Echipa lui Dragnea a preluat PSD-ul. Congresul, marcat de condamnarea comunismului si de lupta pentru numarul 2 in partid

×
Codul embed a fost copiat

Liviu Dragnea este de duminica in mod oficial presedintele Partidului Social Democrat. Cei patru mii de delegati la Congresul PSD de la Sala Palatului au validat alegerea sa prin votul de saptamana trecuta.

Daca Dragnea a fost singurul candidat pentru postul de presedinte, lupta a fost mai stransa pentru functiile de vicepresedinti, unde pe 14 posturi s-au batut 21 de candidati. Duminica seara, a fost ales si presedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea.

Cele zece posturi de vicepresedinte alocate barbatilor vor fi ocupate de Andrei Dolineaschi (3.439 de voturi), Victor Negrescu (3.162 de voturi), Georgian Pop (3.070 de voturi), Ionut Vulpescu (2.994 de voturi), Nicolae Banicioiu (2.983 de voturi), Mihai Tudose (2.827 de voturi), Stefan Viorel (2.737 de voturi), Gheorghe Simon (2.503 de voturi), Gabriel Vlase (2.436 de voturi), Mihai Chirica (2.339 de voturi).

Cele patru posturi de vicepresedinte rezervate femeilor au fost castigate de Gabriela Firea (3.122 de voturi), Olguta Vasilescu (3.044 voturi), Ecaterina Andronescu (2.914 voturi), Doina Pana (1.834 de voturi).

Cititi in articol:
Sturzu: Acest Congres sa nu valideze alegerile PSD, atunci vom face un puternic gest impotriva comunismului
Reactia lui Liviu Dragnea la declaratiile lui Sturzu
Oprisan catre membrii PSD: Modificati aceasta blestemata lege a incompatibilitatilor!
Moment de reculegere pentru victimele comunismului
Ponta: Liviu stie ca are mandatul meu de premier pe masa
Dragnea catre Ponta: Vreau sa fii langa mine, asa cum si eu am fost langa tine
Dragnea: Noua conducere a PSD va sustine, cu aceeasi forta, ramanerea la guvernare
Oprea: Am ales ceea ce era corect, nu ceea ce era avantajos

Citește și
Calin Popescu-Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu: Votul prin corespondenta este birocratic si poate fi fraudat
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Zgonea este, oficial, numarul 2 in PSD

Valeriu Zgonea a obtinut 2.582 de voturi din totalul de 3.877 exprimate, iar contracandidatul sau, Constantin Nita, a obtinut 1.123 de voturi.

In opinia lui Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea isi va putea indeplini atat atributiile de presedinte al Camerei Deputatilor, cat si pe cele de presedinte executiv al PSD. "Sunt sigur ca Vali Zgonea va putea sa faca fata si atributiilor de presedinte al Camerei Deputatilor si celor de presedinte executiv. (...) Eu cred ca Vali, de aici incolo, va avea foarte mult de spus in politica romaneasca si in PSD", a sustinut Dragnea.

PSD trebuie sa invinga "demonii trecutului" si sa inlature eticheta de partid comunist, a declarat, duminica, la Congresul extraordinar al PSD, presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Valeriu Zgonea.

"Invingandu-ne demonii trecutului vom putea sa ne alegem un nou drum. Doar asa putem sa scapam de etichete care au sugrumat de foarte mult timp viata partidului nostru si ne-au tinut captivi. (...) Ma doare de foarte multe ori cand aud de aceste etichete. Suntem aici peste 4.000 de delegati si va pot spune clar si tare: ne-am saturat de aceste clisee, ne-am saturat sa ni se spuna pe nedrept ca suntem comunisti. (...) Dupa 25 de ani, da, asa este, nu avem nicio legatura cu aceasta eticheta. Este doar un atac impotriva social-democratiei, a singurului partid care se bate pentru justitie sociala, nu doar pentru crestere economica, un atac al adversarilor nostri de dreapta", a spus Zgonea.

El a adaugat ca trebuie depasite "complexele de falsa vinovatie", "sacii grei ai minciunilor" aruncati in "spinarea" PSD de unii si altii.

