Teodorovici, lămuriri după ce a afirmat ca accesul la serviciile medicale publice să se facă în funcție de plata CASS

Eugen Teodorovici
Agerpres

Fiecărui cetăţean trebuie să-i fie respectat dreptul constituţional de a-i fi ocrotită sănătatea, iar un sistem de servicii funcţional trebuie să se bazeze pe principiile echităţii, universalităţii şi solidarităţii, afirmă ministrul Eugen Teodorovici.

Finanţelor Publice a subliniat că afirmaţia sa privind pachetele de servicii medicale a avut în vedere posibilitatea ca fiecare asigurat să-şi poată adăuga servicii medicale suplimentare.

Comunicatul integral transmis de ministrul Finanţelor Publice

În urma articolelor apărute în spațiul public pe marginea declarațiilor făcute de mine în cursul zilei de ieri, ce vizează asigurările medicale consider că trebuie sa vin cu următoarele precizări:

În primul rând, cred cu tărie că fiecărui cetățean trebuie să-i fie respectat dreptul constituțional de a-i fi ocrotită sănătatea. Totodată, consider că un sistem de servicii funcțional este acela care se bazează pe principiile echității, universalității şi solidarității, nicidecum unul care sa ducă la comportamente discriminatorii.

Citește și
Eugen Teodorovici
Ministrul Finanțelor, anunț despre Pilonul II de pensii: „Sper ca până la final de an să fie o surpriză plăcută”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

În acest sens, declarația mea a vizat o mai bună administrare a fondurilor în sistemul medical și, implicit, o îmbunătățire a serviciilor medicale, nicidecum o adâncire a inegalității sociale.

Consider că toți românii, indiferent de veniturile realizate, trebuie să beneficieze de pachetul minim de servicii medicale. Afirmația mea a avut în vedere pachetele medicale extinse, respectiv posibilitatea ca fiecare asigurat să își poate adăuga servicii medicale suplimentare cum ar fi cele dentare, acoperirea cheltuielilor cu contribuția la medicamente, îngrijirea la bătrânețe sau în caz de invaliditate temporară sau permanentă, recuperare medicală etc. Astfel, putem asigura o mai bună finanțare a sistemului și crește eficiența sa.

În prezent, există un singur pachet minimal asigurat de stat iar accesul la serviciile de sănătate este un drept universal pentru toți cetățenii.

Ministrul Finanţelor a afirmat vineri că ar trebui făcute schimbări în zona de Sănătate, de asigurări, subliniind că plătim toţi, în funcţie de venit, mai mult sau mai puţin, dar tipul de servicii primit este acelaşi.

"Sunt multe schimbări care pe zona de Sănătate trebuie să se întâmple. Că vorbim de tipul de asigurare. Plătim, ştiţi foarte bine, cu toţii, indiferent de venit, mai mult sau mai puţin, dar tipul de servicii pe care le primim în schimb este acelaşi. Că vorbim de zona de asigurare medicală, acolo unde avem structuri care pe de o parte eliberează acele asigurări, abonamente medicale, dar şi prestează serviciu medical. Ceea ce trebuie să se oprească. Acest lucru nu este posibil", a declarat Eugen Teodorovici.

Acesta a vorbit despre diferenţierea tipurilor de asigurare, semnalând că sunt 17 milioane de beneficiari şi peste 5 milioane de plătitori.

"Nu este corect faţă de dumneavoastră, în primul rând, faţă de dumneavoastră ca şi contribuabil, faţă de români. Se face un calcul normal, logic, eficient şi legal. Nu pot să înţeleg că avem 7-8 miliarde de euro pe an pe Casa de Sănătate, nu pot să înţeleg cum banii se duc în continuare, am dat exemplul diabetului, pe un tip de activităţi rudimentare, care nu aduc nimic în plus unui copil, sau unui părinte, să fie un copil injectat de 8 ori pe zi, iar un părinte să stea cu grija dacă îi doarme copilul şi nu ştie dacă se mai trezeşte, 3-4 copii mor......În funcţie de cât plăteşti CASS să ai mai multe variante: un prim tachet de bază, ai un alt venit la care îţi creşte CASS-ul şi implicit contribuţia mai mare atunci ai un al doilea pachet cu alt tip de servicii. Acesta este sistemul, cred, logic", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a spus că va discuta cu Ministerul Sănătăţii pentru a vedea care este modificarea legislativă şi care este impactul, iar apoi schimbarea va fi făcută cât mai repede.

