Traian Basescu i-a dat replica lui Victor Ponta in scandalul ICR: "Sprijin in instanta pe cei care si-ar cere dreptate"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Cotroceni, ca va fi un sprijin in instanta pentru cei care si-ar cere dreptatea fata de "acuzatiile mincinoase" ale premierului Victor Ponta in legatura cu activitatea ICR.

PRINCIPALELE TEME DIN DISCURSUL PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU:

- Basescu: Sprijin in instanta pe cei care si-ar cere dreptatea fata de acuzatiile lui Ponta in legatura cu ICR

- Basescu: Ponta minte cand spune ca nu a dorit decorarea lui Opris din cauza accidentului aviatic

- Basescu: Ponta vrea sa transfere un pachet de actiuni de la Portul Constanta lui Mazare. Este ilegal

Citește și
Victor Ponta
S-a razgandit. Victor Ponta spune ca nu mai declanseaza suspendarea lui Basescu daca se constata ca a incalcat Constitutia
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

- Basescu: Raportul Guvernului pentru Bruxelles arata capacitatea premierului de a avea limbaj dublu

Basescu: Sprijin in instanta pe cei care si-ar cere dreptatea fata de acuzatiile lui Ponta pe ICR

Presedintele a declarat ca doreste sa le multumeasca lui Horia Roman Patapievici, Mircea Mihaes, Tania Radu si Dan Croitoru inca o data pentru calitatea muncii desfasurata la conducerea ICR. Potrivit lui Basescu, acestia au ridicat ICR la un nivel pe care institutia nu l-a atins niciodata inainte.

"In stilul mostenit, Victor Ponta a utilizat maciuca pe care o are la indemana, Corpul de Control, pentru a incerca sa discrediteze acesti oameni si a-si motiva decizia abuziva de a-i schimba din functie", a spus Basescu si a transmis romanilor ca "toate afirmatiile legate de neregulile financiare de la ICR sunt minciuni, dar sunt un mod de guvernare pentru Victor Ponta si pentru cei care se afla, astazi, la Palatul Victoria".

"Si eu am avut rapoarte, in timpul Guvernului Nastase, facute de Corpul de Control condus de Victor Viorel Ponta, care pe atunci era un obedient care executa dispozitiile, iar acum a mostenit modul de a face inscenari, pe care l-a invatat foarte bine cand era sef al Corpului de Control. Si eu am avut casa sub sechestru, pusa datorita rapoartelor Corpului de Control, si a trebuit sa merg in instanta", a mai declarat Traian Basescu, precizand ca aceasi tactica a utilizat-o premierul si in cazul Institutului Cultural Roman.

Traian Basescu a dorit sa "le ceara scuze acestor fosti conducatori ai ICR, pentru jignirile aduse de premierul Victor Ponta, aratand ca extrem de grav modul in care au fost etichetati".

Presedintele a comentat si "acuzatia de fascism adusa lui Mihaies", precizand ca este "un abuz inimaginabil pe care numai un om profund incult si lipsit de scrupule putea sa o faca".

"Paradoxul este ca este acelasi om care cu cateva zile inainte se tinea de gat cu Radu Mazare, prin Constanta, primar care nu de mult umbla intr-o uniforma fascista, cu toate insemnele SS. Cand este Victor Ponta responabil, cand ataca grav un om de cultura, un intelectual valoros, dar neiertator cu erorile administratiilor, sau cand se duce si umbla de gat cu unul care acum ceva timp ne era prezentat in uniforma SS", a mai declarat Traian Basescu.

Potrivit sefului statului, aceasta este "proba de cinism pe care acest om o da si capacitatea lui de a minti".

"Eu nu spun ca este un om care stie istorie sau are capacitatea de a analiza fenomenul fascismului, dar astfel de etichete arata un mod de gandire. La Victor Ponta, tot ce nu intelege este fascism, pentru ca atat il duce capul", a afirmat Basescu, mentionand ca este cu atat mai grav cu cat aceasta etichetare vien de la un premier al unui stat UE si NATO.

Traian Basescu a anutat ca va fi un sprijin pentru oricine incearca sa isi recastige dreptatea in instanta pe acuzatiile mincinoase ale premierului legate de conducerea ICR.

"Oricand ma pot chema ca martor", a mai spus Basescu.

"Le cer scuze in numele statului roman, in numele presedintelui Romaniei pentru acuzatiile nedrepte pe care le-au primit", a mai spus Basescu.

Basescu: Ponta minte cand spune ca nu a dorit decorarea lui Opris din cauza accidentului aviatic

Presedintele Traian Basescu a comentat, joi, declaratia lui Victor Ponta privind refuzul de a contrasemna decorarea directorului STS, Marcel Opris, aratand ca premierul minte cand spune ca motivul a fost accidentul din Apuseni din ianuarie, pentru ca propunerea de decorare s-a facut in noiembrie.