"A venit timpul sa inlaturam aceste stigmate. Nu va lasati propriile valori confiscate. Trebuie sa producem o schimbare profunda. Trebuie sa ne adaptam prezentului si sa privim cu incredere spre viitor", a mai spus Zgonea.

Presedintele Camerei Deputatilor si-a incheiat discursul cu un citat din Biblie: "Iubiti-va unii pe altii cu o dragoste frateasca iar in cinste fiecare trebuie sa dea intaietate altuia".

Sturzu: Acest Congres sa nu valideze alegerile PSD, atunci vom face un puternic gest impotriva comunismului

Mihai Sturzu, candidat la functia de vicepresedinte PSD, le-a propus delegatilor la Congresul extraordinar al social-democratilor sa nu valideze rezultatele alegerilor pentru functia de presedinte al partidului, argumentand faptul ca acestea au fost alegeri "cu un singur candidat", PSD avand insa posibilitatea de a oferi cel putin doi candidati pentru pozitia de lider.

"Saptamana trecuta am avut alegeri cu un singur candidat. Domnul Ion Iliescu a asociat acest tip de alegeri cu cel din perioada lui Ceausescu si bine a facut. Evident ca nu am ce sa reprosez domnului Dragnea. Omul a candidat, si-a asumat functia. Vreau sa le reprosez ca nu au avut curaj sau nu au stiut sa duca pana la capat candidatura celor care nu au candidat pentru ca astfel ne-au pus pe noi in situatia in care am avut un singur candidat. (...) Acest Congres trebuie sa valideze alegerile de saptamana trecuta, adica sa valideze comunistii. Va propun ca acest Congres sa nu valideze alegerile, fiindca sunt convins ca PSD ar putea da minim doi candidati la presedintie si sigur se vor gasi 500.000 de oameni care sa vina la vot si atunci vom face un puternic gest impotriva comunismului", a spus acesta, duminica, in discursul sau.

Acesta a adaugat ca social-democratii trebuie sa isi asume faptul ca nu sunt perfecti.

"Trebuie sa avem curaj sa spunem ca nu am fost perfecti si suntem datori tinerilor din Romania sa le cerem iertare pentru (...) mineriadele din '90, pentru oamenii care au suferit atunci. (...) Echitatea intr-un partid inseamna o dezbatere corecta, in care sa fim cu totii egali, in care fiecare punct de vedere sa fie ascultat si nu cumva sa uitam cine suntem si sa luam decizii seara, la restaurant, intr-un grup restrans, iar a doua zi la sedinta sa se vina sa se comunice ce decizii s-au luat", a spus acesta.

La Congresul extraordinar al PSD de duminica, Liviu Dragnea a fost validat presedinte al social-democratilor, cu unanimitate de voturi.

Potrivit rezolutiei citite de Florin Iordache, Dragnea a obtinut la scrutinul intern, care a avut loc duminica trecuta, 442.650 de voturi "pentru" dintre cele 457.764 exprimate de membrii de partid.

Reactia lui Liviu Dragnea: Fiecare isi face campanie asa cum crede de cuviinta

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat ca nu il va sanctiona pe liderul TSD, Mihai Sturzu, care a cerut invalidarea rezultatelor alegerilor pentru functia de presedinte al partidului pe motiv ca a fost un singur candidat.

Intrebat daca Sturzu risca o sanctiune pentru solicitarea sa, Dragnea a negat. "Imi pare rau ca nu l-am vazut, pentru ca eram afara. Mi-a spus cineva. Fiecare alege sa isi faca propria campanie asa cum crede de cuviinta", a spus duminica liderul PSD, adaugand ca "nici macar" nu s-a simtit ofensat de propunerea lui Sturzu.

Oprisan catre membrii PSD: Modificati aceasta blestemata lege a incompatibilitatilor!

Presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, a solicitat, duminica, la Congresul extraordinar al partidului, modificarea legii incompatibilitatilor alesilor locali, pe care a catalogat-o drept "blestemata".

"Intelegem integritatea, nevoia de curatenie, dar trebuie sa intelegem si nevinovatia si abuzul. Modificati - pentru ca va cer de trei ani acest lucru - aceasta blestemata lege a incompatibilitatilor din Romania, care a facut numai necazuri si romanilor si administratiei din Romania!", a spus Oprisan.

