Scandalul finantarii Bisericii de catre stat. BOR ameninta ca va cere retrocedarea proprietatilor
Finantarea bisericii de catre stat - un permanent butoi cu pulbere! Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) ameninta ca, daca le vor fi taiati banii de la buget, vor cere statului roman retrocedarea tuturor proprietatilor confiscate.
Replica a fost data dupa ce deputatul Remus Cernea a propus ca veniturile prelatilor sa provina de la cetateni, prin directionarea unui procent din impozitul pe venit, si nu de la bugetul de stat.
Initiativa nici nu a fost pusa pe hartie si a starnit deja reactii virulente. Insusi premierul Ponta a anuntat ca nu sustine ideea.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane pretind ca ar fi proprietari pe cladiri si terenuri importante in toata tara. Doar in Bucuresti revendica, printre altele, cladirea Liceului Dinu Lipatti, cladirea Academiei Tehnice Militare, terenul pe care este construita Casa Presei Libere, dar si alte unitati de invatamant si spitale. Exista sute de procese prin care au cerut sa le fie retrocedate, dar statul roman nu-si permite acest lucru.
In aceste conditii, clericii spun ca propunerea legislativa a deputatului Remus Cernea e inadecvata.
Prelatii fac trimitere chiar si la decizia luata de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, acum 150 de ani, care nu a fost contestata de nimeni pana in zilele noastre.
Constantin Stoica, purtator de cuvant Patriarhia Romana: ''Sprijinul de la bugetul de stat pentru culte nu este un privilegiu, ci o obligatie asumata de statul roman dupa confiscarea proprietatilor bisericesti mai intai de catre Alexandru Ioan Cuza, iar apoi de catre regimul comunist. Cea mai mare parte sunt institutii publice, spitale, scoli, gradinite".
Cuza a decis in 1863 ca toate averile manastiresti din Romania sunt si raman ale statului.
Dupa 1990 clericii au cerut o parte din averi inapoi insa, spun ei, au primit doar 15 la suta din ceea ce le-a fost confiscat.
Tocmai de aceea nici nu vor sa auda acum de initiativa legislativa a deputatului Remus Cernea. Acesta a propus, pe baza modelului german, ca fiecare cetatean sa redirectioneze o parte din impozitul sau pe venit catre un cult religios. Astfel, statul roman nu ar mai contribui la salariile prelatilor. Asa cum se procedeaza in prezent cu cei 2% dati pentru ONG-uri.
Remus Cernea, deputat Partidul Verde: ''Fiecare cetatean ar directiona un procent din impozitul pe venit catre cultul de care apartine, astfel bisericile ar beneficia de un venit substantial, sigur si predictibil. Ar fi mult mai bine pentru biserici si cultele din Romania sa aiba finantare directa de la cetatean si sa nu mai depinda de interesele politicienilor".
Initativa lui Cernea vine totusi in contextul in care statul este darnic cu bisericile. Le scuteste de impozitul pe profit pentru veniturile din vanzarea obiectelor de cult, din chirii sau din alte activitati economice si pune doar o conditie: sumele obtinute sa fie folosite pentru intretinere si construirea lacasurilor de cult si a cladirilor ecleziastice, dar si pentru activitati de invatamant si protectie sociala, si ele scutite de plata TVA-ului.
Problema este ca nimeni nu verifica daca banii au fost sau nu cheltuiti corect.
Favoruri vin si din partea primariilor. Exista scutiri si la plata impozitelor pe cladiri. La toate acestea se adauga salariile celor 14.500 de preoti de la bugetul de stat, batute in cuie: 750 de lei.
Constantin Stoica, purtator de cuvant Patrarhia Romana: ''In foarte multe localitati, din acuza saraciei preotii isi iau salariile doar 7-8 luni pe an...singurul venit fiind acesta contributie de la venitul de stat''.
Chiar daca deocamdata vorbim despre o idee, politicienii contesta proiectul si il vad ca pe o palma data bisericii. De departe, cel mai virulent a fost deputatul George Becali.
George Becali, deputat: "Imediat trebuie sa-l elimini din partid daca esti crestin adevarat, cand spune asa ceva. Pai, ce spune el, spune dracu', satana, prin gura lui...".
Si premierul Victor Ponta a asigurat ca nu va sustine proiectul legislativ.