"Minte, pentru ca decorarea generalului Marcel Opris a fost propusa pe data de 11 noiembrie 2013, alaturi de multe alte decrete de decorare, specifice actiunilor care se desfasoara in preajma Zilei nationale. Este evident ca premierul nu a vrut sa contrasemneze acest decret", a spus Traian Basescu.

El a explicat ca a fost evident ca premierul nu a dorit sa il decoreze pe marcel Opris, dar faptul ca a venit si a declarat ca a facut acest gest din cauza accidentului aviatic, care a avut loc doua luni mai tarziu, pe 20 ianuarie 2014, face parte din "modul de a minti a acestui premier".

"A vrut de la bun inceput sa nu il decoreze, sa pandeasca momente pentru a-si lua in subordine STS, asa cum a facut-o cu DGIPI, cu Politia, cu Directia de Informatii a Armatei. Este goana dupa putere absoluta a acestui individ", a mai afirmat Basescu.

Traian Basescu a mai aratat ca acuzatiile aduse STS de premier privind accidentul aviatic reprezinta tot "o minciuna", pentru ca aceasta institutie nu are capabilitati de identificare a pozitiei avionului.

"Este evident ca premierul are ca obiectiv sa isi aduca in subordine STS, acesta este motivul pentru care nu a contrasemnat decretul de decorare", a spus el.

Premierul Victor Ponta a declarat ca va contrasemna decretul de decorare si pentru seful STS, Marcel Opris, in cazul in care Curtea Constitutionala va decide in acest sens, aratand insa ca decorarea acestuia este o greseala in conditiile in care si-a pastrat si functia dupa accidentul din Apuseni.

"Daca imi cere Curtea Constitutionala, daca decide pe 21 ca trebuie sa semnez si pentru Opris, evident ca voi semna. Eu am considerat ca, mai ales in conditiile accidentului din Apuseni, atunci cand in mod clar si STS a avut o responsabilitate. Seful de la ISU, ministrul de Interne, seful ROMATSA si-au pierdut functia, Opris si-a pastrat-o. Sa il si decoram pentru asta mi s-a parut o greseala", a spus Ponta.

El a adaugat insa ca problema nu este Opris sau fosta conducere ICR, ci daca presedintele decoreaza oameni care au adus servicii tarii sau care i-au adus servicii lui personal.

Basescu: Ponta vrea sa transfere un pachet de actiuni de la Portul Constanta lui Mazare. Este ilegal

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca "ultima aventura pe care se pregateste sa o livreze premierul Ponta" este o hotarare de Guvern de transfer al unui pachet de actiuni ale Portului Constanta catre Primaria condusa de Radu Mazare, calificand demersul drept o "o ilegalitate majora".

El s-a referit la "transferul unui pachet de actiuni catre Primaria Constanta, in asa fel incat statul sa piarda pachetul majoritar", in conditiile in care in momentul de fata statul detine 60% din aceste actiuni, Consiliul Local 20%, iar Fondul Proprietatea alte 20%.

"Prin proiectul unei Hotarari de Guvern care este trimisa spre avizare, Victor Viorel vrea sa transfere catre clanul de la malul marii 13% din actiunile statului, ceea ce inseamna ca domnul Mazare va detine 33% din actiuni, Fondul Proprietatea 20%, iar statul roman pierde pachetul majoritar ajungand la 47%. Acest lucru este interzis de legislatia in vigoare", a comentat seful statului.

El a spus ca Portul Constanta este declarat de mai multe acte nomative ca fiind infrastructura strategica, iar inegislatia care reglementeaza activitatea regiilor se specifica faptul ca nu exista transfer gratuit de actiuni si nu se poate pierde pachetul majoritar de 51%.

"Nu pot sa fac apel la premier, pentru ca in marasmul decizonal in care se afla in legatura cu interesul statului roman, cu certitudine in mintea lui vor prevala interesele si amenintarile lui Radu Mazare", a spus Basescu.

Presedintele a anuntat ca face apel la toti cei care trebuie sa avizeze aceasta hotarare.

"Nu luati ca pe o amenintare, ii atentionez ca foarte probabil vor trebui sa raspunda in fata legii, riscul este foarte mare", a mai declarat Basescu, precizand ca Fondul Proprietatea poate oricand sa vanda cele 20 de procente sau sa faca o alianta cu Radu Mazare si sa puna statul roman in dificultate, atunci cand are de derulat operatiuni de securitatea nationala prin Portul Constanta.