El a solicitat si repornirea procesului de descentralizare.

"Domnule Dragnea, domnule Ponta, haideti sa terminam cu ipocrizia in Romania! Nu putem tine primari, presedinti de consilii judetene, directori de directii, angajatii administratiei publice locale cu salarii de mizerie ca sa vehiculeze milioane de euro", a adaugat Oprisan.

El a tinut sa sublinieze ca asocierea PSD cu comunismul este inventata de adversarii politici. "Cum sa acuzi PSD de comunism cand, in frunte cu Ion Iliescu, eu, pe 21 decembrie, am plecat la Bucuresti sa dam jos acel regim comunism din Romania? (...) A asocia PSD cu comunismul este cea mai mare porcarie pe care am auzit-o vreodata. Noi am dat regimul comunist jos si tot ce reprezenta el rau in tara noastra", a sustinut Oprisan.

Social-democratul a precizat ca nu candideaza la nicio functie in conducerea centrala a PSD, deoarece are un proces pe rol.

"Cred in lupta anticoruptie, dar cred ca lupta aceasta poate fi schimbata numai schimband sistemul, legile si principiile de functionare ale societatii. Putem aresta oricati politicieni vrem, vor veni altii care vor face exact aceleasi greseli, pentru ca sistemul este gresit, legile sunt gresite si datoria noastra, chiar daca nu am facut-o in ultimii ani, este sa schimbam legile (...), ca legea sa-i protejeze pe oameni", a aratat social-democratul, mentionand ca nu este vorba de afectarea capacitatii unor institutii de a lupta impotriva coruptilor.

Moment de reculegere pentru victimele comunismului la Congresul PSD; Dragnea: Trebuie sa ne cerem iertare

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica, la Congresul extraordinar al partidului, ca social-democratii au facut de-a lungul timpului greseli politice si a propus marcarea unui moment de reculegere pentru victimele comunismului.

"Multa vreme nu am avut curajul sa ne asumam istoria Romaniei asa cum a fost ea sau sa rezonam la unele vibratii ale poporului roman. Ne-am ferit cateodata sa ne asumam chiar si trecutul recent. (...) Nu am avut curajul sa condamnam crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greseli facute in primii ani de dupa Revolutie. Tratamentul politic aplicat unor supravietuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderatia si respectul cu care trebuiau tratati acei oameni. (...) Trebuie sa ne cerem iertare, chiar daca nu noi suntem vinovati. A ne cere iertare este un gest moral fundamental al despartirii de un trecut care ne mai urmareste si azi. Vreau sa ne ridicam in picioare si sa tinem un moment de reculegere in amintirea victimelor dictaturii comuniste si sa ne cerem iertare Romaniei si romanilor ca nu am facut acest gest pana acum", a spus Dragnea.

Liderul social-democratilor a precizat ca PSD a facut greseli politice, erori de strategie, de personal, chiar si gafe in relatiile cu oamenii si institutiile.

El a dat ca prim exemplu "eroarea strategica" din Transilvania, caz in care a sustinut ca PSD a pierdut electoratul din aceasta zona cu mesaje neinspirate, aliante pripite cu partide etnice sau radicale.

"Nu a existat o strategie si o oferta politica adaptata acestei regiuni. Transilvania este o miza importanta pentru PSD si va promit ca o vom readuce in atentia partidului nu numai printr-o autostrada pe care Guvernul o va construi in regim de urgenta, ci si printr-o punte politica si sufleteasca", a mai spus Dragnea.

O alta "mare greseala" a PSD este, a aratat Dragnea, modul in care a fost tratat ICR, el subliniind ca social-democratii trebuie sa refaca legaturile cu intelectualitatea.

"Am mai gresit atunci cand am cazut in capcana razboiului mediatic intinsa de Traian Basescu. Raspunzandu-i la atacuri, am transformat spatiul public in teatru al violentei verbale si al conflictului, care a otravit societatea si a scufundat-o. Ar fi trebuit sa ne vedem de guvernare", a adaugat Dragnea.

Ponta: Dupa ce imi termin mandatul, vreau sa ma implic intr-o dezbatere ideologica legata de partid

Premierul Victor Ponta a anuntat ca dupa ce isi va termina mandatul de premier va ramane activ in PSD si se va implica intr-o dezbatere ideologica legata de doctrina partidului.

