cu privire la participarea Armatei Romaniei la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan, in anul 2015, membrii Consiliului au analizat solicitarile NATO referitoare la suplimentarea fortelor si mijloacelor romanesti destinate sa participe in acest teatru de operatii", se arata in comunicatul de presa remis dupa sedinta CSAT.
În plus, Consiliul a aprobat suplimentarea fortelor si mijloacelor Armatei Romaniei, in anul 2015, cu pana la 450 de militari, stabilindu-se pentru aceasta misiune un plafon maxim de 650 de militari.

”Referitor la Planul de intrebuintare a fortelor armate ale Romaniei care se trimit la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2015, Consiliul a aprobat ca Armata Romaniei sa disloce la astfel de misiuni si operatii un numar de 895 de militari”, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Potrivit comunicatului, comparativ cu anul 2014, numarul acestor forte este diminuat cu 416 de militari. In ceea ce priveste Ministerul Afacerilor Interne, fortele care vor participa la misiuni sub egida NATO, UE, OSCE si ONU vor fi de 1.183 de militari si politisti. Fata de anul 2014, numarul acestora este mai mare cu 392 de cadre.
Efortul principal va fi reprezentat de participarea cu forte si mijloace la misiunea NATO din Afganistan - Resolute Support Mission (RSM), concomitent cu mentinerea participarii la operatiile NATO KFOR si UE ALTHEA din teatrul de operatii din Balcani.

CSAT: Criza din Ucraina afecteaza domenii strategice ale Romaniei, precum securitatea maritima

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a stabilit, marti, dupa evaluarea consecintelor crizei din Ucraina, ca aceasta afecteaza domenii de interes strategic ale Romaniei, precum securitatea maritima si aeriana, economica, dar si dimensiunea politica a relatiilor cu statele din zona.

”În ceea ce priveste evaluarea consecintelor crizei din Ucraina, membrii Consiliului au concluzionat ca aceasta afecteaza domenii de interes strategic ale Romaniei, precum securitatea maritima si aeriana, economica, amenintari asimetrice, dar si dimensiunea politica a relatiilor Romaniei cu statele din regiune, pe de o parte, si cu Rusia, pe de alta”, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale, remis dupa sedinta CSAT.

Totodata, membrii Consiliului au concluzionat ca, pentru Romania, devin prioritare atat consolidarea mijloacelor proprii de aparare, cat si a celor de politica externa - cresterea eficientei raporturilor cu statele UE/NATO, sustinerea parcursului european al Republicii Moldova si crearea unui cadru propice pentru consolidarea dialogului cu Kiev- potrivit sursei citate.

CSAT a aprobat bugetul de stat "pentru primul an de razboi", pentru perioada 2014-2016

CSAT a aprobat, marti, bugetul de stat "pentru primul an de razboi", pentru perioada 2014 - 2016, conceput ca parte integranta in ansamblul de masuri care se stabilesc pe timp de pace pentru satisfacerea cerintelor de aparare, concomitent cu asigurarea continuitatii activitatii, in caz de razboi.

Potrivit comunicatului de presa remis la finalul sedintei CSAT, bugetul de stat pentru primul an de razboi, valabil in perioada 2014 - 2016 a reprezentat o tema analizata in cadrul sedintei Consiliului, membrii Consiliului aproband structura acestuia, ”conceput ca parte integranta in ansamblul de masuri si actiuni care se stabilesc si se realizeaza pe timp de pace pentru satisfacerea cerintelor de aparare, concomitent cu asigurarea continuitatii activitatilor economico-sociale in caz de mobilizare sau razboi”.

De asemenea, actualizarea Planului de mobilizare a economiei nationale pentru aparare a reprezentat o alta tema analizata si aprobata de catre membrii Consiliului, aceasta in contextul solicitarilor formulate de catre fortele din cadrul sistemului national de aparare.Un alt punct de pe ordinea de zi a CSAT a fost analizarea Programului cu obiectivele de pregatire operativa a teritoriului pentru aparare, valabil in perioada 2013 - 2016. Membrii Consiliului au aprobat modificarea si completarea Programului, avand in vedere necesitatea satisfacerii nevoilor strategice si operative ale fortelor sistemului national de aparare.

Consiliul a analizat si Nomenclatorul si nivelurile cantitative maxime si intangibile de constituire a rezervelor proprii ale Ministerului Afacerilor Interne. In urma analizei, in baza prevederilor legale in vigoare, membrii Consiliului au aprobat Nomenclatorul si au avizat, totodata, proiectul Hotararii de Guvern pentru punerea in aplicare a Nomenclatorului si a nivelurilor cantitative maxime si intangibile de constituire a rezervelor proprii ale Ministerului Afacerilor Interne.

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Scandalul
Scandalul "Victor Ponta - ofiter acoperit". Comisia de Control al SIE sustine ca Traian Basescu nu a incalcat nicio lege

Parlamentarii din Comisia de Control al SIE sustin ca nici Traian Basescu, nici Consiliul Suprem de Aparare al Tarii, nu au acces la informatii despre identitatea ofiterilor acoperiti.

Sedinta CSAT a durat o ora si jumatate. Pe agenda discutiilor s-a aflat introducerea unei noi materii obligatorii in scoli
Sedinta CSAT a durat o ora si jumatate. Pe agenda discutiilor s-a aflat introducerea unei noi materii obligatorii in scoli

Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii s-a incheiat, dupa o ora si jumatate, pe agenda discutiilor aflandu-se riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile la adresa Romaniei pentru anul 2015, dar si amenintarile cibernetice.

SRI:
SRI: "Romania este natiune-lider in dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei". Ce presupune aceasta calitate

Romania participa in calitate de natiune-lider, in baza unei hotarari CSAT, la Fondul de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei, creat prin participarea voluntara a tarilor membre NATO, anunta SRI.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

SeaShield 2024. Zeci de nave militare din România și Bulgaria au ieșit în largul Mării Negre și pe Dunăre
SeaShield 2024. Zeci de nave militare din România și Bulgaria au ieșit în largul Mării Negre și pe Dunăre

Zeci de nave militare din România și Bulgaria au ieșit marți în largul Mării Negre, dar și pe Dunăre la cel mai mare exercițiu NATO organizat de Forțele Navale.