"V-as aduce aminte cum s-a pierdut Alro Slatina, tot prin jocuri de actiuni, in timp ce Victor Viorel era seful Corpului de Control (..) cu pachetul de actiuni pe care il detineau SIF-urile, cu nu stiu ce pachet vandut pe Bursa, si pana la urma ne-am trezit ca s-au adunat la un investitor rus, care le-a luat aproape degeaba. Este o aventura din timpul lui Victor Viorel Ponta", a a mai declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca face un avertisment public la adresa celor care vot fi impinsi sa semneze si sa dea avize, fie ca e vorba de Ministerul Justitiei, de Ministerul Transporturilor sau Mnisterul Economiei si a adaugat ca se va face jocul semnarii de catre secretarii de stat, ministrii fiind plecati sau neavand timp sa semneze.

"Ilegalitatea este majora si sfatul meu catre cei care vor fi impunsi sa semneze si sa avizeze aceasta hotarare este sa nu o semneze. Eventual sa il lase pe Victor Viorel sa o semneze singur", a spus, in incheiere, presedintele Basescu.

Basescu: Raportul Guvernului pentru Bruxelles arata capacitatea premierului de a avea limbaj dublu

Presedintele Traian Basescu a mai declarat, joi, la Cotroceni, comentand documentul despre DNA si ICCJ transmis de Guvern la Bruxelles, ca actul arata capacitatea premierului de a avea un limbaj dublu.

"Am fost impresionat de raportul tramsmis Comisiei Europene, numit Programul national de reforma, care este un efect al semestrului european", a spus presedintele, comentand referirile pozitive din material privind activitatea DNA, ICCJ sau ANI.

"Sub semnatura domnului prim-ministru a plecat acest document la Comisia Europeana si arata capacitatea unui premier de a avea un formidabil limbaj dublu", a spus presedintele Traian Basescu.

El a adaugat: "Ii intreb pe romani: cand minte premierul, cand face o propaganda de denigrare in tara, sau cand scrie foarte frumos la Bruxelles? Sa stiti ca niciodata o tara care are un astfel de premier nu are sanse sa devina credila, este o tara care este pusa sub semnul intrebarii".

Guvernul a transmis CE ca DNA, ca urmarire penala, ICCJ si celelalte instante, in faza de judecata, au avut rezultate semnificative, rata de confirmare a inculparilor DNA prin hotarari judecatoresti definitive depasind in ultimii sapte ani 90%, iar ANI a avut tot rezultate notabile in ultimii 5 ani.

Aprecierile Guvernului la adresa Directiei Nationala Anticoruptie (DNA), Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si Agentiei Nationale de Integritate (ANI) au fost introduse in Programul National de Reforma, la capitolul privind progresele inregistrate in combaterea coruptiei.

Documentul, obtinut si prezentat miercuri de MEDIAFAX, completeaza Programul de convergenta inaintat Comisiei Europene (CE).

"Referitor la combaterea coruptiei, DNA (la nivel de urmarire penala), ICCJ si celelalte instante (pentru faza de judecata) au inregistrat rezultate semnificative. In ultimii sapte ani, rata de confirmare a inculparilor DNA prin intermediul unor hotarari judecatoresti definitive a atins 90,25%", se arata in document.

Guvernul lauda la Bruxelles si activitatea ANI, aratand ca institutia a obtinut rezultate notabile in ultimii cinci ani, rata de confirmare a deciziilor sale privind situatiile de incompatibilitate si a deciziilor administrative in cazurile de conflict de interese depasind 80%, si ca, in urma deciziilor ANI, au fost confiscate averi personale nejustificate in valoare de peste 1 milion euro.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Victor Ponta: Udrea este implicata in terenurile de la Nana, tandemul Basescu-Udrea va merge la Parchet
Victor Ponta: Udrea este implicata in terenurile de la Nana, tandemul Basescu-Udrea va merge la Parchet

Elena Udrea este implicata in afacerea terenurilor achizitionate de familia presedintelui Traian Basescu la Nana, iar in acest sens vor fi prezentate public mai multe documente, a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

S-a razgandit. Victor Ponta spune ca nu mai declanseaza suspendarea lui Basescu daca se constata ca a incalcat Constitutia
S-a razgandit. Victor Ponta spune ca nu mai declanseaza suspendarea lui Basescu daca se constata ca a incalcat Constitutia

Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, raspunzand unei intrebari, ca nu va declansa o noua procedura de suspendare a presedintelui in cazul in care Curtea Constitutionala va decide ca Traian Basescu a incalcat Constitutia.

Sesizarea Guvernului in cazul implicarii lui Basescu in campania electorala va fi judecata pe 21 mai. Ce risca presedintele
Sesizarea Guvernului in cazul implicarii lui Basescu in campania electorala va fi judecata pe 21 mai. Ce risca presedintele

Guvernul a transmis Curtii Constitutionale sesizarea privind implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electorala, aceasta urmand sa fie analizata pe data de 21 mai.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.