"Dupa ce imi termin mandatul de prim-ministru voi face anumite schimbari in viata mea, nu voi mai fi in conducerea partidului, dar o sa fiu activ, (...) vreau sa ma implic in continuare in ceea ce doar PSD face cu adevarat, si anume o dezbatere ideologica ce sta la baza unei guvernari, ce sta la baza unui plan pentru dezvoltarea Romaniei si aici o sa apara o mica dezbatere. Domnul Iliescu spunea ca partidul trebuie sa mearga mai la stanga. Se intalneste in mod ciudat, neasteptat in aceasta solicitare cu Vasile Dancu, care zice tot asa - mai la stanga. Eu o sa fiu alaturi de Adrian Nastase si o sa spun ca trebuie sa fim mai la centru, pentru ca suntem partidul care reprezinta cei mai multi cetateni din Romania", a afirmat Ponta duminica la Congresul extraordinar al PSD.

El a adaugat ca vrea ca tot mai multi dintre romanii care au avut si au probleme in viata de zi sa fie dusi catre "o masa medie", sa fie cetateni care pot sa-si asigure traiul, sa munceasca corect, sa-si plateasca taxele si sa creeze bunastare.

"Am aratat in toti acesti ani ca prim-ministru ca intai trebuie sa producem bunastare, prosperitate ca dupa aceea sa putem sa aratam solidaritate si oportunitati egale, altfel nu se poate, nu poti sa imparti saracia", a precizat Ponta.

Ponta: Liviu stie ca are mandatul meu de premier pe masa, sunt convins ca il va folosi

Premierul Victor Ponta a declarat duminica la Congresul PSD ca Liviu Dragnea are mandatul sau de premier "pe masa" si ca este convins ca liderul social-democratilor va folosi acest mandat spre "binele tuturor".

"Liviu stie foarte bine, din prima zi, ca are mandatul meu de prim-ministru pe masa. Sunt convins ca il va folosi spre binele nostru, al tuturor. Si, deocamdata, mergem, guvernam bine si putem sa facem si in 2016 o multime de lucruri bune care sa arate ca doar PSD-UNPR-ALDE pot sa guverneze bine Romania. Asta vreau sa fac si sper sa am sprijinul dvs. (...) Glumeam ca doar PSD poate sa treaca motiune de cenzura, nimeni altcineva, asa ca sa-mi spuneti cand e momentul. Sa-mi spuneti sa ne pregatim, daca e cazul. Ca noi stim sa trecem motiuni de cenzura, insa sunt absolut convins ca in aceasta formula guvernarea va merge foarte bine", a afirmat Ponta de la tribuna Congresului PSD.

Premierul le-a spus delegatilor la Congres ca nu mai candideaza la nicio functie pentru ca "cea mai mare onoare si mandrie" din viata sa a fost sa fie presedinte al PSD.

"Ma emotionati. (...) Modelul meu politic, domnul Blair, spunea ca: "In politica de doua ori esti foarte-foarte aplaudat. Prima data cand esti ales lider al partidului si a doua oara cand te retragi". Va multumesc ca nu m-ati dezamagit", a mai spus prim-ministrul, in aplauzele salii.

Ponta a adaugat ca ii va vota pe toti care candideaza pentru functii in partid pentru ca nu vrea sa lase "pe cineva suparat".

"Glumeam mai devreme pe hol cu colegul si prietenul nostru Marian Oprisan si ii spuneam: "Marian, iata, se termina cinci ani si jumatate de dictatura a lui Ponta!". Si el mi-a zis: "Aoleu! Sa vedem ce vine!", a relatat premierul, precizand insa ca PSD are nevoie de un lider puternic.

Potrivit lui Ponta, asa cum PSD a renascut de fiecare data, asa va face si el, alaturi de social-democrati.

"In 2010 am spus ca PSD este ca pasarea Phoenix. Cand toti se gandesc ca e cenusa, de fiecare data renastem. Eu fac parte din PSD. Am si eu puterea de renastere, dar doar alaturi de dumneavoastra", a afirmat prim-ministrul.