În replică, deputatul PSD Petre Florin Manole, a declarat că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, greşeşte în expunerea ideilor privind pachetele de servicii de sănătate diferenţiate în funcţie de cuantumul cotizaţiei plătite de fiecare asigurat, parlamentarul social-democrat subliniind că astfel s-ar ajunge la instituirea unui sistem de sănătate discriminatoriu.

"Ministrul Eugen Teodorovici greşeşte în legătură cu pachetele de servicii de sănătate diferenţiate, în funcţie de cuantumul cotizaţiei pentru sănătate. În primul rând, o astfel de măsură este greşită din perspectivă economică şi socială. Ea conduce la accentuarea inegalităţii dintre săraci şi bogaţi şi la instituirea unui sistem de sănătate discriminatoriu. Deschidem un drum către o societate divizată. Unde vom ajunge; şcoli separate pentru bogaţi şi săraci, străzi pe care circulă doar cei cu venituri mai mari pentru că, nu-i aşa, contribuie mai mult? În al doilea rând, la o lectură a Constituţiei, România este stat de drept, democratic şi social (art. 1 alin. 3). Pentru a da sens dimensiunii sociale a statului român, o serie de drepturi şi libertăţi au fost reglementate, printre care şi dreptul la ocrotirea sănătăţii (art 34)", a afirmat deputatul PSD, într-o postare pe pagina sa de facebook.

De asemenea, deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii în guvernările Ponta, afirmă că aplicarea noii idei a ministrului Finanţelor privind serviciile diferenţiate pentru cei care contribuie la fondul de asigurări de stat de sănătate poate produce şi mai mult haos în sistemul sanitar

"Am văzut în presă noua idee a lui Eugen Teodorovici privind accesul diferenţiat la serviciile de sănătate ... Iar se vorbeşte despre ceva ce n-a fost suficient priceput, ca mai toate proiectele pe care le aveam în 2015, dar pe care ar vrea sa le facă acum guvernul, dar fără a le înţelege suficient ! Atunci într-adevăr vorbeam cu Teodorovici despre a găsi o varianta de a delimita serviciile publice de cele private şi de a oferi totuşi şi o variantă fezabilă reglementată celor care vor asigurări private pentru servicii medicale plătite. Îmi pare rău, dar despre ce vorbesc acum guvernanţii seamănă mai degrabă a ceva ce poate aduce poate şi mai mult haos în sistem chiar şi decât până acum ...", a apreciat sâmbătă, într-o postare pe pagina sa de facebook, fostul ministru PSD al Sănătăţii.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, social-democratul Corneliu Florin Buicu a afirmat, într- postare pe pagina sa oficială de Facebook, că ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici s-a referit la pachetele suplimentare de servicii medicale.

"La actualele pachete de servicii medicale asigurate de către statul roman prin FNUASS se pot adăugă alte pachete cu servicii suplimentare. Exemplu: pachet pentru servicii dentare suplimentare, pachet pentru servicii medicale cu confort sporit, pachete pentru acoperirea cheltuielilor cu contribuţia la medicamente, pachete pentru îngrijirea la bătrâneţe sau în caz de invaliditate temporară sau permanentă, pachete pentru recuperare medicală cu confort sporit", afirmă Buicu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Doi colegi de partid critică ideea lui Teodorovici privind accesul diferenţiat la servicii de sănătate
Doi colegi de partid critică ideea lui Teodorovici privind accesul diferenţiat la servicii de sănătate

Deputatul PSD Petre Florin Manole declară că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, greşeşte în expunerea ideilor privind pachetele de servicii de sănătate diferenţiate în funcţie de cuantumul cotizaţiei plătite de fiecare asigurat.

Ministrul Finanțelor, anunț despre Pilonul II de pensii: „Sper ca până la final de an să fie o surpriză plăcută”
Ministrul Finanțelor, anunț despre Pilonul II de pensii: „Sper ca până la final de an să fie o surpriză plăcută”

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri seara că Pilonul II de pensii nu va fi desființat, blocat sau tăiat, ci „o surpriză plăcută” până la final de an.

Teodorovici: Le-am spus unor oficiali europeni să aplice şase luni legea din România şi vor vedea dacă trebuie modificată
Teodorovici: Le-am spus unor oficiali europeni să aplice şase luni legea din România şi vor vedea dacă trebuie modificată

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, susţine că atâta vreme cât în România există oameni care "au stat în puşcărie în mod nejustificat” înseamnă că trebuie schimbate legi şi reformate instituţii.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.