Dragnea catre Ponta: Vreau sa fii langa mine, asa cum si eu am fost langa tine

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, precizeaza ca impreuna cu premierul Victor Ponta a luat toate deciziile importante pentru partid , adaugand ca isi doreste ca in mandatul sau de lider al social-democratilor sa aiba sprijinul acestuia.

"Vreau sa ii multumesc lui Victor Ponta. Intr-adevar, Victor, aproape toate deciziile le-am luat impreuna, si cele bune, si cele rele. Nu am cum sa uit si sper ca nu o sa uiti nici tu o seara de februarie 2010, in care impreuna am stabilit si ne-am asumat niste obiective si proiecte. Mare parte dintre ele au fost realizate. Am construit impreuna cu alti colegi cel mai de succes proiect politic pe care l-a avut Romania. Am adus PSD la guvernare si da, noi stim sa depunem o motiune de cenzura care sa treaca. Am reusit cu tine ca prim-ministru sa facem mult bine pentru romani, dar stii bine ca sunt unele obiective si dorinte de-ale noastre pe care nu le-am putut duce la capat deocamdata. Dar sa stii ca eu vreau sa merg mai departe si vreau sa fii langa mine, asa cum si eu am fost langa tine", a declarat Dragnea duminica la Congresul extraordinar al partidului.

Acesta a subliniat meritele lui Victor Ponta in conducerea Executivului, afirmand ca guvernarile Ponta au reusit "sa corecteze multe dintre nedreptatile fostului regim".

"Iti multumesc, Victor Ponta, si pentru felul in care conduci Guvernul Romaniei. Guvernele din care am facut parte si eu sunt guverne care au reusit sa aduca Romania catre o crestere stabila, sa corecteze multe dintre nedreptatile fostului regim si sa dea speranta milioanelor de romani care muncesc din greu", a spus liderul PSD.

Dragnea: Membrii PSD nu sunt nici baroni, nici corupti, nici comunisti

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat duminica, la Congresul extraordinar al PSD, ca social-democratii sunt oameni seriosi si cinstiti si ca nu sunt nici baroni, nici corupti, nici comunisti.

"Membrii nostri de partid sunt oameni seriosi, cinstiti si responsabili, sunt oameni care muncesc din greu si sunt respectati in comunitatile lor. Sunt oameni care tin la partid si s-au batut pentru el atunci cand pentru partid a fost greu si s-au saturat sa li se spuna in fata mereu aceleasi lucruri: baroni, corupti, comunisti. Ei nu sunt nici baroni, nici corupti, nici comunisti si PSD este in primul rand partidul lor. Votul celor 450.000 de membri care au fost duminica sa voteze a insemnat mai mult decat alegerea unui presedinte, a insemnat alegerea unui drum nou. Pentru mine, votul de duminica este un moment zero de la care incepem reconstructia unui spirit nou in PSD, un partid autentic de stanga, un partid care va pune intotdeauna pe primul loc oamenii. Este momentul sa spunem clar cine suntem, pentru cine si pentru ce facem politica", a declarat Dragnea, validat ca lider al PSD la Congresul extraordinar.

El a adaugat ca PSD va face politica celor care lucreaza in intreprinderi, in spitale, in supermaketuri, a celor care nu au weekend liber, care lucreaza cu multe ore peste program fara sa aiba curaj sa ceara bani in plus de frica pierderii locului de munca, a celor care si-au facut afaceri, mai mici sau mai mari, a celor care creeaza, care duc mai departe traditiile romanesti, dar si pe a celor care au plecat in strainatate sa lucreze.

"Ministerul romanilor de pretutindeni trebuie sa aiba un buget care sa sprijine educatia in limba romana, dar si educatia comunitara si spirituala consistenta", a precizat Dragnea.

Dragnea: Noua conducere a PSD va sustine, cu aceeasi forta, ramanerea la guvernare

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a asigurat, duminica, pe social-democratii prezenti la Congresul extraordinar ca noua conducere a partidului va sustine, "cu aceeasi forta", ramanerea la guvernare.

"Ultimii trei ani de guvernare au aratat ca suntem singurii in stare sa crestem economia. Victor Ponta a aratat ca este cel mai bun prim-ministru de la Revolutie incoace, ca suntem singurii care vrem sa folosim aceasta crestere ca sa dezvoltam tara si ca sa combatem saracia si decalajele din societate. Acesta este drumul pe care vreau sa mergem inainte. Noua conducere PSD va sustine, cu aceeasi forta cu care a facut-o si pana acum, ramanerea noastra la guvernare", a aratat Dragnea in discursul tinut in fata delegatilor prezenti la Congresul extraordinar al PSD.

Acesta a adaugat ca PSD trebuie insa sa priveasca si "dincolo de mandatul acestui guvern" si sa contureze un plan de dezvoltare a Romaniei in urmatorii 25 de ani.

"Trebuie sa privim si dincolo de mandatul acestui guvern. Dupa 25 de ani, Romania nu are un plan de dezvoltare, un plan pentru urmatorii 25 de ani. (...) Ne trebuie un plan care sa depaseasca alegerile si doleantele partidelor, un plan care sa aduca bunastare pentru toti, indiferent daca suntem tineri sau batrani, de la tara sau de la oras, bogati sau saraci. Niciun partid din Romania, indiferent daca este de stanga sau de dreapta, nu poate sa ignore discrepantele sociale dramatice provocate de o dezvoltare inegala a tarii", a sustinut Liviu Dragnea.

Acesta a tinut sa sublinieze faptul ca, in opinia sa, Opozitia nu reuseste sa inteleaga ca social-democratii isi doresc ca fiecare roman sa aiba o sansa la o viata prospera.

"Este foarte bine ca sunt romani care au, dar sunt prea multi cei care nu au, iar datoria noastra este sa ii incurajam pe cei care au, dar sa gasim solutii si pentru cei care nu au. (...) Ceea ce dreapta nu reuseste sa inteleaga este ca noi nu vrem sa dam de pomana, dar vrem sa dam o sansa fiecarui om", a mentionat acesta.

Oprea: Am ales ceea ce era corect, nu ceea ce era avantajos; cred in parteneriatul PSD-UNPR

Presedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, le-a transmis delegatilor la Congresul PSD ca in ceea ce il priveste a ales "ceea ce era corect, nu ceea ce era avantajos", si crede in parteneriatul pe termen lung intre cele doua formatiuni politice.

"In ceea ce ma priveste, stiti ca ma tin de cuvant. Am ales ceea ce era corect, si nu ceea ce era avantajos. Si am facut acest lucru pentru ca eu cred in parteneriatul dintre PSD si UNPR, care impreuna inseamna mai mult decat ar insemna separat. Cred sincer ca Romania are nevoie de experienta si profesionalismul si mai ales de verticalitatea si corectitudinea de care am dat dovada impreuna", a spus Oprea la Congresul PSD, mentionand totodata ca cele doua partide au avut pana acum "o colaborare ireprosabila".

Oprea a vorbit, de asemenea, despre "eficienta" Guvernului Victor Ponta.

"Impreuna stim sa generam crestere economica. (...) Aceasta guvernare a facut bine romanilor. (...) Eu, personal, ma bucur ca UNPR face parte din aceasta echipa de succes", a aratat presedintele UNPR.

Liviu Dragnea, inainte de Congresul Extraordinar al PSD: "(Candidatilor la functiile din Biroul permanent - n.r.) le doresc sa nu iasa vicepresedinti alesi de biletele. Nu as vrea sa mai vad biletele prin sala. Le-am tot transmis asta si sper sa inteleaga ca aceste functii ii vor face sa aiba sansa sa munceasca mai mult decat alti colegi si trebuie sa fie pregatiti de munca, incepand de maine (luni - n.r.), de la ora 11,00. De la presedintele executiv am multe asteptari, dar ca sa spun foarte simplu si foarte usor de inteles: am de la el asteptarile pe care le-a avut Victor Ponta de la mine. Ce am facut eu pentru Victor Ponta as vrea sa faca presedintele executiv pentru mine si pentru partid".

Potrivit acestuia, viitorul presedinte executiv al partidului va trebui "sa munceasca, sa fie loial, sa ajute fiecare membru de partid si partidul in ansamblu" si, totodata, sa urmareasca aceleasi trei obiective - "tara, bunastarea fiecarui roman si modernizarea partidului". Liviu Dragnea a tinut sa precizeze ca ziua Congresului Extraordinar al PSD, reprezinta "un moment al unui nou inceput". "Am multe mesaje care s-ar putea sa doara pe unii, s-ar putea sa-i bucure pe foarte multi. De asta am si emotii, dar si sperante pentru ziua de azi", a adaugat Liviu Dragnea.

La congres delegatii vor avea de ales intre 15 candidati care vor concura pe 10 functii de vicepresedinte alocate barbatilor si intre cele sase femei care si-au depus candidatura pe cele patru locuri de vicepresedinte alocate organizatiei de femei a partidului. Cei 15 candidati sunt: Andrei Dolineaschi, Mihai Tudose, Victor Negrescu, Georgian Pop, Mihai Fifor, Gabriel Vlase, Ioan Vulpescu, Gheorghe Simon, Mihai Chirica, Viorel Stefan, Nicolae Banicioiu, Mihai Sturzu, Constantin Nita, Marian Catalin Radulescu, Marius Adrian Dobre. Vor candida pentru functiile rezervate femeilor Gabriela Firea, Doina Pana, Aurelia Fedorca, Lia Olguta Vasilescu, Gabriela Cretu, Ecaterina Andronescu.

Pentru functia de presedinte executiv s-au inscris in cursa presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si fostul ministru Constantin Nita. Actualul presedinte interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, in mai multe randuri, ca il va sustine pe Zgonea pentru aceasta functie. In ceea ce priveste modul in care se va desfasura scrutinul, Dragnea a precizat ca la congresul de duminica vor exista buletine de vot separate, pe culori, pentru fiecare functie. Pe de alta parte, Dragnea anunta, vineri, ca in cadrul Comitetului National Executiv au fost efectuate o serie de modificari la statutul PSD care vor fi supuse validarii Congresului. "La statut au fost cateva modificari. Numarul de vicepresedinti este diferit de cel actual. Biroul Permanent National este constituit din cei care sunt alesi in congres, respectiv presedinte, presedinte executiv, vicepresedinti, in schimb participa de drept la BPN cu drept de vot prim-ministrul, presedintele Consiliului National, presedintii organizatiilor de tineret, femei, pensionari, secretarul general si secretari regionali", a afirmat Dragnea.

El a precizat ca vor exista opt secretari regionali, ca si in prezent, cate unul pentru fiecare regiune de dezvoltare. "Vor fi secretari regionali, cate unul pentru fiecare regiune de dezvoltare. Acum avem opt, vor fi opt. De asemenea, Consiliul National va avea alte competente. Nu va mai fi o structura asa cum este acum formata din aproximativ 1.200 de delegati care erau chemati o data pe an sa asculte niste discursuri si eventual sa adopte niste rezolutii. Va deveni o structura de specialitate a partidului formata din toti parlamentarii partidului, presedintii de Consilii judetene sau vicepresedinti unde nu avem presedinti, primarii de municipii, primarii de orase si cate trei reprezentanti ai primarilor de comune din fiecare judet si vor avea in subordine departamentele de specialitate ale partidului", a explicat presedintele PSD.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Liviu Dragnea vrea sa reformeze PSD si isi face o echipa fara baroni. Cine va fi
Liviu Dragnea vrea sa reformeze PSD si isi face o echipa fara baroni. Cine va fi "numarul doi" in partid

Schimbare de garda la varful PSD. Liviu Dragnea vrea sa se instaleze la sefia partidului cu o echipa de vicepresedinti, foarte multi necunoscuti, alesi dintre cei tineri si fara probleme penale.

Calin Popescu Tariceanu: Votul prin corespondenta este birocratic si poate fi fraudat
Calin Popescu Tariceanu: Votul prin corespondenta este birocratic si poate fi fraudat

Copresedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu considera ca votul prin corespondenta are doua impedimente majore.

Senatul promite ca procedura parlamentara pentru legea privind votul prin corespondenta va fi accelerata
Senatul promite ca procedura parlamentara pentru legea privind votul prin corespondenta va fi accelerata

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, va convoca miercuri Biroul permanent pentru proiectul de lege privind votul prin corespondenta, aratand ca procedura parlamentara in acest caz va fi accelerata.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.